GÜNDEM - 25 Ağustos 2012 Cumartesi 23:59

"Bütün tarafları uyardık"

A
A
A
"Bütün tarafları uyardık"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de kaçırılan 11 Lübnanlı'dan Hüseyin Ali Omar’ın serbest bırakılmasına ilişkin, "Siyasi konular ne olursa olsun hiçbir zaman insani meselelerde çabalarımızı eksik etmedik. Siyasi bir gündem maddesi olarak, rehin alma gibi olayların yaşanmaması konusunda da bütün tarafları hep uyardık. Diğer Lübnanlıların da kurtulması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.

CENK İŞVER

İstanbul Sancaktepe’deki bir sağlık merkezinin açılışına katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Suriye’de rehin alınan 11 Lübnanlı’dan birinin serbest bırakılmasıyla ilgili Davutoğlu “Bu konular bizim için insani nitelikli konulardır. Daha önce birçok ülkeden bir çok benzer durumda devreye girmiştik. Elimizden gelen çabayı sarf etmiştik. Lübnanlı 11 kardeşimizin durumu ile ilgili uzun süredir devlet kurumlarımız çaba içindeydiler. Lübnan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakanı bu konuda bizle temas ederek yardım talep etmişlerdi. Bu insani konuda çok yoğun çabalar sarf ettik. Bugün öğlen saatlerinde güzel haberler aldık. Lübnanlı Ali Hüseyin Omar’ın bize intikali mümkün olabildi. İnşallah bugün ailesine kavuşacak. Siyasi konular ne olursa olsun hiçbir zaman insani meselelerde bu çabalarımızı eksik etmedik. Rehin alma olaylarının yaşanmaması konusunda tarafları hep uyardık. Diğer Lübnanlıların kurtulması için elimizden geleni gösteriyoruz” dedi.

Bu olayla iki vatandaşımızın Lübnan’da kaçırılması asında hiçbir irtibat görmüyoruz diyen Davutoğlu, “Olaylar arasında irtibat kurulmasını doğru görmüyoruz. Türkiye krizin parçası değildir. Vatandaşlarımız orada Lübnan şartlarında kaçırılmışladır. Türkiye’nin taraf olmadığı problemle ilgili kaçırıldığı iddia edilmiştir. Hiçbir şekilde bir rehinin diğer bir rehin ile takas ediliyor anlayışını kabul etmemiz mümkün değil. Suriye’de benzer bir çok olay yaşandı. Sur iye’de sadece Lübnanlı ya da İranlılar kaçırılıyor diye bir şey yok Türklerde kaçırılıyor. Kamu düzenin olmadığı bir anarşi durumu söz konusu. Halbuki Lübnan’da bir kamu düzeni var. Dolayısıyla hiç kimse şu ya da bu gerekçe ile vatandaşlarımızın kaçırılmasına mazeret bulamaz. Ümit ediyoruz ki aklı selim galip gelir. Ve vatandaşımız serbest bırakılır. Suriye’de kaçırılan gazeteci Cüneyt Ünal’ın eşiyle konuştuk. Elimizden geleni bütün çabayla çalışıyoruz” dedi.

Katıldığı bir televizyon programında Suriye’deki yönetimin değişeceği konusunda bir tarih vermediğini ifade belirten Davutoğlu, “Bu konuda kesin bir tarih vermek doğru değil” dedi.

Kendisine Bosna ve Irak örneklerinden hareketle bu tarz krizlerin yıllar sürebildiği şeklindeki bir soru üzerine Davutoğlu, “Meselenin yıllar almayacağını, kendi halkına zulüm eden bir yönetimin yıllarca iktidarda kalmasının mümkün olmadığının bu durumun aylar haftalarla ifade edilebileceği intibasını verdim. Tarih vermediğimi ısrarla vurguladım. Yoksa kesin bir tarih vermek bu tür olaylarda doğru değil” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Hatay’daki mülteci sayısına ilişkin bir soru üzerine ise, “100 bin rakamı sembolik olması açısından önemli. 101 bininci geldiğinde almayacağız anlamını taşımıyor. Çarşamba günü New York’a gideceğim. Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde mülteciler konusu ele alınacak. Türkiye bütün imkanlarıyla Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmuştur olmaya devam edecektir. Bu büyük sorunun yükü sadece Türkiye’nin Ürdün’ün komşu ülkelerin üstlenmesi doğru değildir. Birleşmiş Milletler bugünler için vardır. Bu konuda Birleşmiş Milletler’de kapsamalı tedbirlerinin alınması için çağrı yapacağız. Sayının artması durumunda alınacak tedbirleri ilgili taraflara görüşeceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Berat Özdemir: “Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz; getireceğiz de inşallah” Trabzonspor’un başarılı futbolcusu Berat Özdemir, kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini belirterek, rövanş maçında bu istek ve arzuyu sahada göstermek istediklerini dile getirdi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Trabzonspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 3-2 mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bordo-mavili takımın başarılı futbolcusu Berat Özdemir, ikinci yarıda 10 kişi ile gerçek bir takım olduklarını ve o yolda ilerlediklerini gösterdiklerini söyledi. Özdemir, “İlk yarı kendi oyunumuzu kabul ettirmemize rağmen 2-1 önde kapatmayı bildik. İkinci yarıda 10 kişiyle gerçek bir takım olduğumuzu o yolda ilerlediğimizi gösterdik. Herkes yanındaki arkadaşı için fedakârca mücadele etti. 3. golü bulduk, gol yememize rağmen kazanmayı bildik. Avantajlıyız. Rövanşta bu istek ve arzuyu sahada göstermek istiyoruz” dedi. “Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum” Performansında her hafta üzerine koymaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Takım arkadaşlarıma her geçen gün daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorum. Onlara beni gazlıyorlar. Thomas ve Pepe olsun tecrübelerini bize aktarıyorlar. Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum. Hocalarımızın verdiği taktikleri sahaya yansıtmaya çalışıyorum. Umarım sonuç alıyoruzdur” şeklinde konuştu. “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var” Kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini vurgulayan Özdemir, “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var. Hep birlikte bu iki hedefe kenetlenmiş durumdayız. Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz. Getireceğiz de inşallah” diye konuştu. “Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” Trabzonspor’da sezon sonu kiralık sözleşmesi sona erecek Berat Özdemir kariyeri ile ilgili soruya, “Kiralık veya burada bonserviste bulunmam gerçekten benim için önemli değil. Trabzonspor arması ve forması ile sahada olduğum sürece elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tolunay Kafkas: "Turu ikinci maça taşıdık" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, turu ikinci maça taşıdıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Yarı Final ilk maçında deplasmanda Trabzonspor’a 3-2 mağlup olan Fatih Karagümrük’te Teknik Direktör Tolunay Kafkas, oyuna çok iyi başladıklarını belirterek, "Çok iyi başladığımız bir maç oldu. Set oyununu takım gole kadar çok iyi oynadı. Eşitliği yakalayana kadar maç planının olduğu iyi bir Fatih Karagümrük vardı. Çok kötü gol yedik. Golleri biz kendimiz yedik. Toparlamaya çalıştık ama set oyunuyla ilgili sıkıntılarımız oldu. Çalıştığımızın dışına çıktık. Görüntü hiç istemediğim, iyi olmayan bir görüntüye döndü. Sonuç beraberlikle de bitebilirdi. Kazanabilirdik de. Trabzonspor’u tebrik ediyorum ama biz turu ikinci maça taşıdık. Ligde maç kazanırsak, kupa maçını da iyi seviyede çıkartacağımıza iniyorum" dedi. Maçın hakemiyle ilgili olarak ise Kafkas, "Ben hakemlerle ilgili fazla konuşmuyorum ama bazı şeyleri de yanlış anlıyorlar. İyi şeyler hissettirmiyorlar. Yumruk atan oyuncuyu görmezden gelip sırtını dönüyorsan, takımın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre hareket ediyorsanız bu bize iyi şeyler his ettirmiyor. Zor bir sezon geçiyor hepimiz için çok şey gördüm 40 yıl içeresinde ama bu sezonki gibi görmedim. Bir an önce bitmesinde bütün takımlar için bir hayır var diyorum" ifadelerini kullandı.