GÜNDEM - 13 Şubat 2016 Cumartesi 10:38

Çay yerine süt servisi

A
A
A
Çay yerine süt servisi

Türkiye’nin süt ihtiyacının yüzde 2,5’ini günlük bin 50 ton süt üretimi ile karşılayan Burdur’da, süt tüketimini arttırmak ve süt üreticisine destek olmak için çalışmalar başladı.

Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, Burdur'da üretilen sütün önemine dikkat çekmek amacıyla kurumdaki misafirlerine çay yerine süt ikram ediyor. Başkan Kalkan, süt tüketimi konusunda kahvehaneler başta olmak üzere kamu kurumlarına ve vatandaşlara da tavsiyelerde bulundu.

"SİRKÜLASYON OLMASI LAZIM"
Burdur Belediyesi tarafından başlatılan ihraç fazlası sütten yapılacak peynir ve tereyağının dar gelirli ailelere yardım amaçlı dağıtılmasını içeren projeyi desteklediklerini dile getiren Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Recep Kalkan, "Burdur'da süt kalitemiz, süt değerimiz, hayvancılık ile ilgili bütün ürünlerimiz elbette çok ön saflarda, bunları değerlendirmek Burdurlu'ya düşüyor. Burdur'da herkes bunları iyi değerlendirmeli. Aynı zamanda yaşlılarda kalsiyum eksikliğinin giderilmesi adına başlatılan proje yaşlılara doğru bir iş, sağlık açısından da çok faydalı olacaktır. İnşallah, memleketimizde ürettiğimizi tüketmeye gayret edersek, dışarıya heveslenip başkalarının ürünlerini kullanmayı bıraksak, Burdur'daki kendi değerlerimizi kendimiz tüketirsek, daha fazla itibar edersek elbette ki fevkalade sirkülasyon sağlayacaktır. Bunun iyi kullanılması, iyi değerlendirilmesi lazım" dedi.

"YERLİ MALI YURDUN MALI"
Burdurlulara sosyal mesajlar da veren Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kalkan, "Çocukluğumuzda 'Yerli malı yurdun malı her Türk bunu kullanmalı' diye bize hocalarımız, öğretmenlerimiz bu şekilde söylediler ve biz bunlarla büyüdük. Yerli malı haftaları olurdu. Öyleyse, bunun bir gerçek tarafı var. Yerli mallarımızı Burdurlu hemşehrilerimiz, vatandaşlarımız kendi mallarını tüketmeye gayret etsin, bunlara da değer verelim kendi değerlerimizi korumuş kollamış desteklemiş oluruz" diye konuştu.

KAHVEHANECİLERE SÜT ÖNERİSİ
Burdur'daki kahvehanecilerin de destek olabileceğine değinen Başkan Kalkan, "Süt içme bir kere alışkanlık meselesi, bana göre kahvehaneleri teşvik etmek lazım. Çayın yerine süt içirilebilir. Bunu pastaneler, insana hizmet eden sosyal içerikli her türlü işletmelerde süt verilmesi daha iyi olur diye düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.

KALKAN'DAN BURDUR SÜTÜ İÇİN İLGİNÇ FİKİR
Başkan Kalkan, "Protokol ve dışarıdan gelen misafirlere tabii ki, çay yerine süt ikramı yapılması daha iyi olur. Demek ki biz, kendi değerlerimizin reklamını çok iyi yapamıyoruz. Reklamını yapmalıyız. Bu işi daha iyi uygulamalıyız. Örneğin, lokantalarda yemek ve fiyat tarifeleri var. Tarifede süt dahi yok. Mesela Burdur Şiş var. Adana, Urfa yazıyor, Burdur Şiş ondan sonra geliyordu listelerde, biz bunu değiştirdik, ilk önce Burdur Şiş yazacaksınız ve tüm lokantalarımızın tarifelerinin de ilk önce Burdur Şiş yazılması uygulamasına geçildi. Hakikaten Burdur'da kaliteli bir süt üretimi var. Bolca da üretiliyor. Bunu yaparlarsa daha iyi olur. Hatta ve hatta eskiden sütçüler vardı, pazar yerlerinde sabahları süt satar, evlere dağıtırdı. Eğer uygun olursa, bu şekilde de satışlar da olabilir. En azından süt tüketimini alışkanlık haline getirmeyi teşvik açısından yapılabilir. Şehrin değişik noktalarına işletme açılırsa daha güzel olur, biz teşvik ederiz. Kredi daha veririz. Biz bir huzur evinde gidip süt ikramında bulunabiliriz. Bucak Salep'inde olduğu gibi malzemesi bulabilirsek sıcak süt ikramını da Esnaf Odaları Birliği olarak yapabiliriz. Biz bir başlangıç yaparız. Aslında bunu süt firmaları en azından bu güğümleri yatırmaları lazım. Mesela sokak satıcıları olmalı, Şimdi Urfa'da, Gaziantep'te sabahları sokak satıcıları var. Televizyonlarda var bu, sokak lezzetleri adı altında çok şeyler çıkıyor. Öyle güzel şeyler yayınlanıyor ki, şaşıp kalıyorsunuz. Yani Burdur'da bu tür kültürleri teşvik etmek lazım. Eğer sabahları bir süt satıcısı bir güğümle meşrubat satar gibi çıkarsa gayet güzel bir teşvik olur. Okulların önlerinde, pazar yerlerinde, camilerin yanlarında olur. Neden olmasın? Herkes misafirine çay ikram edeceğine süt ikram eder. Mesele ben bugünden itibaren kurumlarımda süt ikramına başlarım. Sözde değil, icraat ile destek vereceğiz. Yerli malı yurdun malı her Türk bunu kullanmalı, bize geçmişte okullarda öğretilen" dedi.

"SÜTÜMÜZÜ REKLAM EDEMİYORUZ"
Kalkan, "Bir kere firmalar reklamını çok iyi yapacak. Şimdi herkes reklamdan kaçıyor. Reklam ticaretin yarısıdır. Bu reklamı çok iyi yapmaları lazım, iyi değerlendirmemiz lazım. Yapılmayacak diye bir şey yok. Çok iyi firmalarımız var, fakat yerel firmaların yeterince reklamının yapıldığını zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

"SÜT İÇME ALIŞKANLIĞI YAYGINLAŞTIRILSIN"
Yerel işletmelerde yapılan ikramların başında Burdur'a has ürünlerin öne çıkarılması gerektiğine değinen Kalkan, "Yapılan ihalelerden de haberdar edilmiyorlar veya dışarıdaki firmalar daha iyi fiyat veriyor. İncelemek lazım, incelemeden bir şey yapamayız. Ama burada yerel firmaları desteklemek lazım, şahsen dışarıdan hiçbir şey almam, alışverişimi Burdur'dan yaparım. Başka yerlere özenen yönetici değilim. Burdur Belediye Başkanımız Burdur'da güzel bir iş başlatmış, buna tüm Burdur sahip çıkması lazım. Bir kahveye gidiyorsunuz, içeceklerden 'Ne var?' dediğiniz zaman çaydan, koladan bahsediyor. Şundan, bundan başlıyor. Önce sıcak sütten, salepten kendi ürünlerimizden başlasınlar. Bunu değerlendirelim. Kısacası Burdurlunun desteklemesi lazım, yerel firmalarımız ürünlerini tanıtımına bir bütçe ayırsınlar, sokak sütçüleri ortaya çıksın. Bazı illerde bazı meşrubatlar satılır, bizim de yerel içeceğimiz süt olsun. Sokak satıcıları, sokak lezzetleri ortaya çıksın, şuradan çıkarken bir bardak sıcak süt içsin, gitsin" dedi.

ÇAY OCAKLARINDA SICAK SÜT SATIŞI BAŞLADI
Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan’ın talimatı üzerine Burdur Kahveciler Odası tarafından Burdur’da hizmet veren kahvehane ve çay ocaklarında da süt satışları başladı. Burdurlu süt üreticisine destek olmak amacıyla süt satışına başladıklarını dile getiren Burdur Kahveciler Odası Başkan vekili Mehmet Seçer, “Biz Burdur Kahveciler Odası olarak, süt satışlarına bugünden itibaren başlamış bulunmaktayız. Burdur’umuzun sütünün zayi olmaması için 180 tane kayıtlı esnafımız var. Her esnafımızın günde 5 litre süt satmış olsa, bu bir günde bin ton süt yapar. Süt fiyatları, çay fiyatları ile aynı olduğu için biz bugünden itibaren Sayın Başkanımız Recep Kalkan’ın tavsiyeleri doğrultusunda süt satışlarına başlamış bulunmaktayız” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 4 bölüm daha akredite edildi Atatürk Üniversitesi, çağdaş eğitim modelini benimsemek ve topyekün kalkınmayı sağlamak amacıyla başlattığı Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesinin karşılığını almaya devam ediyor. Bu kapsamda verdiği eğitimin kalitesi bağımsız kurullarca tescillenen Atatürk Üniversitesinde; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, İktisat, Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler Bölümleri akredite edilerek önemli bir başarı elde etti. Yapmış olduğu değişim ve dönüşüm yapılanması ile Araştırma Üniversitesi statüsü kazanan Atatürk Üniversitesinde gerek verdiği eğitimin tamamı gerekse program bazlı akreditasyon süreçleri de olumlu şekilde ilerliyor. Programları akredite olan üniversiteler sıralamasında Türkiye’deki toplam 208 üniversite arasında birinci sıraya yerleşen Atatürk Üniversitesi, 129 devlet üniversitesi, 23 araştırma üniversitesi ve 53 kurumsal akreditasyon alan üniversite arasında toplamda 55 programı akredite olan Atatürk Üniversitesi, en fazla programı akredite olan üniversite olarak adını zirveye yazdırmıştı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitim veren 4 programın daha akredite olmasıyla birlikte bu sayı 59’a ulaştı. Rektör Çomaklı: “Tercih yapılırken akredite olan bölümlere öncelik veriliyor” 27 programın da akreditasyon sürecinin devam ettiğini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Önlisans ve Lisans Eğitim Koordinatörlüğü ile Kalite Koordinatörlüğünün araştırmaları ve çalışmaları sonucunda Türkiye çapında önemli bir başarı elde ettiklerini ve bu başarı çıtasını da her geçen gün daha da yukarı taşıdıklarını ifade etti. Akreditasyon sürecinin fakülte ve bölümler için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Çomaklı: "Üniversite bölümlerinin akredite edilmesi, eğitim kalitesinin güvence altına alınması ve uluslararası tanınırlığın artırılması için önem taşıyor. Akredite bir bölüm, öğrencilere daha güvenilir bir eğitim sunarken, mezunların iş bulma şansını da artırıyor. İşverenler, akredite bir bölümden mezun olan adayları tercih ederken daha güvende hissediyorlar. Ayrıca, akredite bölümler öğrenciler ve aileleri için de güvenilir bir rehberlik kaynağı oluyor. Bu nedenle, öğrenciler tercih yaparken ve kariyer planları oluştururken akredite edilmiş bölümlere öncelik veriyorlar. Biz de bu bilinçle hareket ederek üniversitemizin verdiği eğitimi daha kaliteli hale nasıl getirebiliriz sorularına cevaplar arayarak adımlar atmayı sürdürüyoruz. Bu düşüncelerle; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ile onlara rehberlik eden Kalite Koordinatörlüğümüze teşekkür ediyor, bizimle birlikte üniversitemizin başarısı için gayret gösteren tüm mensuplarımıza kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.
İstanbul Gençler için ‘Küresel Beceriler Programı’ başlıyor UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. İş birliği kapsamında 18-24 yaş arası gençler dünya çapında rekabetçi ve etki düzeyi yüksek liderler olmaya dönük eğitimler alacak. Teknik eğitim ve mentorluk oturumlarının yer aldığı üç haftalık program, 20 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Alanında tanınmış uzmanlar, yapay zeka, sürdürülebilirlik, girişimcilik, kişisel gelişim gibi pek çok konuda atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Programın bir parçası olarak sunulacak mentorluk bölümünde ise sektör profesyonelleri öğrencilere kariyer planlaması konusunda rehberlik edecek, gerçek dünya deneyimleri sunacak ve önemli ağ kurma fırsatları sağlayacak. 20’si kız, 20’si erkek olmak üzere seçilen 40 öğrenci ‘Küresel Beceriler Programı’na katılacak. Katılımcılara Dünya Ekonomik Forumu tarafından belirlenen yetkinlikler listesi doğrultusunda sağlanacak asenkron eğitimlerin yanı sıra, küresel gençlik platformlarında yer alma fırsatları da sunulacak. Program, coğrafi avantajlardan bağımsız olarak her genç için kapsayıcı eğitim fırsatları oluşturma nihai hedefiyle, tüm katılımcıların küresel işgücü piyasasında rekabet avantajı kazanmaları ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamak için titizlikle tasarlandı. Adaylar, 26 Nisan 2024 tarihine kadar youthall.com/tr/turkiyebilisimvakfi/kuresel-beceriler-programi_17/ üzerinden başvuru yapabilecek.
Elazığ Elazığ’da 21 çift mutluluğa 24.04.2024’te ‘Evet’ dedi Elazığ’da nikahlarını ’24.04.2024’ tarihinde kıydıran 21 çift, mutluluğa "Evet" dedi. Nikah tarihlerini 24.04.24 tarihine denk getirerek özel ve akılda kalıcı bir tarihte evlenmek isteyen çiftler, Elazığ Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde mutluluğa adım attı. Özel bir tarihte evlenmenin mutluluğunu yaşayan çiftler, akrabalarının ve arkadaşlarının huzurunda ’Evet’ dedi. Bu özel tarihte 21 çiftin nikahı kıyılırken, evlenmek için bu özel günü seçen çiftler tarihin kendilerine şans getireceğine inandıklarını belirtti. Yoğun bir gün geçirdiklerini belirten Elazığ Belediyesi evlendirme memuru Özkan Demirel, “Bugün tarih 24.04.2024. Kendileri için anlam taşıyan bugünde evlendirme dairesine müracaat eden toplam 21 çiftimiz oldu. Bu 21 çiftimizin nikah törenleri gerçekleştirildi. Bizim buradan çiftlerimize tavsiyemiz sadece tarih olarak yaşamlarına bir gün olarak anlam katmaları değil, bu anlamı tüm yaşantıları boyunca sürdürmeleri ve mutluluklarının devamı için karşılaşmış oldukları olaylar karşısında birbirlerine destek olmalarıdır. Bundan sonraki yaşantılarında kendilerine sağlık, sıhhat, huzur ve mutluluklar diliyoruz” dedi. Muhammet Kaya ve Şilen Milis çifti, 24.04.2024 tarihini ortak kararla belirlediklerini belirterek, mutluluğa ilk adımı attıkları için de sevinçli olduklarını dile getirdi.