GÜNDEM - 22 Ekim 2018 Pazartesi 17:56

Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü anda ortam sesini kaydettiği iddia edilen saat: Güvenlik saati

A
A
A
Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü anda ortam sesini kaydettiği iddia edilen saat: Güvenlik saati

Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü anda ortam sesini kaydettiği iddia edilen güvenlik saatleri ile ilgili açıklama yapan Armed Anonim Şirketi Güvenlik Film Yapımı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yılmaz, "Eğer Kaşıkçı’nın kolunda bir güvenlik saati varsa oradaki tüm arbedeyi, tehdidi, orada yaşadığı işkenceyi kaydetmiştir“ dedi.

2 Ekim tarihinde son olarak girdiği Suudi Arabistan Konsolosluğu’ndan bir daha çıkmayan ve günler sonra sorgu sırasında öldürüldüğü açıklanan Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kolunda bulunan güvenlik saatinin cinayet anında ortam sesini kaydettiği iddia edilmişti. Cemal Kaşıkçı’nın sesini kaydettiği iddia edilen güvenlik saatleri, herhangi bir tehlike anında konumunuzu belirliyor, ortam sesini kaydedebiliyor, ses kaydı alabiliyor.
Akıllı Saatlerle ilgili Armed Anonim Şirketi Güvenlik Film Yapımı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yılmaz İHA’ya konuştu. Yılmaz, Cemal Kaşıkçı’nın olay anında eğer kolunda bir güvenlik saati var ise orada yaşanan arbedeyi, tehdidi, yaşadığı işkenceyi kaydettiğini söyledi. 

“Güvenlik saatleri dünyanın neresinde olursak olalım, olduğumuz konumu direk telefonla irtibat yoluyla emniyet güçlerine anında yollayabiliyor ” 

Güvenlik saatleri ile bir program üzerinden tehlike anında, tek tuşa basarak her şeyi başka bir telefon veya yetkili kişilere gönderebildiğini söyleyen Armed Anonim Şirketi Güvenlik Film Yapımı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yılmaz “ Önemli kişilerin kullandığı güvenlik saatleri var. Güvenlik saati kolumuza taktığımız andan itibaren dünyanın neresinde olursak olalım, olduğumuz konumu direk telefonla irtibat yoluyla emniyet güçlerine anında yollayabiliyor. Bu güvenlik saatleri tek tuşu bastığımız anda bütün konuştuğumuz ortamdaki arbedeyi, sesleri, her şeyi anında diğer telefona veya ses kaydedilen bölgeye program üzerinden direk yollayabiliyor. Siz bu saatten herhangi bir tuşa bastığınızda program üzerinden, yetkili kişiler, güvenlik güçleri, devlet görevlileri veya istihbarat başkanlığı anında sizin konumunuzu belirler “ dedi. 

“Eğer kolunda bir güvenlik saati varsa oradaki tüm arbedeyi, tehdidi, orada yaşadığı işkenceyi kaydetmiştir “
Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü anda eğer kolunda güvenlik saati var ise tüm yaşananları kaydettiğini belirten Yılmaz “ Bu tamamen programsal bir şey. Kalp ritminizin yükseldiğini gördüğünüzde, heyecana kapıldığınızda veya örneğin; Cemal Kaşıkçı olayında içeriyi girip bir panik hissettiğinde kalp atışı hızlandığı için cihaz onu bir tehdit olarak algılayıp, direk olarak güvenlik tehdidi altındayım şeklinde bir sinyal gönderebiliyor. Eğer kolunda bir güvenlik saati varsa oradaki tüm arbedeyi, tehdidi, orada yaşadığı işkenceyi, her şeyin kaydını anında yetki verdiği kişilere program üzerinden gönderir ve tüm yaşananlar kaydolmuştur“ diye konuştu. 

Çocuklar için de bu saatler kullanılabilir 

Güvenlik saatlerinin sadece yetişkinler için değil çocuklar için de kullanılabileceğini dile getiren Yılmaz “ Çocuklar için kilometre ayarı yapabiliyoruz. Mesela 1 kilometre alan içerisinde belirlemişsek, çocuk o alanın dışına çıktığında hemen size sinyal geliyor. Veya çocuğunuz herhangi bir nokta içerisinde tuşa bastığında, çocuğunuzla konuşabiliyorsunuz. O sizi, siz de onu duyabiliyorsunuz. Yine o size, siz de ona ses kaydı gönderebiliyorsunuz“ şeklinde konuştu.
Alper Suat Tutaşı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.