POLİTİKA - 27 Temmuz 2018 Cuma 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni kredi derecelendirme kuruluşu çağrısı

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni kredi derecelendirme kuruluşu çağrısı

Erdoğan BRICS toplantısında, "Daha adil, daha tarafsız yeni uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu oluşturulması amacıyla hem BRICS bünyesinde hem de Türkiye’de ayrı ayrı yürütülen çalışmalarda da ortak hareket edebiliriz" dedi.

BRICS Zirvesine davetli olarak katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Güney Afrika’da BRICS Outreach Çalışma Toplantısı’nda konuştu. Zirveyi Türkiye ile BRICS arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, "Daha adil, daha tarafsız yeni uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu oluşturulması amacıyla hem BRICS bünyesinde hem de Türkiye’de ayrı ayrı yürütülen çalışmalarda da ortak hareket edebiliriz" dedi. Türkiye olarak BRICS ülkeleriyle özellikle ekonomi, ticaret, yatırım ve kalkınma alanlarında beraber çalışmak istediğini söyleyen Erdoğan, "Enerji alanında BRICS ülkeleriyle mevcut iş birliğimizi, ilişkilerimizi taşımak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"İSLAM İŞ BİRLİĞİ TEŞKİLATI İLE BRICS ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE ÇOK İHTİYAÇ VAR"

Türkiye’nin oturuma İslam İş Birliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla davet edildiğini hatırlatan Erdoğan, tüm Müslüman ülkeleri de temsilen bulunduğunun altını çizerek, "İslam Kalkınma Bankası ile BRICKS Yeni Kalkınma Bankası arasında özellikle Afrika’nın kalkınma çabalarının desteklenmesine matuf iş birliği imkanlarının değerlendirilmesinde de fayda görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"MEVCUT SİSTEM, MUTLU BİR AZINLIK DIŞINDA KİMSEYİ TATMİN ETMİYOR"

Son yıllarda savaşların ve terör eylemlerin, ekonomik krizler ve doğal felaketlerin insanlık üzerinde büyük yaralar açtığına dikkat çeken Erdoğan, "Mevcut küresel sistem, çıkarları garanti altına alınmış mutlu bir azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmiyor. Neredeyse her 10 yılda bir tekrarlayan ekonomik krizlerle bugünlere geldiler. Bu yapının bu yapının günümüz şartlarına göre yeniden ele alınmadan değişmeden devam etmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE KALKINMA YARDIMLARINDA ÖNDE GELEN ÜLKELERDENDİR"

Türkiye’nin Güney-Güney İşbirliğinin en önemli unsuru olan kalkınma yardımları alanında dünyada önde gelen ülkeler arasında olduğunu söyleyen Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl 8.2 milyar dolarlık resmi kalkınma yardımlarıyla bu alanda ilk sıralarda yer aldı" dedi.

"İNSANI YARDIMLARDA İSE AÇIK ARA BİRİNCİ SIRADAYIZ"

Türkiye’nin insanı yardımlarda ise açık ara birinci olduğunun altını çizen Erdoğan, "Türkiye tüm kategorilerde milli gelirine oranla en fazla yarım yapan ülkedir" dedi. Birçok gelişmiş batılı ülkelerin, mültecileri dikenli tel örgülere mahkum ettiğinin altını çizen Erdoğan, Türkiye’nin 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Türkiye sığınmacılar için 32 milyar dolar para harcamıştır. Ayrıca ülkemiz 2015 yılındaki G20 Dönem Başkanlığı sırasında da kalkınma konusunu G20 gündeminin merkezine yerleştirmiştir" diye konuştu.

BRICS’in 10’uncu Zirvesinin ana temasının Afrika olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ülkemizin Afrika’daki doğrudan yatırımlarının değeri 6 milyar doları aştı. Ben bu vesileyle ülkemizin 2011’den bu yana Somali’de yaptığı çalışmalar, Afrika kıtasına yaklaşımımız gösterme bakımında önemli bir örnektir" hatırlatmasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın CHP’li Tetik’den Nazilli’ye Halk Market müjdesi CHP Nazilli Belediye Başkan adayı Dr. Ertuğrul Tetik, göreve gelir gelmez ilk hizmet olarak enflasyona karşı vatandaşların mutfağına nefes aldıracak, tamamen yerli ve doğal gıdaların piyasanın altında satışa sunulacağı belediye iştiraki olan Halk Marketler zincirlerini açacağını müjdeledi. 31 Mart Belediye Başkanlığı seçimine 2 gün kala bir proje daha açıklayan CHP’li Ertuğrul Tetik, İhtiyaç sahiplerinin temel gıda ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Belediye iştiraki olacak olan Halk marketler zincirini hayata geçireceğini açıkladı. Nazilli’nin farklı Mahallelerinde açılacak olan Halk Marketlerde, enflasyona karşı vatandaşların mutfağına nefes aldıracak olan proje için tüm altyapı ve fizibilite çalışmalarını ekonomistler tarafından hazırlandığını açıklayan Tetik, kaliteli ve güvenilir ürünlerin uygun fiyatlara üreticiye sunulacağı, aynı zamanda istihdam oluşturacak olan bu proje kapsamında halka sağlıklı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde gıda ulaştırılacağını ifade etti. ’Emekliye indirim kartı’ Nazilli ve Aydın bölgesindeki çiftçiler tarafından üretilen doğal ve sağlıklı ürünlerin satışa sunulacağı Halk Marketlerde, emekli vatandaşların da unutulmadığını belirten CHP’li Belediye Başkan Adayı Tetik, "Aydın Büyükşehir Belediyesinin Ege et marketlerinde uyguladığı emekli kart sistemini de halk marketlerde uygulayacağız. Nazilli’de ilk bir yıl içerisinde çeşitli mahallelerde yaygınlaşacak olan Halk Marketler zinciri Nazilli halkının mutfak giderlerine önemli tasarruf sağlayacak" dedi.