EKONOMİ - 04 Haziran 2016 Cumartesi 12:02

Cam atıklar toplanarak akaryakıt tasarrufu sağlanıyor

A
A
A
Cam atıklar toplanarak akaryakıt tasarrufu sağlanıyor

Bağcılar’da hizmete sunulan Cam Atığı Toplama Projesi ile cadde ve sokaklara bırakılan 506.970 kilo cam atığı temizlik görevlileri tarafından toplandı. Proje kapsamında toplanan cam atıklarının geri dönüşümü sayesinde 50 bin 697 litre benzin, 669 MW elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı.

“Daha temiz bir çevre sloganıyla” hizmet veren Bağcılar Belediyesi, çevrenin korunması ve temiz tutulması adına bir projeyi daha hizmete sunuyor. 2015 yılında Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’ni hizmete sunan Bağcılar Belediyesi, başlattığı Cam Atığı Toplama Projesi ile çevre kirliliği oluşturan cam atıkları topluyor, ayrıştırarak yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor.
Çevreye atılan cam şişeler temizlik personellerinin el arabalarına monte edilen kafes kutular ve özel yaptırılan motorlu araçlarla toplanıyor. Toplanan cam şişeler daha sonra Bağcılar Belediyesi Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’ne ulaştırılarak, ayrıştırma işlemine tabi tutuluyor. Ayrıştırılan camlar cam fabrikalarına gönderilerek yeniden dönüşümü sağlanıyor. Bunun yanı sıra cam atıklar belirli noktalara bırakılan Cam Kumbaralarında toplanıyor. Bağcılar’ın 22 mahallesindeki ev, okul, kamu kurumları, alışveriş merkezleri, oteller ve işletmelerden alınan cam atıklar da yine ayırma tesisinde toplanıyor.

“AKARYAKIT VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANIYOR”
Bağcılar Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü’ne bağlı 340 temizlik görevlisi tarafından 22 mahallede bir yıl içerisinde 506 bin 970 kilo cam atığı toplanırken, geri dönüşüm sayesinde de 50 bin 697 litre akaryakıt ve 669 MW elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı. Her gün bir personel ortalama 4.1 kilo cam atığı topluyor.

“ÇÖP İÇİN HARCANAN PARA İLE YILDA 5 OKUL YAPILIR”
Bağcılar’ın her gün cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, çevrenin korunması ve temiz tutulması amacıyla bir yeni projeyi daha hizmete sunduklarını ifade etti. Mahmutbey İSTOÇ’da 13 Mayıs 2015 tarihinde Bağcılar Belediyesi Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’ni hizmete sunduklarını hatırlatan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, dönüşüm sayesinde binlerce ağacın kurtarıldığını ifade etti.

Yine bir ilke daha imza atarak Cam Atığı Toplama Projesi’ni hayata geçirdiklerini kaydeden Çağırıcı, “En iyi temizlik kirletmemektir. Bir yılda çöpleri toplamak için harcadığımız para ile 4-5 okul inşa edebiliriz. Bu amaçla çevremizi temiz tutma ve atıkları değerlendirme konusunda farkındalık oluşturma, bilinçlendirme çalışmalarına da ağırlık veriyoruz. Hizmete sunduğumuz dönüşüm projelerimiz sayesinde daha temiz bir çevre olma yolunda ilerliyoruz. Yüksek miktarda hammadde ve enerji tasarrufu sağlıyoruz. Buna ilaveten çöp toplama giderlerinde azalma sağlıyoruz” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.