GÜNDEM - 01 Nisan 2016 Cuma 12:11

Çevre için plaket yerine fidan

A
A
A
Çevre için plaket yerine fidan

Başarılı iş insanlarının konuk edildiği ve marka haline gelen Business Talks etkinliklerinden sonuncusunda konferansın moderatörlüğünü yapan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin’e bu konferansların amacını ile konuklara plaket yerine Tema Vakfı’na fidan bağışı yapma fikrinin nasıl ortaya çıktığını sorduk.

Prof. Dr. Emre Alkin, “Altınbaş Vakfı olarak İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’ni kurarken bilimi, tekniği ve iş dünyasını gençlerle buluşturacağız diye söz vermiştik. Konusunda başarılı olmuş, genç yaşta kendini kanıtlamış, duayen iş insanlarını üniversitemizde ağırlıyoruz. Bugün beşincisini yapıyoruz inşallah ellincisini de yaparız ve ben de ben bu üniversitede olurum. Bu önemli bir etkinlik öğrenciler serbestçe soru soruyorlar. Gelen konuk biraz kendini anlatıyor, daha sonra kendini öğrencilerin insaflı sorularına bırakıyor.Etkinlik oldukça eğlenceli oluyor, hoş anlar yaşanıyor. Ben etkinliği, öğrencilerin bilgi dağarcığının gelişmesi için önemli bir toplantı olarak değerlendiriyorum” dedi.

“BİZ ÜNİVERSİTE OLARAK TOPLUMA FAYDALI İŞLER YAPMALIYIZ”

“Plaket yerine Tema’ya fidan bağışında bulunmak, bir ağaçla orman ortaya çıkarmak Rektör hocamızın fikriydi” diyen Alkin, “ Eskiden Tema Vakfı’a fidan bağışlardınız ve kâğıtla bunu ifade ederdiniz. Kâğıt da ormanlardan tasarruf edilmesinde çok alakalı olmayan bir şeydir. O yüzden biz hem ağaç seferberliği başlatıyoruz hem de kâğıtla belgelemeyip, elektronik ortamdan teşekkür ediyoruz. Rektör hocamızın bu buluşunu diğer üniversiteler, kurum veya kuruluşların benimseyeceğini düşünüyorum. İsteyen plaket yapabilir tabii, ama biz bir üniversiteyiz topluma faydalı olmalıyız. Ağaç seferberliğine destek vermeyi daha uygun gördük” diye konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.