ASAYİŞ - 02 Mart 2016 Çarşamba 12:02

Çatışmaların ardından Cizre

A
A
A
Çatışmaların ardından Cizre

Şırnak'ın Cizre ilçesi çatışmaların ardından görüntülendi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün itibariyle belirlenen saatler arasında kaldırıldı. Yasağın ilan edilmesiyle birlikte evlerini terk eden vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren ilçeye gelmeye başladı. Yasak süresince yaşanan çatışma ve patlamalarda birçok evin harabeye döndüğü ilçede, enkaz da ortaya çıktı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti tarafından yönetilen “Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu” yasağın 59’uncu gününde sona ermişti. İlçedeki sokağa çıkma yasağı ise, tuzaklı patlayıcıların temizlenmesinin ve çalışmaların sona ermesinin ardından 7’uncu gününde 05.00 ile 19.30 saatleri arasında kaldırıldı.

Yasağın kaldırılması ile birlikte ilçedeki enkaz ortaya çıktı. Başta Cudi olmak üzere Sur, Nur ve Yafes Mahallelerindeki neredeyse tüm bina ve evlerin yaşanan çatışma ve patlamalar yüzünden enkaza döndüğü görüldü. Bazı evlerin duvarlarında büyük delikler açılırken, bazı evler ise yerle bir oldu. Çok sayıda binada kolonlarının zarar görmesi nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. İlçedeki çok sayıda işyeri de kullanılamaz hale geldi. Yaşananlardan cami ve okullar da etkilendi. PKK’lıların karargah olarak kullandığı ve güvenlik güçlerinden kaçarken ateşe verip, tuzakladıkları patlayıcıların infilak ettiği okul ve kamu binalarında da büyük hasar oluştu.

Yasağın kaldırılacağının dün Şırnak Valiliği’nce duyurulmasının ardından vatandaşlar da 78 gün önce terk ettikleri ilçeye sabah saatlerinden itibaren ilçeye gelmeye başladı. Cizre’nin 3 giriş ve çıkışında yaklaşık 5 kilometrelik kuyruklar oluştu. İlçenin giriş yolunda güvenlik güçleri araç ve vatandaşların üst aramasını yaparak, GBT sorgulamasının ardından ilçeye alındı. Ancak vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Oturacak evi kalmayan vatandaşlar çaresizce enkaza baktı. Bazı vatandaşlar ise gözyaşları içerisinde evlerinden arta kalan sağlam eşyalarını enkaz ve molozların altından çıkarmaya çalıştı.

Yıkılan binaların molozlarının temizlenmesi için çalışma da başlatıldı. Molozlar, Cizre Belediyesi ile Şırnak Özel İdaresi'ne ait iş makineleri ile Dicle Nehri kenarına döküldü. 

Cizre'de güvenlik güçlerinin operasyonlarında çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklı 699 barikat kaldırılmış, 252 hendek kapatılmış, bin 425 el yapımı patlayıcı imha edilmiş, 666 PKK’lı terörist ise etkisiz hale getirilmişti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Medeniyetler beşiği 4 bin yıllık Harput’ta ilkbahar güzelliği Elazığ’da yazılı kaynaklara göre 4 bin yıllık medeniyet ve kültürün ortak noktası olan Harput Mahallesi, ilkbaharın gelişiyle birlikte farklı bir güzelliğe büründü. Elazığ’da ilkbahar mevsimiyle doğa ve tarihi mekanlar rengarenk görüntüye kavuştu. Özellikle tarih ve kültürün iç içe geçtiği Harput, içinde barındırdığı Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerden kalma tarihi yapılarıyla bir açık hava müzesini andırıyor. Yaklaşık 6 yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınan medeniyetler beşiği Harput, 4 bin yıllık geçmişi ile tarihe ışık tutuyor. Harput’ta, M.Ö. 8’inci inci yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan Harput Kalesi, İtalya’da bulunan Pisa Kulesinden daha eğri olan Ulu Cami minaresi ve tarihi konakları, ilkbaharın gelişiyle birlikte ayrı bir güzelliğe büründü. Güzel havayı fırsat bilen bazı vatandaşlar ise soluğu tarihi mahallede aldı. Dört mevsim hem yurt içi hem de yurt dışından çok sayıda ziyaretçi kabul eden tarihi mahalledeki eşsiz manzara fotoğraf karelerin yansıdı. ’’Doğuda ilk gelmeleri gereken yer diyebilirim’’ Ailesiyle birlikte İstanbul’dan gelerek Harput Mahallesi’nde konaklayan ve tarihi mahalleyi gezen Atilla Sezgin, ’’Bayram dolayısıyla Elazığ’a gelmek istedik. Geldiğimizde dedikleri gibi burası harika bir yer. Harput’a girdiğiniz gibi maneviyatı da hissediyorsunuz. Her yer birbirine yakın. Biz burada EBUAŞ’a ait Harput konukevlerinde kaldık. Buradaki çalışanlar ve herkes gayet iyi insanlar. Hatta bugün burada beşinci günümüz, gideceğimiz için üzülüyoruz. Tesisleri çok güzel yapmışlar. Burası 5 yıldızlı otelden daha güzel ve her yere konumuyla yakın bir yerdeyiz. Video çekmekten yoruldum. Çok güzel bir yer. İlkbahar ve hava çok güzel. Doğuda ilk gelmeleri gereken yer, diyebilirim’’ dedi. ’’Harput, bütün medeniyet bir tarihin, Anadolu kültürünün burada harmanlandığı Türkiye’nin eşsiz beldelerden bir tanesidir” İlkbaharla birlikte oluşan manzaranın keyfini çıkardıklarını dile getiren Çiğdem Aslanmirza ise ’’Burası, medeniyetler beşiği Harput 4 bin yıllık belki de daha fazla bir tarihi olan güzel bir belde. Burayı, hayal ile gerçeğin birleştiği, insanın ruhunu saran bir güneş olarak nitelendiriyorum. Burası, bütün medeniyet bir tarihin, Anadolu kültürünün burada harmanlandığı Türkiye’nin eşsiz beldelerden bir tanesidir. Evliyalarıyla, bilim insanlarıyla, kültürel varlıklarıyla herkesin mutlaka görmesi gereken önemli bir belde. İlkbahar burada yaşanıyor. Burada çok güzel meltemler var. İnsanlar özellikle yaz mevsiminde gezmek, görmek ve tanımak için buraya akın ediyor” diye konuştu. (RY-YRT