GÜNDEM - 01 Ekim 2014 Çarşamba 21:22

Çözüm süreci komisyonunda kimler olacak?

A
A
A
Çözüm süreci komisyonunda kimler olacak?

Yalçın Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili oluşturulacak komisyonda, 'Akil insanlar önemli bir müktesebat, önemli bir deneyim kazandılar. İhtiyaç duyulursa, bunlar değerlendirilebilir' dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili oluşturulacak izleme komisyonu ve diğer komisyonlarla ilgili, "Akil insanlar önemli bir müktesebat, önemli bir deneyim kazandılar. Sürecin herhangi bir aşamasında ihtiyaç duyulursa, bunlar değerlendirilebilir. Farklı komisyonlar oluşacak" dedi.

TBMM’nin 24. yasama döneminin 5. yasama yılının açılışı nedeniyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından TBMM Şeref Salonunda verilen resepsiyona katılan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. PYD ile ilgili bir soru üzerine Akdoğan, "Yaşadığımız olayları sorun olarak mı göreceğiz yoksa işbirliği için bir fırsat olarak mı göreceğiz? Burada PYD'nin Suriye içindeki pozisyonunu gözden geçirmesi önem taşıyor. Bugüne kadar 'Suriye rejimi ile dirsek temasında bulunma' anlayışı vardı. Biz insanlara kucağımızı açıyoruz. Herkes Türkiye'ye sığınıyor. Herkes buna göre pozisyon alması lazım" ifadelerini kullandı.

Çözüm süreci kuruluyla ilgili soru üzerine Akdoğan, hükümet kurulduktan sonra ilk kurulan kurulun Çözüm Süreci Kurulu olduğunu belirterek, "Bunu şu anda yaşanan gelişmelerle hiç bir ilişkisi yok. Süreç devam ediyor" şeklinde konuştu.

Yol haritası konusunda da çalışıldığını belirten Akdoğan, kamuoyunun yaşayıp göreceğini ifade etti. 'Komisyonlarda Akil İnsanlar olacak mı' sorusuna Akdoğan, "Akil insanlar önemli bir müktesebat, önemli bir deneyim kazandılar. Sürecin herhangi bir aşamasında ihtiyaç duyulursa bunlar değerlendirilebilir. Farklı komisyonlar oluşacak" dedi.
HDP ile görüşmenin yararlı olduğunu kaydeden Akdoğan, "Gerilimin azaltılması bakımından önemliydi. İnsanların birbirini doğru anlaması, devam eden süreçle, makas çok açılmıştı" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.