ÇEVRE - 21 Ağustos 2014 Perşembe 10:39

Çiftçileri sel vurdu, 150 koyun telef oldu

A
A
A
Çiftçileri sel vurdu, 150 koyun telef oldu

Patates ve fasulye tarlalarının yoğun olduğu kasabada birçok çiftçi sel nedeniyle mağdur oldu.

160 dekar dikili patates tarlasının selden zarar gördüğünü ifadene çiftçi Fettah Şenol, 500 bin TL'ye yakın zararı olduğunu söyledi. Devletten yardım isteyen Şenol, “Önce bir dolu yağdı, sonra tufanın sesi geldi. Sel nedeniyle dışarı çıkamadık. Baktık yağmurlama boruları patateslerin bir kısmını, fasulyeleri bir anda evinin önüne getirdi. Traktörleri yan yatırdı. Ürünlerimizi yetiştirdik, bu zamana getirdik. Tam verim alacağımız zamanda Cenab-ı Allah tarafından tufan geldi. Bu hale getirdi mahsullerimizi. Devlet buna destek çıkar mı çıkmaz mı, devlete kalmış bir şey. Bizler çok mağduruz. Devletin bu zararlarımızın karşılamasını istiyoruz. Mağduruz, bankadan kredi çektik. Mazotu faizle kullanıyoruz. Gübreyi faizle kullanıyoruz. Devletin buna bir el uzatması, bir destek vermesini istiyoruz” dedi.

Mahsullerinin geri kalınında sel nedeniyle kullanılmaz hale geldiğini dile getiren Şenol, “Kalan mahsuller de zehirlenir. Kara sülük yapar. Devletten tek isteğimiz bizlere destek çıkmasıdır. Bu mahsullerimizin zararlarını karşılaması lazımdır. ÇKS’miz var ama kayıtlı olmayan arkadaşlarımız da var. Sigorta yaptırmayanlar da var ama bu Allah’tan gelen bir afet. Bizler mağdur olduk. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkı burada. Benim zararım 500 bin TL’dir. İki sulamam kalmıştı. Sulamadan sonrada söküme başlayacaktık” şeklinde konuştu.
Diğer bir çiftçi Sercan Korkmaz ise, dikili 30 dekara yakın patatesten 25 dekarına yakınının zarar gördüğünü belirterek, “Sel nedeniyle fıskiye ve sulama aletlerimizin hiçbiri kalmadı; hepsi kırıldı. Devletten yardımlarını bekliyoruz. Bizi burada açıkta bırakmasın” dedi.Sel nedeniyle hayvanları telef olan Ali Akşin ise, “150’ye yakın koyun telef oldu. Kuzuların bulunduğu yere sel geldi. Çoğunu traktörlerle kurtardılar ama 150’si telef oldu” dedi. 

YASİN ESEN
NİĞDE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Elektrik direğinin tepesindeki yuva, leylek ailesine 21 yıldır ev sahipliği yapıyor Baharın müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle köy ahalisini yeniden sevindirdi. Erzincan’ın Mertekli köyünde 21 yıldır aynı elektrik direğinin üzerine yuva yapan leylek ailesinden anne leylek kuluçkaya yattı. Erzincan’ın Mertekli köyü sakinleri, 21 yıldır aynı elektrik direğine yuva yapıp kuluçkaya yatan leyleklerin gönüllü koruyuculuğunu yapıyor. Gelişleriyle baharı müjdeleyen, gidişleriyle kışın habercisi olan ve atasözlerine, deyimlere dahi konu olan leylekler, şubat ayından itibaren Avrupa’dan yola çıkıp Anadolu topraklarına varıyor. Sürüler halinde göçen leylekler, kendileri için belirledikleri uygun noktalarda, ilkbahar ve yaz aylarında konaklayarak yavruluyor. Mertekli köyünde 21 yıldır aynı yere yuva yapan leylekler, bu yıl da yine eski muhtar Mehmet Fırat’ın evinin önündeki elektrik direğine yuva kurdu. Baharın müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle köy ahalisini yeniden sevindirdi. Mahallelinin gözü gibi baktığı yuvalarında sırayla kuluçkaya yatan leylekler, zaman zaman Karasu Nehri’nde besin bulmak için kanat çırpıyor. Köy sakinlerinden Songül Aydın, “Yıllardır bu leylekler köyümüzde yaşıyorlar. Kışın gidip baharda geri geliyorlar. Vefalı leyleklerimiz. Bizde onları seviyoruz” dedi. Köylülerden Hüseyin Fırat da eskiden bölgede çok sayıda leyleğin bulunduğunu belirterek, sayılarının azaldığını söyledi. Leylekler köylerine gelmediğinde üzüldüklerini dile getiren Fırat, "Bir yıl maalesef leyleğimizin 4 yavrusu elektrik direğine takılarak ölmüştü ve çok üzülmüştük. Biz onları gerçekten çok seviyoruz. Maalesef leyleklerimizden sadece 1-2 tane kaldı. Bizler elimizden geldiği kadarıyla onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ben her sabah kalktığımda onları izliyorum. Leyleklerin yavrularına ve eşlerine karşı olan saygısı ve sadakati çok yüksek. Onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz" diye konuştu.