GÜNDEM - 22 Aralık 2017 Cuma 07:15

Cuma namazı kaçta ? Cuma namazı ne zaman ? Cuma kaçta ? Cuma ne zaman ? 12 Ekim 2018 Cuma

A
A
A
Cuma namazı kaçta ? Cuma namazı ne zaman ? Cuma kaçta ? Cuma ne zaman ? 12 Ekim 2018 Cuma

Cuma günü dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı saatlerde cuma namazı kılınacak. 12 Ekim 2018 Cuma günü İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde cuma namazı ne zaman kılınacak? Peki cuma namazı saat kaçta? İkamet ettiğiniz yerde Cuma namazı ne zaman başlayacak. Cuma saat kaçta öğrenmek için işte detaylar...

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin Cuma namaz vakitlerini ve Cuma namazının kaçta olduğunu sizler için araştırdık. Diğer il ve ilçeler için namaz vakitlerini ve Cuma saatlerini sorgulamak ise çok basit... Tek yapmanız gereken buraya tıklamak. Gelen sayfada bulunan 'Lütfen Şehri yazınız!' butonuna ikamet ettiğiniz şehri yazarak beş vakit namazın saatlerini, Cuma namazı kaçta, Cuma namazı ne zaman kılınacak gibi soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz. (http://www.turktakvim.com)

 İstanbul için Cuma Namazı Vakti Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı ne zaman?

Cuma namazı kaçta ? Cuma namazı ne zaman ? Cuma kaçta ? Cuma ne zaman ? 12 Ekim 2018 Cuma

 Ankara için Cuma Namazı Vakti Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı ne zaman?

Cuma namazı kaçta ? Cuma namazı ne zaman ? Cuma kaçta ? Cuma ne zaman ? 12 Ekim 2018 Cuma

İzmir için Cuma Namazı Vakti Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı ne zaman? 

Cuma namazı kaçta ? Cuma namazı ne zaman ? Cuma kaçta ? Cuma ne zaman ? 12 Ekim 2018 Cuma

Diğer şehirler için Cuma Namazı vakti için tıklayınız:  http://www.turktakvim.com/

Cuma namazı nasıl kılınır?

Sual: Cuma namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

CEVAP
Cuma günü 16 rekat namaz kılınır. [Bunun iki rekatını kılmak farzdır. Öğle namazından daha kuvvetli farzdır.] Bunlar sırası ile şöyledir:

1- Önce, Cumanın dört rekatlık ilk sünneti kılınır. Bu sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sonra, cami içinde ikinci ezan ve hutbe okunur. Hutbe okunduktan sonra, ikamet okunup, cemaat ile Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır.

2- Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. Bunun kılınışı öğle namazının ilk sünneti gibidir.

3- Bundan sonra, “Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir denilen bir namaz kılınır.

4- Sonra da, sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktin sünneti kılınır. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir.

Cuma namazını kılarken

Sual: Cuma namazının sünnetlerini kılarken, kazaya nasıl niyet edilir?
CEVAP
Cumanın ilk sünnetini kılarken, (Cumanın ilk sünnetini ve ilk kazaya kalmış öğle [ikindi veya yatsı] namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir. Cumanın farzından sonra 10 rekât namaz kılınır. Bunun ilk dört rekâtını kılarken, (Cumanın son sünnetini ve ilk kazaya kalmış öğle [ikindi veya yatsı] namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir. İkinci dört rekâtı kılarken, (Vaktine yetişip kılamadığım son öğle namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir ve farz gibi kılınır. Buna zuhr-i ahir namazı denir, mutlaka kılmalıdır. Cuma namazı kabul olmazsa, bu namaz o günün öğle namazı yerine geçer. Sonra iki rekât daha kılınır, buna da (Vaktin son sünnetini ve ilk kazaya kalmış sabah namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Kadooğlu’ndan ihracatçılara uyarı Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda konuşan Başkan Celal Kadooğlu, ihracatçılara, “Finans yönetiminizi hassasiyetle yapın” uyarısında bulundu. Mehmet Surur Aydın’ın divan başkanı, Batuhan Memiş ve Mehmet Bülent Baharoğlu’nun da divan üyesi olarak görev yaptığı genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, TİM ve Bakanlık temsilcileri ile ihracatçılar katıldı. “Girdi maliyetlerine dikkat edin” Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, genel kurul sonrası yaptığı konuşmada, katılımcılara teşekkür ettikten sonra genel bir değerlendirme yaptı. Başkan Kadooğlu, 2023 yılında sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini belirterek, “Şu anda finansa erişimde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Girdi maliyetlerinin arttığı, kur dengesinin aşağıda olduğu bir ortamda ihracat yapmaya çalışan bir aileyiz. Buradan ihracat ailesine bir mesaj vermek istiyorum; Lütfen hepimiz finans yönetimimizi hassasiyetle yapalım. Girdi maliyetlerimizde bir kemer sıkmaya, tasarrufa gidelim. Çünkü bol keseden dağıtabileceğimiz bir ortam yok. TL bazında yüzde 60-70 faizlerin olduğu, döviz bazında yüzde 12 ile 18 arasında maliyetlerin olduğu bir ortamda ihracat yapma mücadelesi veriyoruz. Gerçekten zor bir ortamdayız. Bu açıdan hepimizin çok hassasiyetle işimizin başında olmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Ta ki, 2024 yılı sonuna kadar bu süreç böyle devam edecektir. Enflasyon ve girdi maliyetlerindeki artışlar kar marjlarımızı çok düşürdü. Bu nedenle işimize biraz daha konsantre olmamız gerekiyor. Ama ben şuna da inanıyorum ki; Bizim bu coğrafyanın insanları mücadeleyi seven bir ruha sahiptir. Allah’ın izni ile hepimiz bu mücadeleyi yapacağız ve başaracağız. Ben bütün ihracat ailemize güveniyorum” dedi. 174 ülkeye ihracat Genel kurulda, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2023 yılı faaliyet raporu oy birliği ile kabul edildi. Faaliyet raporunda, “Ülkemiz hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2023 yılında yüzde 8 artışla 12 milyar 380 milyon ABD doları olmuştur. Birliğimiz ihracatı ise yüzde 6,6 artışla 3 milyar 806 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının Türkiye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 30,7 olmuştur. Birliğin bölgemizden yapılan ihracat içindeki payı ise yüzde 32,4 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılında, Birliğimizden yapılan ihracatın yüzde 16,2’sini makarna, yüzde 14,4’ünü buğday unu ve yüzde 12,7’sini ay çiçek tohumu yağı, yüzde 9,7’sini mısır oluşturmaktadır. 2023 yılında toplam 174 ülkeye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracı gerçekleşmiştir” denildi. Genel kurulun ardından Divan Başkanı Mehmet Surur Aydın da, yaptığı değerlendirmede, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin başarılı bir süreç geçirdiğini belirterek, “Başkanımız Celal Kadooğlu ve yönetim kurulu üyelerine hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Van Van YYÜ’de ’Turizm Haftası’ kutlamaları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) düzenlenen etkinliklerle ‘Turizm Haftası’ kutlandı. Van YYÜ Turizm Fakültesi, her yıl 16-18 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ çerçevesinde bir dizi etkinlik düzenledi. Turizm Fakültesi akademisyenleri ile öğrenciler düzenledikleri paneller, panayırlar, fidan dikimi ve bisiklet turu ile coşku dolu bir turizm şenliği yaşattı. Turizm şenliğinin ilk gününde; Van Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla Van YYÜ akademisyenleri tarafından ‘Van’da Yapılan Arkeolojik Kazıların İl Turizmine Olan Katkıları’ temalı panel düzenlendi. Van Müzesi’nde gerçekleştirilen ve Doç. Dr. Emine Cihangir moderatörlüğündeki panelde; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu, “Geleceğe Miras’ projesi’ kapsamında ‘Eski Van Şehrinde Planlanan Çalışmalar’, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu “Çavuştepe ve Zernaki Tepe Kazılarının Van Turizmine Katkısı” ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ercan Çalış ise “Gevaş Selçuklu Mezarlığı Kazı ve Restorasyonunun Van Turizmine Katkısı” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi. Etkinliğin ikinci gününde ise Van YYÜ Turizm Fakültesi bahçesinde gerçekleşen programda Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, bacasız sanayi olan turizmin önemine değinerek öğrencilere seslendi. Turizmin sadece yerel ve ulusal ekonominin canlanmasına katkı sunan ekonomik bir faaliyet olmadığını ifade eden Rektör Yardımcısı Baydaş, turizmin aynı zamanda kültürel bir etkileşim fırsatı oluşturduğunu belirtti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Van’ın sahip olduğu turizm potansiyelinin de farkında olduklarını vurgulayan Baydaş, “Bu potansiyeli en güzel şekilde değerlendirmek için ‘bacasız sanayi’ olarak bilinen turizmin birçok sektörü etkilediğinin farkında olarak tüm kent paydaşlarımızla koordineli şekilde çalışmakta ve Van şehrini bir turizm kenti haline getirme çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bilindiği üzere Van köklü geçmişi, sahip olduğu doğal değerleri ve derin kültürel mirasıyla, kedisiyle, gölüyle tam bir turizm kenti konumundadır. Biz, üniversite olarak kendi değerlerine sahip çıkan ve bu değerleri ulusal, uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil ve tanıtma görevlerinin bilinciyle hareket etmekteyiz. Bu kapsamda, akademisyenlerimizle birlikte çeşitli çalışmalar yaptık ve hâlihazırda yapmaya devam etmekteyiz” dedi. Yaptıkları tüm çalışmalar ışığında Turizm Haftası’nda bölgedeki doğal, kültürel ve tarihi değerleri topluma ve dünyaya tanıtmak, bu değerleri vurgulamak ve turizmin ülkemize sağladığı yararları tartışmak için bir fırsat olarak gördüklerini belirten Baydaş; daha güçlü, daha nitelikli ve sürdürülebilir bir turizm için birlikte samimiyetle çalışmaya devam diyerek herkese teşekkür etti. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu da, yaptığı kısa konuşmasında turizmin önemine değindi. Turizmin ilgililerine dair bir bilinç ve farkındalık oluşturmak, bunun yanı sıra kentin turistik değerlerini tanıtmak ve öne çıkarmak için Turizm Haftası’nı bir şenlik hâline dönüştürdüklerini ifade eden Terzioğlu, bu etkinliğin ilerleyen yıllarda da çok daha genişleyerek, üniversitenin geleneksel bir etkinliği olması arzusunda olduklarını belirtti. Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş ve akademisyenler, Turizm Fakültesi öğrencilerinin ürünlerini sergiledikleri panayırı dolaştı. Öğrencilerin halay çekmesi ile devam eden şenlik, fidan dikimi ve bisiklet turu ile sona erdi.