GÜNDEM - 24 Mart 2018 Cumartesi 22:49

Çiğ köfte ve ciğer kebabı resmen Şanlıurfa’nın

A
A
A
Çiğ köfte ve ciğer kebabı resmen Şanlıurfa’nın

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının (ŞUTSO) girişimleri sonucu tescil edilen ve aralarında çiğ köfte ve ciğer kebabının da bulunduğu 13 ürünün coğrafi işaret tescil belgesi TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’un da katıldığı bir törende teslim edildi. Adıyaman ile yaşanan çiğ köfte polemiği ile Gaziantep ile yaşanan tırnaklı ekmek polemiği de sona ermiş oldu.

2017 coğrafi işaret yılı oldu

Program öncesi bir konuşma yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Kayyum Başkanı İsmail Demirkol coğrafi işaret almanın önemine değinirken Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan ise 2017 yılının coğrafi işaret yılı olduğunu belirterek, 2017 yılı özellikle coğrafi işaret alanında bir atılım yılı oldu. Yüzün üzerinde bir coğrafi işaret tescili yaptık. Şu anda 327 tescilimiz var. 413 tanesinin işlemleri ise devam ediyor. Şu anda Şanlıurfa en önde gelen ilimiz. Aslında ben ikinci sandım ama komşu ille beraber ikisi aynı” dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise coğrafi işaret alınarak Şanlıurfa’nın marka değerinin arttığını söyledi.

Türkiye’deki zenginlik hiçbir yerde yok ama malımıza sahip çıkmamışız

Bu gün Urfa’nın gurur duyması gerektiği günlerden biri olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu,” Coğrafi işaret anlamında bu gün Şanlıurfa’nın başarısı tescillenmektedir. Bu gün Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odamızın almış olduğu coğrafi işaret sayısı bu günle beraber tam 17 tane oldu. Bu alanda Türkiye’nin şampiyonu Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası. Peki bu coğrafi işaret nedir, ne kazandıracak, ne faydası olacak. Coğrafi işaret zenginlik. Onun için uğraşıyoruz. Türkiye’deki zenginlik hiçbir yerde yok ama malımıza sahip çıkmamışız. Yanı başımızdaki Yunanistan baklavamıza kadar elimizden alıyordu. Allah’tan Gaziantep çıktı da baklavayı tescilledi. Götürdük Avrupa’da da tescilledik” dedi.

Fransızlar maya vermese yoğurt yapamayacağız 

Türkiye’nin her ilçesinde peynir yapıldığını fakat batının bundan para kazandığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bizim Şanlıurfa’nın peyniri var ama Türkiye’de neredeyse her ilçede peynir var, farklı. Fransa bir tane peynirle milyar dolar kazanıyor. İtalya bir tane farklı peynirle milyar dolar kazanıyor. Bütün dünya aynı şeyi yiyor. Bizdeki zenginlik hiç kimsede yok ama malın sahibi biz değiliz. Gidin yurt dışına, yoğur kimin Allah aşkına. Bizim atalarımızdan, Kafkaslardan gelen bizim kültürümüz ama yurt dışına gidin herkes Greek yoğurdu, Yunan yoğurdu diyorlar. Hiç Türk yoğurdu diyen yok haberiniz olsun. Rahmetli babam yoğurda bal katardı, meyve de katardı. Şimdi Fransız firması meyveyi katıyor, bize satıyor. İşin enteresanı şu Fransızlar mayasını bize vermese yoğurt yapamayacağız. Öyle bir durumdayız. Kendi malımızın sahibi değiliz. Coğrafi işaret aldık iş bitiyor mu, bitmiyor. Bunun ikinci aşaması var. Aynı Gaziantep baklavasında yaptığımız gibi, Aydın’ın incirinde yaptığımız gibi, Malatya’nın kayısında yaptığımız gibi Avrupa Birliğinde tescillememiz lazım. Yoksa mal gider” ifadelerini kullandı.

Huzur yoksa bu lezzetin de anlamı yok

Her şeyden önce huzurun en önemli şey olduğunu vurgulayan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik ise, “Bu coğrafi işaretler çok anlamlı ve çok önemli. Bunun ikinci etabı olan Avrupa Birliği sürecindeki tescili de son derece önemli. Onunla ilgili de hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor. Son zamanlarda neler çektiğinizi, neler çektiğimizi hepimiz biliyoruz. Bunlar son derece önemli gelişmeler, son derece önemli adımlar, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, Allah herkesten razı olsun ama ülkenin huzuru her şeyin önünde. Türkiye’nin birliği, beraberliği her şeyin önünde. Huzur yoksa bu lezzetin de anlamı yok. Birlik ve beraberlik yoksa bunların hiçbir kıymeti yok. Böl yönet anlayışından çıkıldı, böl yok et anlayışına doğru hızlı bir adım var. İşte Türkiye bu noktada yerinde sayan, olayları izleyen bir ülke olmadı. Bu olayda aktör olmak durumundaydık. Birilerinin sinsi planlarını açığa vurmak durumundaydık, Afrin’e onun için gittik” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından çiğ köfte, ciğer kebabı, tırnaklı ekmek, haşhaş kebabı, açık ekmek, pencer (pazı) boranisi, yumurtalı köfte, isot çömleği, frenk çömleği, üzlemeli pilav, lebeni, su kabağı yemeği, zerde ve külünçenin coğrafi işaret tescil belgeleri teslim edildi.

Programa, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Faruk Çelik, Mahmut Kaçar, Mehmet Ali Cevheri, Mehmet Akyürek, Halil Özcan, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Ses Sanatçısı Mahmut Tuncer, bir dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Kutbettin Arzu, ilçe belediye başkanları ve protokol üyeleri katıldı.
Tören sonunda ŞUTSO Kayyum Başkanı İsmail Demirkol, TPBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan'a yöresel ürünler hediye etti.  

Şinasi İnan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum patentte önde TÜRKPATENT Şubat ayı patent başvurusu iller dağılım sonuçlarını paylaştı. Erzurum’dan Şubat ayında 2, bu yılın ilk iki ayı düzeyinde ise 4 patent başvurusu gerçekleştirildi. İl patent başvurusu sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri sıralamasında 1’inci, Türkiye illeri sıralamasında ise 17’inci sırada yer aldı. Şubat ayı bölgesel sonuçlar ve Erzurum TÜRKPATENT Şubat ayı verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre ay içinde, Erzurum’dan 2, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 3, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 6, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 16 başvuru kaydedildi. Erzurum’un Şubat ayı bölge patent başvuru payı yüzde 29 oldu. Ocak - Şubat dönemi bölgesel sonuçlar ve Erzurum TÜRKPATENT verileri kaydında DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre Ocak - Şubat döneminde Erzurum’dan 4, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 5, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 8, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 16, ülke toplamında ise 806 başvuru kaydedildi. Erzurum’un başvuru payı DOSİAD’ın veriler üzerinden gerçekleştirdiği tespitlere göre, bu yılın Ocak - Şubat ayları kaydında Erzurum’dan gerçekleştirilen Patent başvuru sayısı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 80, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 50, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 25, ülkede yüzde 0,49’luk pay gösterdi Erzurum 17’inci sırada Erzurum, Türkiye illeri patent başvuru sayısı düzeyinde 17’inci sırayı aldı. Patent başvuru sayısının en yüksek olduğu iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Konya, Adana, Manisa, Kayseri, Mersin, Samsun, Antalya, Gaziantep, Eskişehir, Tokat, Denizli, Giresun, Mardin, Tekirdağ, Burdur, Erzurum, Kahramanmaraş, Aydın, Bilecik olarak bildirildi. Bölge illeri patent başvuru dağılımı Bu yılın ilk iki ayı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesindeki 9 ilden patent başvurusu kaydedilirken, 5 ilden başvuru yapılmadı. Erzurum patentte Doğu Anadolu Bölgesi kaydında ilk sıradaki yerini korudu. İki ayda Erzurum’dan 4, Elazığ, Tunceli, Van ve Ardahan illerinden 2, Ağrı, Erzincan, Malatya ve Muş’tan ise 1 başvuru gerçekleşti.
Antalya Alanyasporlu 3 futbolcu, lise öğrencilerine imza dağıttı Corendon Alanyasporlu futbolcular Furkan Bayır, Richard Coelho ve Nuno Lima düzenlenen kariyer günü etkinliğinde lise öğrencileriyle bir araya gelerek, imza dağıttı. Corendon Alanyasporlu futbolcular Furkan Bayır, Richard Coelho ve Nuno Lima, ‘Alanyasporum Okulumda’ projesi kapsamında Şehit Abdullah Ümit Sercan Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen kariyer günü etkinliğinde öğrencilerle bir araya geldi. Kulüp Başkanı Hasan Çavuşoğlu ve futbolcular, okul bahçesinde Alanyaspor formalı ve atkılı lise öğrencileri tarafından oluşturulan koridorla alkışlar eşliğinde coşkuyla karşılandı. Gerçekleştirilen programda bir konuşma gerçekleştiren Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, amaçlarının lise çağından itibaren centilmen taraftar olmayı öğretmek olduğunu belirterek, "Tam da bu yaşlardan itibaren sizlere centilmen bir taraftar olmayı öğretmek istiyoruz. Takımımızın değerlerine sahip çıkmayı öğretmeye çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki bir gün yönetimde sizler olacaksınız. Alanyaspor’u sizler yöneteceksiniz. Kulübe sizler sahip çıkacaksınız" diye konuştu. "Taraftarın tribünlerde olması bizler için çok önemli, bizlere gurur verir" Alanyaspor Kulüp Başkanı Hasan Çavuşoğlu ise taraftarların tribünde takımı desteklemesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Gençlerin bizlere desteği tribünlerde taraftar olmak. Özellikle hem gençlerin hem de kızların tribünde olması tabii ki futbolcuları abilerine ve yönetime önemli bir destek olduğunu düşünüyorum. Taraftarın tribünlerde olması bizler için çok önemli, bizlere gurur verir. Sizlerin gücünü de hem futbolcular hem bizler orada hissediyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler, futbolculara çiçek takdim etti. Daha sonra öğrencilerin yoğun ilgisi altında Furkan Bayır, Richard ve Nuno Lima okul içinde öğrencilerin Alanyaspor lisanslı ürünlerini imzalayıp, hatıra fotoğrafı çektirdi. Programa Alanyaspor Kulüp Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, okul yönetimi, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Bursa Dündar sevgisi Osmangazi’de her yerde Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi adım adım gezen Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Başkan Adayı Mustafa Dündar, gittiği her mahallede ilgi görüyor. Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi gezen Başkan Dündar, gittiği yerlerde bu zamana yaptığı ve yeni dönemde yapacağı projeleri anlatarak vatandaşlardan destek istiyor. En son İvazpaşa ve Doğanevler mahallelerini ziyaret gerçekleştiren Başkan Dündar’a burada vatandaşlar büyük ilgi ve alaka gösterip destek sözü verdi. İlçede hizmet götürmedik yer bırakmadıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Biz Osmangazi Belediyesi olarak sınırlı imkanlarla en büyük işleri yapan belediyeyiz. Doğanevler Mahallesi’ni 20 yıldır biliyoruz. Ben 15 yıldır belediye başkanıyım, buraya meydan kazandırdık. Bu zamana kadar ne dediysek söylediysek yaptık. Bundan sonra da söylediğimiz her şeyi yapacağız. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız. Doğanevler kenarda kalan bir mahalleydi şimdi cazibe merkezi oldu. Biz burasını daha güzel nasıl yaparız ona bakacağız. Yeni projeleri bu bölgelere yapacak olan yine biziz yaptıklarımız ve yapacaklarımız belli. 31 Mart akşamı inşallah sandıktan zaferle çıkıp güzel ilçemiz Osmangazi’ye dev eserler kazandırmaya devam edeceğiz. Bizim Osmangazi’ye hizmet etme sevdamız bitmez, 15 yıllık görev sürecimizde kazandırdığımız dev eserler herkes tarafından beğenilip takdir görüyor. İlçemizde hizmet etmediğimiz mahalle ve sokağımız yok ilçemizin her yerine hizmet götürüyoruz. 15 yılda Osmangazi’ye kazandırdığımız eserler saymak bitmez, bizim hizmet aşkımız bitmez, her dönem daha iyisini nasıl yapabiliriz diye gayret gösteriyoruz. Yaptığımız hizmetlerin karşılığı olarak 31 Mart seçimlerinde destek istemek için gittiğimiz mahallelerde vatandaşlarımız bize büyük ilgi ve alaka gösterip teşekkür ediyor. Biz de dev hizmetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi. Yaptığı ziyaretlerde Başkan Dündar, etrafını saran çocuk ve vatandaşlarla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.