POLİTİKA - 15 Ekim 2014 Çarşamba 17:39

CHP’de istifa depremi

A
A
A
CHP’de istifa depremi

CHP Mersin il yönetiminde istifa depremi yaşandı. İl Başkanı Faruk Mehmet Akar ile birlikte 27 kişiden oluşan il yönetiminde, 13 yönetim kurulu üyesi görevlerinden istifa etti.

CHP Mersin İl Teşkilatı’nda bir süredir yaşanan ve özellikle yerel seçimlerden sonra artan rahatsızlık, istifa depremiyle sonuçlandı. Gerek yerel seçimlerde gerekse Cumhurbaşkanlığı seçiminde İl Başkanı Faruk Akar’ın başarısız olduğu yönündeki eleştiriler ile tabandan gelen rahatsızlıklar, 13 il yöneticisini istifaya götürdü. İHA muhabirinin CHP İl Başkanlığı’ndan edindiği bilgiye göre, İl Sekreteri Bünyamin Uçar, İl Başkan Yardımcıları Nihat Kırılmaz, Selahattin Has, M. Duran Üstül, Selman Özipek, Ahmet Toros, Mehmet Özcan, Süha Özen, Adnan Avcı, Zeki Karakoyun, Pınar Oru, Mesut Kıvılcım, Şenol Akşanlı, Ramazan Öngel ile İl Bilişim Sorumlusu Ender Can Kayıhan ve Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Monguldal, noter onaylı istifa dilekçelerini bugün il yönetimine teslim ettiler.

“İL YÖNETİMİ DÜŞECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR”

CHP İl Başkanı Faruk Akar, istifalarla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün CHP İl Başkanlığı’na 13 il yöneticisinin istifalarının geldiğini kaydetti. “Parti tüzüğümüze göre, genel merkez de onayladığı takdirde Mersin il yönetimi düşmüş sayılacak” diyen Akar, şunları söyledi:

“Parti tüzüğümüze göre, ‘bir tam gün içerisinde belli sayıda çoğunluk istifa ettiği takdirde genel merkezin de onayıyla yönetim düşmüş sayılır’ hükmünden düşecek gibi görünüyor. Ama bu arada istifasını çeken olur mu, olmaz mı, daha çok zaman var, bilemiyorum.”

İstifa eden arkadaşlarıyla herhangi bir sorunu olmadığının da altını çizen Akar, “Bana gelip direk bir sorun aksettiren yok. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’ni görev yaptığım süre içerisinde en iyi şekilde temsil ettiğime inanıyorum. Burada partimizi başarılı bir şekilde seçime soktuk, çıktık. Tüm etkinliklere katıldık, Mersin’in sorunlarını gündeme getirdik. Ama siyasette işte bunlar var. Hayırlısı olsun diyeceğiz. Bundan sonra bizim yerimize bir başka arkadaşa görev verilirse o arkadaş devam edecek, bize devam et derlerse biz devam edeceğiz. Bir şekilde almış olduğumuz görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştık, yarın da başka arkadaşımız aynı şekilde devam eder” dedi.

İstifaların Merkez Yürütme Kurulu’nda ele alınacağını belirten Akar, bu istifaların büyük ihtimalle bugün Ankara’ya gittiğini, yarın da Genel Merkez’in konuyu MYK’nın gündemine getireceğini tahmin ettiğini ve sonucun bir hafta içinde belli olacağını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.