GÜNDEM - 11 Mayıs 2015 Pazartesi 12:32

Çayın rengi kızıla döndü, balık ölümleri başladı

A
A
A
Çayın rengi kızıla döndü, balık ölümleri başladı

Çanakkale’nin Çan İlçesine 12 kilometre uzaklıktaki Büyükpaşa köyünden geçen Kocabaş Çayının suları kızıl renkte akmaya başladı. Çayda meydana gelen balık ölümleri, köylüleri tedirgin ediyor.

Çan ilçesine bağlı Büyükpaşa köyü kenarından akan Kocabaş Çay'ının rengi kızıl bir görünüm aldı. Çayın renginin değişmesinden sonra başlayan toplu balık ölümleri köylüleri tedirgin etti. Kocabaş çayının ana kolu olan Etili köyü deresi Katrandere bölgesinden gelen suyun kızıl bir renkte Kocabaş çayına akması ile Kocabaş Çayındaki Sazan, Turna ve Sarıkanat cinsi balıkların ölmeye başladığını söyleyen köylüler, çay yatağında 2007 yılı, 2013 ve 2014 yıllarında aynı şekilde balık ölümleri yaşandığını, bu ölümlerin, Etili köyünde bulunan eski ocakların göletlerinde bulunan ağır metallerin çaya akması sonucu meydana geldiğini düşündüklerini söylediler. Karabiga’ya kadar akan bir çay yatağı olan Kocabaş çayında meydana gelen bu kirliliğin, bu bölge boyunca tüm canlılara zarar vermesinden de endişe ediliyor. Kocabaş çayını sulamada kullanan köylüler, Kızıl renkte akarak binlerce balığın ölümüne sebep olan suların çay yatağı kenarında bulunan 25 köyün içme suyu kuyularına karışmasından da korkuyor.

köy sakinlerinden Tarık Tayhan "Kocabaş çayında 2007 yılından buyana her yıl balık ölümleri yaşanıyor. Bir saat önce balıklar ölmeye başladı. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz.2007 yılındaki balık ölümlerinin ardından başka yerlerden balık getirerek Koçabaş çayına bıraktık. Turna, sazan ve sarıkanat cinsi bu balıklar bugün yine ölüyor" dedi.

Kocabaş Çayında balık ölümlerinin duyulmasının ardından Büyükpaşa köyüne gelen Çanakkale İl Genel Meclis Başkan Vekili Recep Cahit Özer, "Yaşanan çevre felaketinin araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması için gerekli girişlerde bulunacağım ve konunun takipçisi olacağım” dedi. CHP Çan ilçe başkanı İmalettin Meriç ve CHP Çanakkale İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant Büyükpaşa köyüne gelerek balık ölüleri hakkında bilgi aldı. 

HABER : GÜRKAN DÜZENLİ
KAMERA : GÜRKAN DÜZENLİ 
ÇANAKKALE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir