POLİTİKA - 02 Aralık 2016 Cuma 16:16

CHP’li Böke’den ekonomi uyarısı

A
A
A
CHP’li Böke’den ekonomi uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, AK Parti Hükümeti’nin Türkiye’yi bir ekonomik krizin eşiğine taşıdığını öne sürdü. Türk Lirası’nın dün 6 kuruş, bu yıl yüzde 17’nin üzerinde değer kaybettiğini belirten Böke, “Bir kez daha uyarıyoruz; OHAL ile KHK’ler ile parlamentoyu yok sayan yaklaşım ile vatandaşın cebine elinizi attığınızı görüyoruz. Elinizi oradan çekin” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Böke, CHP Mersin İl Teşkilatı’nın düzenlediği programa katılmak üzere Mersin’e geldi. Program öncesinde, il binası önünde Türkiye ekonomisinin son durumu üzerine açıklama yapan Böke’ye, İl Başkanı Abdullah Özyiğit, CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak, Aytuğ Atıcı ve Serdal Kuyucuoğlu ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da eşlik etti.

Konuşmasına, Adana’nın Aladağ ilçesinde meydana gelen ve 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangınına değinerek başlayan Böke, Türkiye’nin birkaç gün önce herkesin canına dokunan, kalbini derinden yaralayan, çocukların yanarak kaybedildiği bir sabaha uyandığını dile getiren Böke, o sabah herkesin çok ağır bir gerçekle yüzleştiği bir sabah olduğunu söyledi. Yangında yaşamını yitiren çocuklara bir kez daha Allah’tan rahmet, geride kalan sevenlerine büyük bir sabır dilediğini belirten Böke, “Zira bu çok büyük bir yük, çok ağır bir kayıp. Bu kaybın hepimizin kalbinde yaratmış olduğu bu ağırlığın bir daha Türkiye’de asla yaşanmaması için hemen bugün çok büyük değişikliklere, çocuklarının hayatına değer veren bir anlayışla bu ülkeyi yöneten bir zihniyete, başka bir siyasete ve buna ‘dur’ diyecek bir toplu seslenişe ihtiyacımız var. Bize bu acı kayıp sonrasında çocuklarımızın arkasından ağlarken, bu acının bir daha yaşanmaması için bu siyaset değişmeli derken, ‘burada siyaset yapmayın’ diyenlere açık bir çağrı yapma ihtiyacımız var. Biz bu çocuklarımızı sizlerin siyasi tercihleri sebebiyle yanarak kaybettik. Biz bir daha Türkiye’de hiçbir çocuğun istismara uğramadığı, hiçbir çocuğun zihninin yarınlara ve aydınlıklara kapatılmadığı, ruh sağlığının tehdit edilmediği ama en önemlisi hiçbir çocuğun eğitimi adına teslim edildiği yurtlarda can güvenliğinden yoksun bir biçimde yanarak hayatına son vermediği bir Türkiye inşa etmek istediğimiz için bunu söylüyoruz. Biz bunu, devletin yaptığı yurtları bir siyasi tercihle yıkan, o siyasi tercih sonucunda çocukları bu cemaat yurtlarına mahkum eden anlayışa ‘hayır’ demeye ihtiyaç olduğu için söylüyoruz. Adana’da Aladağ’da bundan iki yıl önce var olan bir devlet yurdunu yıkma kararını veren siyasiler, bugün ortaya çıkan tablonun sorumlularıdır” diye konuştu.

“Türkiye’yi bugün bir ekonomik krizin eşiğine taşıyorsunuz”
Daha sonra Türkiye ekonomisinin son durumunu ve Türk Lirası’nın son dönemdeki değer kaybını değerlendiren Böke, Türkiye’deki siyasi anlayışın ekonomiyi dara soktuğunu iddia etti. Dün Türkiye’de insanların cebindeki Türk Lirası’nın 6 kuruş değer kaybettiğini ifade eden Böke, “Cebinde doları olmayanlar, ‘bu beni ilgilendirmez’ diye düşünüyor olabilirler. Ama maalesef Türk Lirası’nın her değer kaybı, cebimizde dolar olsa da olmasa da hepimizi derinden etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde hükümete açık bir çağrıda bulunduk, şunu söyledik; ‘Türkiye’yi bu kötü siyasi anlayışınız sebebiyle ve şu anda kendi varlığınızla bir ekonomik krizin eşiğine taşıyorsunuz. Bugün de bir kez daha uyarma ihtiyacı duyuyoruz. 80 milyonun emek emek kazandığı, alın teriyle elde ettiği gelire, cebindeki üç kuruşa göz diken yaklaşımla Türkiye’yi bir ekonomik krizin eşiğine taşıyorsunuz. Hızla acilen OHAL uygulamalarına, KHK’lerle hukuku ortadan kaldıran yaklaşıma, bir Başkanlık iddiasıyla Türkiye’de hiç gerek olmayan sistem ve rejim tartışması yaratarak ortaya çıkardığınız gerginlikle bütün dünyayla kavga eden, kavga ederken bir gün savaşa girdiğinizi itiraf eden, iki gün sonra bu sözden geri dönmek için çaba sarf eden maceraperest dış politikanızla Türkiye’yi bugün bir ekonomik krizin eşiğine taşıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Türk Lirası’nın her 1 kuruşluk değer kaybında Türkiye’de şirketler 2,1 milyar Türk Lirası görev zararı yazmaktadırlar”
Türk Lirası’nın bir günde 6 kuruş değer kaybetmesinin sebebinin bu olduğunu vurgulayan Böke, AKP iktidarının OHAL, KHK, Başkanlık iddiası ve bütün dünyayla kavga eden yaklaşımıyla ortaya çıkardığı siyasi riskin bugün herkesi fakirleştirdiğini dile getirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 6 Aralık’ta masaya oturacağını anımsatan Böke, “Dört kişilik bir aile bin 461 liraya ihtiyaç duyuyor, yaşamak için değil, aç kalmamak için. Net asgari ücretin bin 300 lira olduğu bir ülkede, her gün bu kötü siyaset sebebiyle Türk Lirası’nın eridiği ve bunun zamlarla her gün vatandaşın cebini erittiği bir günde, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ortaya çıkartacağı asgari ücret, herkes için yaşamsal önem taşıyor. Memurlara, emeklilere verilecek zamlar, döviz kurunda AKP’nin kötü yönetimi sonucunda ortaya çıkan bu zamlar da mutlaka göz önüne alınarak belirlenmelidir. Bugün Türk Lirası’nın her 1 kuruşluk değer kaybında Türkiye’de şirketler 2,1 milyar Türk Lirası görev zararı yazmaktadırlar. Şirketlerin yazdığı bu kur zararı işsizlik anlamına gelecek, iflas anlamına gelecek, zam ihtiyacı anlamına gelecek” şeklinde konuştu.

“Vatandaşın cebinden elinizi çekin”
Bundan birkaç gün önce Uşak’ta fırıncılarla bir arada olduğunu aktaran Böke, fırıncıların, ürettikleri ekmeğin parasını 8 ay vadeyle aldıkları bir Türkiye ekonomisinden bahsettiklerini anlatarak, şunları söyledi: “Sözünü ettiğimiz reel sektör krizi ve eşiğinde durduğumuz felaket bu. Bugün ekmek üretip satan fırıncı, eğer üretiminin parasını 8 ay sonra alacağı bir Türkiye’de bu üretimi yapıyorsa nasıl bir felaketin eşiğinde durduğumuzu başka hiçbir şeyle ifade etmeye gerek yoktur. Bunun için bir kez daha uyarıyoruz; OHAL ile KHK’ler ile parlamentoyu yok sayan yaklaşım ile hukuku yerle bir eden düzenlemeler ile vatandaşın cebine elinizi attığınızı görüyoruz. Elinizi oradan çekin. ÖTV’ler ile her sabah yeni zamlarla Türkiye’yi fakirleştirmeye, 6,5 milyon asgari ücretliyi, 11 milyon emekliyi yok saymaya hiçbirinizin hakkı yok. Bir kez daha size sesleniyoruz; hızla kendinize gelin.”

“Türk Lirası’nın sadece bu sene yüzde 17’nin üzerinde değer kaybı var”
Böke, doların sürekli yükselmesine ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi: “2016’nın başında Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değeri 2,94’tü. Yani 1 dolar almak için 2 lira 94 kuruş veriyorduk, Ekim başında 3 lira veriyorduk. Dokuz aylık bir süre içerisinde Eylül sonuna kadar Türk Lirası 6 kuruş değer kaybetmişti. Ekim’in 3’ünden Aralık’ın başına iki ay içerisinde Türk Lirası 50 kuruş değer kaybetti. Her bir kuruşluk değer kaybının şirketlere zararını söyledim, her yüzde 10’luk değer kaybı da Türkiye’nin 80 milyonu için enflasyon anlamına geliyor. Dolayısıyla yarın ne olup ne olmayacağını uzmanlar bize söyleyecek mutlaka. Biz 3,50’nin üzerine çıkmasın diye, 3,80’leri, 4’leri görmesin diye ısrarla buradan bu uyarıyı yapmaya devam ediyoruz. Türk Lirası’nı kuruş kuruş eriten OHAL anlayışıdır. OHAL’de ısrar eden KHK’lerde ısrar eden AKP’dir. Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin temel sorumlusu AKP iktidarıdır. Sadece bu sene yüzde 17’nin üzerinde değer kaybı var Türk Lirası’nın.” 

Kıymet Gökçe - Koray Ünlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Bakan Işıkhan: "Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Nasıl emeklilerimizin refahını artıracak en iyi ve en yeni uygulamaları bugüne kadar hayata geçirdiysek, bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün ifade etti. Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız" dedi "Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları" çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum’da iş dünyasının temsilcileri ile bir araya geldi. Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen programda konuşan Bakan Işıkhan, emekli maaşlarının zammı memur emeklilerinde toplu sözleşmeye göre; SSK ve Bağkur için de enflasyona göre şekillendiğini hatırlatarak, "Biz, ihtiyaçlar ve imkanlar doğrultusunda çoğu zaman bu tutarların çok daha üzerinde emeklilerimiz için adımlar attık. Denge ve disiplin içinde ekonomimizi güçlü bir şekilde yükselttikçe artan refahtan emeklimize daha fazla pay vermeye devam edeceğiz. Ayrıca; daha önce de söylediğimiz gibi, 3600 ek gösterge düzenlemesinin bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Yine esnaflarımızın emeklilik için gerekli sigorta prim gün sayısındaki adaletsizliği gidereceğiz" diye konuştu. Hiçbir zaman tutmayacakları sözü vermediklerini dile getiren Bakan Işıkhan, "Bu, başkalarının milleti kandırma taktiği, bizim değil. Biz ne dediysek bugüne kadar yaptık, bundan sonra da adım adım yapmaya devam edeceğiz. Son 5 yılda yaşadığımız bunca afete ve felakete rağmen, vatandaşlarımızı asla mağdur etmeden hizmetlerimize kesintisiz devam edebiliyoruz" ifadelerini kullandı. Çorum’un, tarihiyle, tarımıyla, endüstrisiyle, önemli medeniyetlerin beşiği olması hasebiyle çok güzel ve önemli şehirlerimizden bir tanesi olduğunu hatırlatan Bakan Işıkhan, "Geçtiğimiz günlerde 2023 yılı işgücü verileri açıklandı. 2023 yılında işsizlik oranı 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine geriledi. İşsizlik oranları son 10 yılın, istihdam oranları son 21 yılın en iyi seviyelerine çıktı. Ayrıca; 2023 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüme ile AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu. Milli gelirimiz 1 trilyon doları, Kişi başına Milli Gelirimiz de 13 bin 110 doları aşarak tarihimizin en yüksek düzeyini gördü. Bu veriler gösteriyor ki; pandemiye rağmen, bölgemizdeki savaşlara rağmen, geçtiğimiz yıl yaşadığımız asrın felaketine rağmen, doğru yoldayız" şeklinde konuştu. Emeklilere yönelik olarak başlatılan banka promosyonları ile ilgili de açıklamada bulunan Bakan Işıkhan, "Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerimize yönelik olarak başlattığımız promosyon ödemesi uygulamasının kamu bankalarında 2 katına çıkarılarak 8 ile 12 bin lira arasında olacağını duyurmuştu. Bunun dışında ölüm aylığı hak sahiplerine de 5 bin lira promosyon duyurusunu yapmıştık. Bu hafta pazartesi gününden itibaren de promosyonlar için başvurular alınmıştı. Bugün itibariyle kamu bankalarımız emeklilerimize promosyon ödemelerini yapmaya başladılar. Tüm emeklilerimize hayırlı uğurlu olsun. Bununla birlikte, Kamu bankaları haricinde diğer bankalarla da protokol imzalama sürecini tamamladık. Özel bankalar da, kamu bankaları tutarları asgari olmak üzere promosyon miktarlarını güncelleyecekler. Biz, sağlam politikalarla emeklilerimize mümkün olan en iyi hizmeti vermeye gayret ediyoruz. 2002 yılında iktidara geldiğimizde, iflas noktasına gelmiş bir sosyal güvenlik ve sağlık sistemi devralmıştık. Bunu en iyi kıymetli emeklilerimiz hatırlar. Attığımız adımlarla, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi inşa ettik. Sağlık sigortası kapsamında, ilaca ve tedaviye erişim noktasında dünyanın en ileri ülkelerinden biri haline geldik" dedi. "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği, Cumhur İttifakı olarak hedefimiz olan Türkiye Yüzyılı vizyonunu inşallah sizlerin desteğiyle başaracağız" diyen Bakan Işıkhan, şunları kaydetti: "Bu yüzyılı; emeğin, üretimin, çalışmanın yüzyılı yapacağız. Şurası çok önemli; ülkemizin gücü büyük ölçüde yerel yönetimlerimizin gücünden geliyor. Kalkınma yerelden başlar hakikatine istinaden yerelde ne kadar güçlü olursak genel icraatlarimizin de o derece güçlü olacağına inanıyoruz. Çünkü şunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki; gelişim, ilerleme ve kalkınma yerelden başlar. Bildiğiniz gibi ülkemizin lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetim vizyonu da belediyecilikten geliyor. Cumhurbaşkanımız liderliğinde AK Parti, ülkemizde belediyecilik anlayışını değiştirmiş, milletimizi gerçek belediyecilikle tanıştırmıştır. Aziz milletimiz ’yaparsa AK Parti yapar, Erdoğan yapar’ diyerek bu hakikati, bu güveni ortaya koymaktadır. İnşallah 31 Mart’ta Çorum gerçek belediyecilikle yola devam edecek. Çorum Belediye Başkanımız Halil İbrahim Aşgın, Çorum’un has evladı, bu şehre emeğini ortaya koyan çok kıymetli bir yol arkadaşımız. Çorumlu hemşehrilerimin bir kez daha görevi AK belediyecilik vizyonu ile Halil İbrahim Başkanımıza vereceğine inanıyorum. Bu şehre Halil İbrahim Başkanımız gibi çalışan, üreten, geliştiren yönetimler yakışır. İnşallah Çorum, 1 Nisan sabahından itibaren Cumhur İttifakı çatısı altına daha büyük projelerle yeni bir icraat dönemine doğru ilerlemeye devam edecek. Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği Türkiye Yüzyılı’na da öncülük edecektir, bundan eminiz" dedi.
Antalya Zeynep Sönmez Antalya’da çeyrek finalde 26-31 Mart tarihleri arasında Megasaray Tenis Akademi kortlarında gerçekleşecek WTA 125 kategorisindeki Megasaray Hotels Open’da milli tenisçi Zeynep Sönmez çeyrek finale yükseldi. Antalya Belek’te bulunan Megasaray Tenis Akademi’nin kortlarında gerçekleşen Antalya’nın ilk WTA turnuvası Megasaray Hotels Open’da Zeynep Sönmez ilk turda dünya eski 39 numarası, turnuvanın 8 numaralı seri başı Fransız tenisçi Fiona Ferro’yu yenerek ikinci tura yükselmişti. Zeynep ikinci turda 152 numarayla kariyerindeki en iyi sıralamasında bulunan Alman raket Ella Seidel ile karşılaştı. Seidel’e 2023 yılında Andorra’da WTA 125 turnuvasında 6-1, 6-0 yenilen Sönmez bu kez korttan galibiyet ile ayrılmasını bildi. 2 saat 4 dakika süren karşılaşmada iyi bir geri dönüşe imza atarak Seidel’i 4-6, 6-1, 6-2 ile mağlup eden Sönmez adını son sekiz raket arasına yazdırdı. Zeynep çeyrek finalde dünya 151 numarası Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak. Zeynep Sönmez-Moyuka Uchijima çeyrek final karşılaşması yarın merkez kortta 11.00’de başlayacak. "Bugün kazanabildiğim için çok mutluyum" Dünkü maçı uzun sürdüğü için maça biraz daha yorgun başladığını söyleyen Zeynep Sönmez, “Maç ilerledikçe açıldım. Geçen senenin sonunda yenildiğim bir oyuncuydu. O yüzden bu sefer biraz daha farklı bir taktikle çıktık takımımla konuşup. İyi de işlediğini düşünüyorum. Çok da yetenekli ve genç bir oyuncu. Geleceğinin çok parlak olduğundan çok eminim. Bugün kazanabildiğim için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.