GÜNDEM - 25 Mayıs 2015 Pazartesi 09:32

Çözüm süreci bölgeye can oldu

A
A
A
Çözüm süreci bölgeye can oldu

Hakkari Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyesi dağcılar, ilk defa Avaure Şelalesinde kaya tırmanışı gerçekleştirdi.

Hakkari yöresinde rafting, dağ sporları, kırsal alanlarda piknik keyfi ve en son olarak kaya tırmanışlarının yapılması yöre halkını sevindirdi. Yöreyi tanıtmak amacıyla Ankara’dan gelen tecrübeli dağcı Tarık Bünyamin Kaya, Hakkari bölgesinde birçok faaliyeti birlikte yürüttükleri Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç ile Ağaçdibi köyündeki Avaure Şelalesinde kaya tırmanışı gerçekleştirdi. Tecrübeli dağcı Kaya ile Naci Ertunç, beraberinde götürdükleri genç dağcıları Avaure Şelalesinde eğitime aldı. Başarılı geçen eğitim sonucunda aralarında bir bayan dağcının da bulunduğu grup başarılı tırmanışlar yaptı. Eğitimi gerçekleştiren dağcı Tarık Bünyamin Kaya, Hakkari bölgesini turizm ve dağcılık faaliyetleri alanında tanıtmak istediklerini söyledi. Bölgenin dağcılık ve kaya tırmanışı sporunda çok elverişli olduğunu, buranın iyi tanıtılması sonucunda dağcılık potansiyelinin büyük ölçüde açılacağını ifade eden Kaya, bu hizmeti yapmaktan zevk aldığını söyledi. Hakkarili dağcılara katkı sağlamak istediğini belirten Kaya, “Her şey maddiyat değildir, bu vesile ile birçok yöre insanıyla tanışıp arkadaş oldum, bu benim için yeterlidir” dedi.

Eğitime katılan bayan dağcı Figen Buldu ise, birçok doğa sporu etkinliğine katıldığını belirterek, “Kaya tırmanışını hep merak ederdim. Çok güzel bir spor. Bayan arkadaşların bu gibi eğitimlere katılmaları gerekir” şeklinde konuştu. Genç dağcılardan Rahmi Alkan, Emin Noyan ve Mazlum Tekçe de, kaya tırmanışı eğitiminin bölgede verilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genç dağcılar, “Biz, şimdiye kadar maddiyat sıkıntısı ve malzeme yokluğundan dolayı bu eğitimi il dışında yapamadık. Ankara'dan gelen tecrübeli hocamıza ve İl temsilcimiz Naci Ertunç’a bize sağladıkları bu imkanlarından dolayı minnettarız. Kaya tırmanışı, bölge tanıtımı ve malzeme temininde bize yardımını esirgemeyen Tarık Bünyamin hocaya teşekkür ediyoruz” dediler.
Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi Naci Ertunç ise, bundan sonra dağcılıkta olduğu gibi kaya tırmanışlarını da zaman zaman yapacaklarını ve genç nesillere eğitim vereceklerini söyledi. Ertunç, bu arada malzeme eksikliğinden yakındı. 

FEYZULLAH TAŞ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.