POLİTİKA - 03 Mart 2015 Salı 09:42

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na zehir birimi kuruluyor

A
A
A
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na zehir birimi kuruluyor

Saray'daki 5 kişilik sağlık ekibi, Erdoğan'ın yemeklerini özel testlerden geçiriyor, radyasyon, kimyasal madde ve ağır metal taraması yapıyor.

Türkiye gazetesi muhabiri Yücel Karadağ’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ailesine yönelik zaman zaman ortaya çıkan suikast planlarına karşı her türlü güvenlik tedbiri alınırken, 'zehirlenme' girişimlerine karşı da özel gıda güvenliği tedbirleri uygulanmaya başladı. Erdoğan'ın sağlık ekibinin başındaki isim olan AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda alınan gıda güvenliği tedbirlerini anlattı. TBMM'de bazı gazetecilerle sohbetinde Saray'da 5 kişilik özel sağlık ekibinin kurulduğunu, bu ekibin 24 saat esasına göre çalıştığını belirten Erdöl, alınan tedbirleri şöyle sıraladı:

“Sayın Cumhurbaşkanının can, gıda ve beslenme güvenliği ile ilgili çalışma planı yapıldı. Buna göre, içtiği sudan, yediği yemeğe kadar her şey inceleme ve analizden geçiriliyor. Uluslararası kriterlere göre yapılan bu çalışmaya göre, yiyeceklerde radyasyon, kimyasal madde, bakteri ve ağır metal gibi taramalar yapılıyor. Bu analizler belli bir düzen içinde gerçekleştiriliyor. Yurt içi ve yurt dışındaki tüm seyahatlerinde de bu inceleme yapılıyor. Çünkü, dünya genelinde suikastlerin artık silahla değil, bu tür yollarda özellikle gıda yoluyla yapıldığı biliniyor.”

Saray'daki sağlık ekibinde gıda konusunda uzmanların da bulunduğunu belirten Erdöl, “Alınan numuneler sadece Ankara'da değil, İstanbul'da da farklı farklı laboratuvarlarda analiz ediliyor. Saray'da bir analiz laboratuvarı kurulması da düşünülüyor. Bu konuda dünya literatürünü takip ediyoruz. Tüm dünya liderlerinin gıda güvenliği ve suikastlere karşı korunması ile ilgili tüm gelişmeleri izliyoruz. Biz bu konuda diğer ülkelerden daha ileriyiz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kullanılan gıda ürünleri ile ilgili güvenlik tedbirlerinin alım aşamasından itibaren başladığını kaydeden Erdöl, “Gıda malzemelerinden, deterjana kadar güvenli yerlerden alış veriş yapılmasına dikkat ediliyor. Bunlar alım aşamasında kontrolden geçiriliyor. Pişirme ve kullanma aşamasında da ayrıca analiz yapılıyor” diye konuştu. Erdöl, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ciddi bir vaka ile karşılaşılmadığını, yapılan taramalarda ve testlerde bazı meyve ve sebzelerde ilaç kalıntısı gibi basit verilere ulaşıldığını da kaydetti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.