SAĞLIK - 25 Temmuz 2014 Cuma 10:41

Çikolata ve şeker alırken dikkat edin!

A
A
A
Çikolata ve şeker alırken dikkat edin!

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığın ‘tazelik’ belirtisi olduğunu söyledi.

Açıkta satılan şekerleme ve çikolatalı ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Fenercioğlu, ucuza satılan çikolatanın da gerçek çikolata olmayıp, “çikolata benzeri ürün” olduğunu belirtti.
1970’li yıllarda çikolatanın pahalı bir ürün olduğuna dikkat çeken ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, evlerde üretilmiş olan reçellerin bayram ikramı olarak sunulduğunu, 1980’li yıllarda çikolata üretiminin gelişmesi ile satın alınmasının kolaylaşarak bayramların “baş ikram ürünü” haline geldiğini söyledi. Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan çikolata ve çikolatalı ürünlerin kalitesini sağlayan başlıca etmenlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, kullanılan ham maddeler, bina, ekipman, çalışan kişiler ve uygulanan prosedürler başta olmak üzere üretim ortamının özelliklerine dikkat edilmesi çağrısında bulundu.

“PERİYODİK DENETLENEN ÜRÜNLER GÜVENİLİR VE KALİTELİDİR”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim izni alınmamış olan yerlerde gıda üretiminin yasaklandığına vurgu yapan Prof. Dr. Fenercioğlu, buna rağmen izinsiz üretim yapılan yerlerin olabileceğine dikkat çekerek, “Özellikle kısa süre içinde çok satılacak ürünlerin ‘merdiven altı’ diye tanımlanan yerlerde üretilmiş ve uygun satış bölgelerinde satışa sunulmuş olması olasıdır. Bu dönemlerde gerek Bakanlık, gerekse belediye yetkilileri sık denetlemelerle tüketici sağlığını korumak amacıyla izinsiz üretilen sakıncalı ürünlerin satışını engellemektedirler. Üretim izni alınmış olan yerler periyodik olarak denetlendiğinden üretilen ürünlerin güvenilir ve kaliteli olduğu kabul edilir” diye konuştu.

Çikolatanın çok çeşidinin bulunduğunu ve kalitesine bağlı olarak içerdiği kakao yağı ve kakao tozu miktarlarının değişkenlik gösterdiğini bildiren Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, “Türkiye’de yetişmeyen bir ürün olup, dünya çapında sevildiği için pahalı olan kakaonun az miktarda kullanımı çikolatanın kalitesini ve fiyatını düşürüyor” dedi.

Çikolatalı ürünlerin güvenliğini azaltmadan fiyatını düşürmek amacıyla gerçek kakao yağı yerine katılaştırılmış bitkisel yağların kullanabildiğini de belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, ürünlerde fiyat düştükçe kakao katkısının azalacağı, dolayısıyla ürünün gerçek çikolata olmayıp “çikolata benzeri ürün” olacağının bilinmesini istedi.

ÜRÜN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, satın alma sırasında tüketicinin dikkat etmesi gereken ve etikette yer alan başlıca hususları ise, “ürünün nerede üretildiği, üretim izninin alınmış olduğu, ürünün üretim ve son kullanım tarihleri, ambalajın bütünlüğü” olarak sıraladı. Prof. Dr. Fenercioğlu, ambalajsız olarak açıkta satışa sunulan ürünlerde ortam temizliğinden söz edilemeyeceği için açıkta satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyledi. Özellikle Çukurova Bölgesi’nde hava sıcaklığının 30 dereceyi geçtiği günlerde çikolata ve çikolatalı ürünlerin serin ortamlarda saklanmasının zorunlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fenercioğlu, buzdolabında uzun süre saklamanın çikolatanın görüntüsünü bozacağına dikkat çekti.
Yağın erimesi sonucu birbirine yapışacak olan parçalı ürünlerin, geri katılaşmış olduğu durumda birbirine yapışmaları nedeniyle ayrılmasının zorlaşacağını, eriyen ürünün eli ve ortamı kirleteceğini, fındık-fıstık gibi katkılı ürünlerin bozulmaya karşı daha duyarlı olacağına da işaret eden Prof. Dr. Fenercioğlu, satın alınacak ürünlerde son tüketim tarihinin geçmemiş, hatta satış gününe yakın olmamasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

“PARLAKLIK TAZELİK BELİRTİSİDİR”
Son yıllarda mısır nişastasının bir proses ile dönüştürülmesiyle elde edilen glukoz ve fruktoz gibi şekerlerin üretimde sıklıkla kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, uygulanan prosese ve kullanılan katkı maddelerine bağlı olarak şekerleme ürünlerinin sert veya yumuşak yapılı olabildiğine değinerek, bu özelliklerin tersine değişmesinin ürünlerde bayatlama belirtisi olarak kabul edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Fenercioğlu, çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığın da ‘tazelik’ belirtisi olduğunu sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Bakan Yardımcısının basın açıklaması sırasında deprem oldu İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde basın açıklaması yaparken deprem meydana geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu. Karaloğlu 4 ilçe 37 köyde 385 konut, 87 ahır, 11 cami ve 1 fırında hasar meydana geldiğini belirterek, “Sulusaray merkezli 5 deprem meydana geldi şu ana kadar, 41 de artçı oldu. Ben Tokat ve Yozgat’taki tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim beterinden korusun, muhafaza etsin. En büyük tesellimiz şu ana kadar herhangi bir yaralımız ve can kaybımız yok. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz şu anda sahada köylerin tamamı tarandı. Tokat’ta 3 ilçe, Yozgat’ta 3 ilçede olmak üzere depremden etkilenen tüm köylerimiz şu anda taranmış durumda. Tokat’ta şu ana kadar 112 acil çağrı merkezimize 576, Yozgat’ta 250 deprem kaynaklı vatandaş ihbarı var. Ön incelemeler sonucunda Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta ve 84 ahırda, 7 cami ve 1 fırında hasarlar var, bunlar yıkık değil hasarlı. Yozgat ilinde 1 ilçede 7 köyde 94 konutta, 4 cami ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var” dedi. “Hasarlı evlere girmeyin” Hasarlı evlere girilmemesi çağrısında bulunan Karaloğlu, "Evinde hasar olan, çatlağı olan hiçbir vatandaşımız evini kullanmasın. Biz onları alıp misafir etmeye hazırız. Yurtlar hazır hale getirildi. Vatandaşımıza çağrı yapıldı. Şu ana kadar 30 vatandaşımız yurtlarda kalmak için müracaatta bulundu. Sayın valimizin verdiği bilgiye göre şu anda bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarında bir hasarımız yok. Okullarımızda, kamu hizmet binalarında herhangi bir hasarımız yok, inşallah binalarımızda kamu hizmeti vermeye de devam edeceğiz. Kumanyalar hazırlandı şu anda dağıtılıyor. Yine Tokat’ta üç ilçemizde sıcak yemek çıkartmak üzere aş evlerimiz oluşturuluyor. İnşallah vatandaşımıza sıcak yemek imkanımızda sunulacak. Şu anda bölgede ulaşımda, alt yapıda, elektrik ve haberleşmede herhangi bir sorunumuz yok. Yollarımız açık, enerjisi olmayan ve haberleşme imkanı olmayan köyümüz yok. Tedbir olarak Tokat’ta bir gün eğitime ara verdik. Yozgat ilimizde ise Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde yine eğitime bir gün ara vermiş olduk” dedi. “750 Personel 150 araç bölgede” Karaloğlu, 150 araç ve 750 personelin bölgede görev aldığını ifade ederek, “Diyarbakır’dan Van’a kadar birçok ilimizden arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaşmış durumda. Yerel ekipler de bölgeye ulaştı. Şu anda bölgede 750 personelimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere bekliyor. 150 yardım aracı da bölgeye ulaşmış durumda” şeklinde konuştu. “Dezenformasyon uyarısı” Karaloğlu açıklamasında dezenformasyon uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Sosyal medyada maalesef yine dezenformasyonlar var. Vatandaşımıza çağrımız AFAD tarafından açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemeleridir. Biz vatandaşlarımızı AFAD üzerinden çok hızlı bir şekilde bilgilendiriyoruz. Vatandaşımızın tereddüdü olmasın.” Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı, açıklama yaptığı sırada deprem meydana geldi. Karaloğlu, "Şu anda artçı sarsıntıyı hep birlikte yaşadık. Rabbim hepimizi, ülkemizi korusun" dedi.
İstanbul Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık" Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile çok zor bir maç oynadıklarını belirterek, "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık. Penaltılara kalması, futbolcuların becerisine kalıyor" dedi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Fenerbahçe ile karşılaşan Olympiakos, penaltı atışları sonunda galip gelerek yarı finale yükseldi. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, "Çok zor bir oyun oynadık. Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık. 10. dakikada golü yemiştik fakat dayandık. İlk devrede dayanma gücümüzü iyi kullandık. Topu rakibe verip yorma yoluna gittik. Penaltılara kalması, futbolcuların becerisine kalıyor" ifadelerini kullandı. "Kendimi şanslı hissediyorum" Mendilibar, "Avrupa kupalarında yarı finale kalmasında takımın başında antrenör olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Umarım daha ileriye taşıyabiliriz. Şu anda kalemizi koruyan Tzolakis, başta ikinci kalecimizdi. Sonra kaleyi devraldı. Topun auta gitmesine şans diyebilirsiniz ancak kalecinin kurtarışına şans diyemeyiz. Bir çalışma sonucu oluyor bunlar" diye konuştu. "Kariyerim boyunca penaltılara bakmadım" Penaltı atışlarını izlemediği ve sırtını dönmesiyle ilgili sorulan soruya İspanyol teknik adam şu yanıtı verdi: "Ben bütün kariyerim boyunca penaltılara bakmadım. Bunu totem olarak yaptığımı size açıklamak isterim."
İstanbul İsmail Kartal: “Turu geçmek adına her şeyi hak etmiştik” Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, Olympiakos maçında oyuncuların 2. golü bulamamanın stresini yaşadığına dikkat çekerek, “Turu geçmek adına her şeyi çok hak etmiştik. Bugüne kadar penaltı kaçıran oyuncular, en az penaltı kaçıran oyunculardı” dedi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Fenerbahçe, sahasında karşılaştığı Yunan temsilcisi Olympiakos’a penaltı atışları sonunda kaybederek turnuvaya veda etti. Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. İlk yarı iyi futbol oynadıklarını belirten Kartal, "Bugün oyuna çok iyi başladık. İlk devre muhteşem bir Fenerbahçe vardı. Muhteşem taraftar önünde golü de bulduk. İkinci yarı oyun dengelendi. Sonra tempoyu arttırdık sadece 2. golü bulamadık. Oyuncuların turu geçebilmek adına rahatlığı, o golü bulamamanın stresini yaşadık. Uzatmalarda mecburi değişiklikler yaptık. Uzatmalar iki takım adına dengeli geçti. Turu geçmek adına her şeyi çok hak etmiştik. Oyuncularımı tebrik ediyorum. Bugüne kadar penaltı kaçıran oyuncular, en az penaltı kaçıran oyunculardı. Sadece 2. golü bulamadığımız için turu geçemedik. Taraftarlarımıza karşı mahcup olduk. Her şeye rağmen önümüze bakıyoruz. Ligde devam edeceğiz" diye konuştu. “Bugün bazı oyuncular karşılık veremedi” Müsabakada yapılan değişiklikler ile ilgili Kartal, “Bazen oyuncuları değiştirirsin, hamlelere karşılık bulursunuz. Bazen de istediğiniz verimi alamazsınız. Bugün de bazıları karşılık verdi, bazıları veremedi. Bunlar futbolun içinde olan doğal şeyler” ifadelerini kullandı. "Mecburi değişiklikler oldu" Tadic’in vuruş stili ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kartal, “Tadic’in çok fazla şut atma değil de ayak içi plase vuruşları var. Onun kendine göre vuruş stili var. 86. dakikada Fred ile konuştuk uzun zaman sakatlık yaşadı. Uzatmaları da düşünerek yerine daha mücadeleci birini alarak tüm planlarımız buydu. Szymanski’ye kramp girdi, Becao’nun kasığında ağrı oldu. Mecburi değişiklikler oldu” şeklinde konuştu. “En güvendiğimiz isimler penaltıları kaçırdı” Penaltı atışlarını da değerlendiren Kartal, “Bonucci çok kariyerli oyuncu, Cengiz de aynı şekilde. Tadic penaltı atışlarında, kariyerinde kaçırdığı penaltı sayısı çok az. Beni şaşırtan bunlar oldu. En güvendiğimiz isimler penaltıları kaçıran isimler oldu. Bu kadar mücadele ettik. Bu mücadelenin karşılığında 2. golü atarak turu geçebilmek varken, penaltılarla elenmek üzücü oldu” diyerek sözlerini noktaladı.