GÜNDEM - 03 Temmuz 2015 Cuma 09:00

Dağdan getirdiği karları satıyorlar

A
A
A
Dağdan getirdiği karları satıyorlar

Muş’ta bazı vatandaşlar, Kurtik Dağı’ndaki obruklardan ve güneş görmeyen bölgelerden topladıkları karları kent merkezinde satıyor.

Muş’ta bazı vatandaşlar, 2 bin 500 rakımlı Kurtik Dağı’ndaki obruklardan ve güneş görmeyen bölgelerde topladıkları karları kamyonetlerle şehir merkezine getiriyor. Dağlardan getirdikleri karın poşetini 1 liraya satan vatandaşlar, böylece Ramazan süresince aile bütçelerine katkı sunuyor. Kamyonetle getirdiği karları şehir merkezinde satan Ebedin Erboğa, her yıl Ramazan ayında 2 bin 500 rakımlı yüksekliğindeki Kurtik Dağı’na çıkarak kalıplar halinde kar çıkartarak sattığını söyledi.

Vatandaşların özellikle Ramazan ayında ilgi gösterdiğini ifade eden Erboğa, “Muş’tan geliyorum, 50 kilometre mesafede Kurtik Dağı’ndan kar getiriyoruz. Özellikle Ramazan ayında, 5 ile 15 kiloyu 1 liraya veriyoruz. Parası da olan alıyor almayana da veriyoruz. Özelikle Ramazan ayında satıyoruz. Pekmezde, suda, ayran ve cacıkta kullanıyoruz. Güzel olup buzdan iyidir. Vatandaşa da satıyoruz" dedi.

Karı satın alanlar ise, iftarda ayranla, sahurda ise pekmezle birlikte tükettiklerini vurguladılar. Karın buzdan daha kaliteli olduğunu kaydeden vatandaşlardan Şeyhmus Solgun ise, “Buzdan, buzdolaplarından daha sağlıklı daha kaliteli daha güzel. Akşam iftarda ayranın içerisinde iftar sofrasında yer alan Muş’un has ve öz karı, 40 derecelerin sıcaklığın altında Muş’ta iftarımızı karla açıyoruz. Bu vesileyle ilimizin bir özelliği ve güzellikleri işte budur” şeklinde konuştu. 

ŞAHİN ŞAHİN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.