POLİTİKA - 08 Nisan 2017 Cumartesi 17:29

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Dürüst olun, ülkeyi bitirdiniz'

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Dürüst olun, ülkeyi bitirdiniz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenikapı'daki mitingde milyonlara hitap etti. Büyük zorluklar yaşayarak bu günlere geldiğimizi vurgulayan Erdoğan: 'Seçimler her 5 yılda bir yapılmış olsaydı topu topu 15-20 hükümet kurulacaktı. Hala bakıyorsunuz karşımızdakiler bir şeyi temelsiz şekilde savunuyor. Dürüst olun' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek 15 Temmuz’da bu ülkeyi işgal etmeye çalışanların taşeronluğunu yapan FETÖ hainlerinin kökünü kurutmaya hazır mı? İstanbul PKK terör örgütünün kökünü kazımaya hazır mı? İstanbul ‘evet’ diyerek DEAŞ denen katliam makinesinin, DHKPC denen cinayet şebekesinin kökünü kurutmaya hazır mı? İstanbul FETÖ’nün avukatlığına soyunan CHP yönetimine dersini vermeye hazır mı?" dedi. 

Evet Platformu" tarafından düzenlenen Büyük İstanbul Buluşması, vatandaşların yoğun ilgisiyle başladı. Mitinge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, siyasiler ve vatandaşlar katıldı.
Mitingde kürsüye eşi Emine Erdoğan ile birlikte çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kalabalığı selamladı.

Mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’u şiirlerle anlatarak, “İstanbul Türkiye’dir, Türkiye İstanbul. Bugün İstanbul bir başka güzel. Bugün Yenikapı bir başka güzel. İnanıyorum ki yarın da bir başka güzel olacak. Çünkü ‘evet’ler semaya yükseliyor. İnşallah haftaya Pazar sandıklar ‘evet’ ile bir başka güzel. Yenikapı’dan nüfusumuzun yüzde 20’sini sinesinde yaşatan İstanbul’u sevgiyle selamlıyorum” diye konuştu.
"16 Nisan'da İstanbul FETÖ'nün, PKK'nın, DEAŞ'ın, DHKP-C'nin kökünü kurutmaya hazır mı"
16 Nisan’da anayasa değişikliğinin kabul edilmesinden daha büyük bir sorumlulukla karşı karşıya olduklarını söyleyen Erdoğan, “İstanbul öyle bir ‘evet’ demeli ki 99 yıl önce bu mübarek şehir ayaklarla kirletenlerden başlayarak Türkiye’ye kem gözle bakan kim varsa hepsinin yüreği titremeli. İstanbul 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek hala 99 yıl öncesindeki o kara günlerin hayaliyle yanıp tutuşanlara dersini vermeye hazır mı? İstanbul 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek 15 Temmuz’da bu ülkeyi işgal etmeye çalışanların taşeronluğunu yapan FETÖ hainlerinin kökünü kurutmaya hazır mı? İstanbul PKK terör örgütünün kökünü kazımaya hazır mı? İstanbul ‘evet’ diyerek DEAŞ denen katliam makinesinin, DHKPC denen cinayet şebekesinin kökünü kurutmaya hazır mı? İstanbul FETÖ’nün avukatlığına soyunan CHP yönetimine dersini vermeye hazır mı? İstanbul, bir kısım Avrupa ülkelerine ‘Avrupa Avrupa duy sesimizi’ demeye hazır mı?” ifadelerini kullandı.

"Sandıkta kaybedenler işi iftiraya, yalana vurdular"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1994’de İBB başkanı olduğumuzda birileri dudak büküyordu. İstanbul halkı ile bir olduk, iri olduk, diri olduk, beraber olduk, kardeş olduk, hep birlikte Elhamdülillah Türkiye olduk. Şimdi kısa sürede öyle bir devrim gerçekleştirdik ki bizi küçümseyenlerin hepsi mahcup olarak baktı. Batı bile ‘sessiz devrim’ dedi. Şimdi o ‘sessiz devrim’ diyenler ne yaparlarsa yapsınlar biz inançla yolumuza devam ediyoruz. Sandıkta kaybedenler her zaman olduğu gibi işi iftiraya, yalana vurdular. Haksız ve adaletsiz bir şekilde belediye başkanlığı görevinden alınıp cezaevine giderken İstanbul halkı ile birlikte bir şey söyledim. ‘Bu şarkı burada bitmez’ dedim. Cezaevinden çıkar çıkmaz kolları sıvadık. Tüm Türkiye’ye hizmet için yola revan olduk. Milletimizle buluşmamız öyle hızlı oldu ki 2001 yılında partimizi kurduk 2002 yılında iktidara geldik. Halkımız bize inanmıştı. 14 yıldır Türkiye’ye hizmet için gece gündüz çalışıyoruz. Bu süreçte her seçimimiz ayrı bir mücadele ile geçti. 2007 yılında anayasayı ve teamülleri çiğneme pahasına bizi Cumhurbaşkanı seçtirmemek istediler. CHP o gün de Türkiye’nin önünü tıkadı. Biz de 'madem öyle işte böyle' dedik ve 'bundan sonra bu ülkenin cumhurbaşkanını millet seçecek' dedik. Restimizi çektik. Böylece hem o krizi çözdük, hem de yüzde 69’luk bir destek ile Türkiye’nin yeni bir yönetim modeline geçişinin temelini attık” şeklinde konuştu.

"Dürüst olun, ülkeyi batırdınız bitirdiniz"

Türkiye’nin çok siyasi ve ekonomik açıdan büyük zorluklar yaşayarak bu günlere geldiğini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde 48 hükümet kuruldu. Seçimler her 5 yılda bir yapılmış olsaydı topu topu 15-20 hükümet kurulacaktı. Hala bakıyorsunuz karşımızdakiler bir şeyi temelsiz şekilde savunuyor. Dürüst olun. Ülkeyi batırdınız, bitirdiniz. Devraldığımızda 3 bin 400 dolardı, şimdi 11 bin dolara ulaştırdık. Amerika’ya bakıyoruz tarihi boyunca 17 başkanla yönetilmiş. Aynı dönemde Fransa 11 Cumhurbaşkanı, İngiltere 15 hükümet kurmuş. En fazla Almanya hükümet değiştirmiş, o da 24 hükümetle bu güne ulaşmış. Bizim 48 hükümet kurmamış olmamız demokrasimizin gücünün değil, istikrarsız olduğumuzun ifadesidir. Ülkemizde tek partili dönemlerde ortalama yüzde 6 büyüme yakalanmış. Buna karşı koalisyon dönemlerinde yüzde 4’ü bile bulamadık. Şayet Türkiye hep güçlü hükümetler tarafından yönetilseydi bugün bulunduğumuz yerin tam iki kat ilerisinde olacaktık. Bunlara bakıyorsun faiz faiz. Faizle adam olunur mu? Bunlar yıllarca bu ülkeyi böyle sömürdüler. Kime faiz lobisine. Bakınız istihdam sayımız 27 milyon yerine 34 milyon olsa fena mı olurdu. 1970’li yıllara aşağı yukarı benzer şartlarda girdiğimiz Güney Kore ve Portekiz gibi ülkeler istikrarı güvence altına alarak şu anda 23 -24 bin dolar milli gelire ulaşmış durumdalar. Biz de ulaşacağız. Onun için 16 Nisan çok önemli. İstikrar ve güven ortamının önemini sadece biz mi keşfettik. Ülkemiz ve milletimiz istikbali için endişe duyan tüm siyasiler bu gerçeği görmüşler. 16 Nisan’da yaptığım Amerika’yı yeniden keşfetmek değil, merhum Özal’dan Demirel’e, Türkeş’ten Erbakan’a kadar bütün liderlerin özlemi olan bir değişimi hayata geçiriyoruz. Elbette bu adımı atmak bizim için de kolay olmadı. Ne zaman ülkemizin geleceği için önemli bir projeyi hayata geçirmeye kalksak, birileri ortalığı toz dumana karıştırdı. Karanlık cinayetlerle, bildirilerle, tahriklerle önümüzü kesmeye çalıştılar. Her seçim bir imtihana dönüştü. Her saldırı milletimiz ile birlik olup söndürdüğümüz bir ateş topuna dönüştü” 

 Türkiye her şeyi gibi demokrasisini de hak ettiği bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin 15 Temmuz gecesi Boğaziçi köprüsünü, İBB’yi Üsküdar Meydanı’nı darbecilere bırakmadığını söyledi. ‘İdam’ sloganları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Benim kararımı biliyorsunuz. 16 Nisan’da çıkacak ‘evet’ onun da yolunu açacaktır. Kılıçdaroğlu ‘hayır’ demem diyor. Bahçeli, ‘Evet’ derim diyor. Sayın Yıldırım’ın kanaatini de biliyorum. Meclisten geçip bana geldiğinde tereddütsüz onaylarım. Şehitlerimizin katillerini affetme yetkimiz yok” diye konuştu.

"Kontrollü koltukta oturan, her işin o şekilde yürüdüğünü sanır"

“15 Temmuz gecesi 03.30 gibi Atatürk havalimanın indiğimde beni on binlerce kişi tarafından karşılandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı gece benden 3-3,5 saat önce CHP Genel başkanı gelmişti. Kendi ifadesiyle 23-23.30 gibi. Havalimanına gelmiş. Bakıyor ortalık karışık. Ortalığın karışık olduğunu görünce Bakırköy Belediye Başkanının evine gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanı Marmaris’ten çıktığında beni haberdar etseydi bende oraya gelirdim diyor. Biz tüm Türkiye’ye çağrımızı yaptık. Sende çıkıp gelseydin. Demek ki bundan sonra Kılıçdaroğlu’na iade i taahhütlü çağrı yapmak lazım. Darbe olduğunda tankların üzerine ilk ben çıkarım diyen bu. Bunlarda yürek diye bir şey yok. Sonra çıkıp, utanmadan bir şey daha söylüyor; 'Bu kontrollü darbedir' diyor. Ey Kılıçdaroğlu, bu ifade var ya şehitlerimizin ruhunu muazzep edecektir, yakınlarımızın ve gazilerimizin yüreğini kanatacak laflardır bunlar. Kontrollü koltukta oturan, her işin o şekilde yürüdüğünü sanır. Kasetle geldi ya kontrollü koltuk... Çünkü bu kasetle oraya gelmiş olan bir kişi. 7 seçim kaybettin, şimdi 8'inciye hazırlanıyor ama inanın yine gitmez, gitmez. Koltuk kontrollü fakat ne olursa olsun, biz onlara rağmen yolumuza devam edeceğiz. CHP'ye gönül vermiş kardeşlerim için üzülüyorum, fikirlerimiz uymasa da bu kardeşlerimizin Kılıçdaroğlu gibi bir felakete maruz kalması gerçekten üzüntü verici. Onun için diyorum ki 16 Nisan, CHP'ye gönül vermiş kardeşlerimin de günüdür. Gelin bu adamdan kurtulun. 16 Nisan'da şöyle rekor bir evet oranına ulaşmamız halinde artık bu zatın yerinde oturamayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Bir gün FETÖ'nün borazanlığını yapan, ertesi gün PKK seviciliğine soyunan, bir sonraki gün başka bir terör örgütünün avukatlığını üstlenen parti, cumhuriyetin partisi olamaz” diyen Erdoğan, “Cumhuriyetin sahibi cumhurdur, millettir. Bunların her şeyden önce millete ve milli iradeye saygısı yok. Bu partinin bir milletvekili çıkar 'evet verenleri İzmir'de denize dökmekten' söz eder. Diğeri ondan aşağı kalmamak için 'hayır çıkarsa düşmanı İzmir'den denize dökmüş kadar sevineceklerini' söyler. Güya bu da deneyimli. Deneyimlisi öyle, deneyimsizi böyle. CHP milletvekillerinin bu halk oylaması kampanyası döneminde sokakta vatandaşı tehdit etmekten, kahvede darp etmeye kadar sergilemedikleri rezalet kalmadı. Böyle genel başkanların böyle milletvekilleri olur” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Trabzon’da partili cumhurbaşkanının tarafız olmayacağı yönündeki sözlerini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün partili cumhurbaşkanını eleştiriyor. Senin geçmişinde bunlar var. Sanki CHP’nin geçmişini hiç okumamış, İsmet İnönü hem Cumhurbaşkanı hem CHP genel başkanı değil miydi. Demek ki sen geçmişinden rahatsızsın” dedi.

"Biz bunların hepsini aştık, aşıyoruz ve aşacağız"

Seçim dönemlerinde yurt dışında kampanya yapılması yeni bir durum olmadığı halde bu seçimde bu engellemelerin yaşandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne yaparlarsa yapsınlar biz bunların hepsini aştık, aşıyoruz ve aşacağız. 40 yıldır siyasetin içindeyim. 40 yıldır bu tür çalışmaların yapıldığını biliyorum. Peki bu defa niye böyle telaşlı bir engelleme çabasıyla karşı karşıya kaldık? Çünkü bu halk oylamasının alelade bir seçim olmadığını, Türkiye’nin geleceği için bir dönüm noktası niteliği taşıdığını çok iyi biliyorlar” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım birlikte kalabalığı selamladı. 

Serdal Altıntepe - Ahmet Faruk Sarıkoç - Selim Bayraktar
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kız çocuğuna cinsel istismar iddiasında kuaföre 47 yıl 15 aya kadar hapis talebi Zonguldak’ta 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan kadın kuaförü H.E. hakkında 47 yıl 15 aya kadar hapis cezası talep edildi. İddialara göre, kadın kuaföründe stajyer olarak çalışan 14 yaşındaki kız çocuğu, işletme sahibi olan H.E. tarafından cinsel istismara uğradığını öne sürdü, ayrıca mesajlar da gönderdiğini belirterek ailesine durumu bildirdi. Aile durumu polise anlatarak şüpheli H.E.’den şikayetçi oldu. Pedagog eşliğinde kız çocuğunun da ifadesine başvuruldu. H.E. ekiplerce yakalanarak gözaltına alındı. 47 yıl 15 aya kadar ceza talep ediliyor Zonguldak Adliyesi’ne sevk edilen H.E. nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. H.E.’nin işyerinde beceri eğitim aldığı öğrenilen diğer iki çıraklık öğrencisinin de tek taraflı olarak işyeriyle sözleşmesini feshetti. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Tutuklu sanık H.E. hakkında, çocuğun cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve çocuğa karşı cinsel taciz suçlarından toplamda 47 yıl 15 aya kadar hapis cezası talep edildi. Kendisinden uzak durması için bıçak çekmiş İddianamede H.E.’nin mağdur kız çocuğuna “Seni istiyorum, çok güzelsin” dediği, mesajlar gönderdiği ve zamanla dokunmaya başladığı yer aldı. Herkesi dükkândan çıkartan H.E.’nin kendisini çıkartmadığını, kıyafetlerini çıkartmaya çalıştığını ancak buna izin vermediğini anlatan mağdur Ö.T., kendisinden uzak durması için bıçak çektiğini anlattı. Mağdur çocuk; H.E.’nin bir süre önce de kendisini işyerine kilitlediğini kapıyı ise yedek anahtarla açıp kurtulduğunu ve yaşananları öğretmenine anlattığını aktardı. Suçlamaları reddedip "iftira" dedi Suçlamaları kabul etmeyen H.E. ise Ö.T.’nin işyerinde çıkardığı huzursuzluklardan dolayı uyardığını ve böyle devam ederse işten çıkartacağını söylemesi üzerine kendisine bu şekilde iftira attığını öne sürdü. Tanıklardan B.S., mağdur Ö.T.’nin yaşadıklarını anlatması üzerine polise giderek şikayetçi olması gerektiği iddianamede yer aldı. Öte yandan işyerinin güvenlik kamerasının olay tarihinde tadilat sebebiyle olmadığı, işyerinin çevresinde işyerini gösteren güvenlik kamera sistemine rastlanılmadığı da iddianamede yer aldı. H.E.’nin telefon incelemesinde suç veya suç unsuruna rastlanılmadığı, WhatsApp uygulamasının daha önce kullanıldığı ancak inceleme sırasında telefonda yüklü olmadığı da kaydedildi. Sanık önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
İstanbul Taste Of The World Dünya Lezzetleri CarrefourSA’da buluştu Dünya’nın farklı ülkelerinden lezzetler, Chamber Corner iş birliğinde CarrefourSA’da buluştu. CarrefourSA ev sahipliğinde gerçekleşen Taste Of The World etkinliğinde, Türkiye’de faaliyet gösteren 11 ikili Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Ofisleri geleneksel lezzetleri ile yer aldı. Sabancı Topluluğu ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markalarından CarrefourSA, Türk ve Dünya mutfağının farklı lezzetlerini Fulya CarrefourSA Hiper mağazasında bir araya getirdi. Markanın ev sahipliğinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ‘Taste of the World’ etkinliğine Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, İsveç, İsviçre, Yeni Zelanda Ticaret Ofisleri ve ikili Ticaret Odaları katıldı. Türkiye ile birlikte 12 ülkenin geleneksel lezzetlerinin tadıldığı etkinlikte misafirler ülkelerin şefleri tarafından hazırlanan özel lezzetleri deneyimledi. “Ülkeler arası ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz” Türkiye’nin bir gastronomi ülkesi olduğunu ve ilk kez böyle bir etkinliğin gerçekleştirildiğini ifade eden Kartallıoğlu, “Bu buluşmaya ev sahipliği yapmak bizler için de oldukça değerli. 59 ilde 11 bine yakın çalışanımızla birlikte hizmet verdiğimiz 1000’den fazla mağazamızda "Yeni Nesil Market" vizyonumuz doğrultusunda 40 binden fazla yerli ve global markaların ürünlerini müşterilerimizle buluşturuyoruz. Bugün burada yer alan 11 ülkenin de farklı kategorilerindeki ürünleri mağazalarımızda, raflardaki yerini alıyor. Bu buluşmayla ülkelerin yemek kültürünü paylaşmalarını ve öğrenmelerini amaçlarken, aynı zamanda ülkeler arası ticari ilişkileri de güçlendiriyoruz. Uluslararası ilişkilerde gastrodiplomasinin önemi çok büyük. Bu etkinlikte yemek kültürümüzü ve lezzetlerimizi paylaşırken; ülkelerin ulusal ürünlerini CarrefourSA çatısı altında sunmalarına da destek veriyoruz” dedi. Açılışta ikili ticaret odaları ve ofisleri adına konuşan Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Franck Mereyde, etkinlikteki her standın eşsiz bir kültürü ve nesilden nesile aktarılan bir geleneği temsil ettiğine dikkat çekti. Değerli ev sahipliği için markaya ve katkılarından dolayı ülke şeflerine teşekkür eden Mereyde, “Değişik kültürlerden zengin lezzetlerin konuklarla buluştuğu bu gece, üye firmalarımıza uluslararası iş ve pazar geliştirme fırsatlarını da beraberinde sunmaktadır. Kültürel zenginliklerimizi beraber kutlayalım, ticari iş birliklerimizi güçlendirelim” şeklinde konuştu. Lezzet Arası şefleri Türk lezzetlerini tanıttı Yapılan açıklamaya göre, Türkiye dahil 12 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen bu etkinlikte, ülkeler kendi mutfaklarının öne çıkan lezzetlerini sergilemek için hazırladıkları stantlarda kruvasan, sosisli sandviç, cacık, peynir çeşitleri, çikolatalar, cipsler, makaronlar ve daha birçok seçenek ile davetlilere güzel bir gastronomi deneyimi yaşattılar. Türkiye ise Lezzet Arası şeflerinin özel olarak hazırladıkları yaprak sarma, içli köfte ve perde pilavı yemekleriyle Türk lezzetlerini tanıttı.