GÜNDEM - 14 Aralık 2017 Perşembe 18:10

Darp edilen tiyatrocu Abdullah Yüksekcan: Maalesef güvendik

A
A
A
Darp edilen tiyatrocu Abdullah Yüksekcan: Maalesef güvendik

Tokat'ta sahnelenen bir tiyatro oyununda seyircilere hitaben konuşma yaptığı sırada sahne arkasından çıkan bir kişi tarafından darp edilen Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Abdullah Yüksekcan, “Maalesef güvendik” dedi.

Tokat'ta sahnelenen bir tiyatro oyununun ortasında organizasyon firmasından ücret alamadıkları gerekçesiyle seyirciye açıklama yapıldığı sırada sahne arkasından çıkan bir kişi tarafından darp edilen Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Abdullah Yüksekcan, konuya ilişkin açıklama yaptı. Yüksekcan, “Organizasyon firması bizim sunduğumuz maliyeti kabul etmedi. Daha sonra ‘Bu işi yapalım, biz de mağdur olduk, okullara çocuk oyunu biletlerini sattık’ dediler ve bizde ‘Müzikal olan oyunu orkestrasız yapar ve figüran oyuncularımızı getirmezsek maliyet iner’ dedik. Bunların hepsinin mesaj ve konuşma kayıtları mevcut. ‘Dekor da getiremeyiz, oyunumuz orta oyun olarak oynanır ve kabul ederseniz bize teklif ettiğiniz tutarda gelebiliriz’ dedik. Onlar da kabul etti. Bunun sonucunda karşı tarafa bir sözleşme gönderdik. Sözleşmeyi taratıp tarafımıza geri göndermelerini talep ettik. Biz ekipçe Tokat’a gittik. Çocuk oyunumuzu ve ikinci oyunumuzu sergiledik. Bize vaat edilen sözleşmemizdeki maddeye nazaran ödememizin bir bölümü biz yola çıkmadan önce, diğer bölümü de oyunlar başlamadan önce yapılması gerekiyordu. Maalesef güvendik. Orada oyundan önce alacağımız tutarı alamadığımız gibi parça parça bir kısım tutar ödendi. Kanlı Nigar oyunu geldiğinde tutarda ciddi bir açık vardı. Kar marjından da ziyade arkadaşlarımızın sahnede döktüğü emeğin parasıydı bu. Ben arkadaşlarıma, bu şartlarda oyunu başlatamayacağımızı ama sahnenin de dolu olduğunu, seyirciye saygımızın sonsuz olduğunu söyledim. Nasıl yapacağımızı sordular ve ‘lütfen siz oyunu başlatın biz oyunun perde arasında size kalan ödemenizi yapacağız’ dediler. Perde arasında kalan ödemenin bir bölümü yapıldı ama ciddi bir açık söz konusuydu” ifadelerini kullandı.

Perde arasında kuliste sözlü bir tartışma yaşandığını da aktaran Yüksekcan, “Tiyatroda oyunun saatinde başlaması çok önemlidir. Perde arasında 10 dakikalık verdiğimiz ara malum şahıslar yüzünden 20 dakikaya çıktı. Canlı orkestra, 32 kişilik dev kadro diye tanıtım yapılmış ve gelen seyirciler de bunu soruyor ve sorumlu bizi biliyor. Oyun esnasında bunun söylentileri başladı. Suçlu bizim tiyatromuzmuş gibi yansıtıldı. Bu durumu hemen düzeltmelerini ve oyunun sonunda açıklama yapacağımızı kendilerine söyledik. Seyircimize saygıdan dolayı ikinci perdeyi geçte olsa başlattık. Bizim amacımız kesmek ya da bölmek değildi. Oyunun sonunda yapacağımız açıklamayı oyunun bitimine 20 dakika kala yapmak zorunda kaldık. Çünkü malum şahıslar ‘biz sizin kalan paranızı ödemiyoruz, işinize gelirse. Bizde sizden şikayetçiyiz, orkestralı, dekorlu gelmediniz. Biz de bunu seyirciye söyleriz’ dediler. Oyunun finalinde bu açıklama yapılmış olsaydı eğer ilgili şahıslar ortadan kaybolacaklardı. Açıklamayı, seyirci kaybımızın olmaması için oyunun bitiminde değil de, son 20 dakikasında yaptık” diye konuştu.

Sahnede olmadığı sırada sahneye çıktığını ve sahnede oynayan arkadaşları ile seyircilerden özür diledikten sonra seyirciye durumu anlattığını kaydeden Yüksekcan, “Bilet alıp geldiğiniz bu oyunda bizim yevmiyelerimiz ödenmiyor, burada bir dolandırıcılık, sahtekarlık söz konusu ama size saygımızdan dolayı sahneye çıktık dedim. Bizim buraya dekorsuz, orkestrasız ve eksik kadroyla gelmemizin sebebinin organizasyon firmasıyla olan anlaşmamızdan kaynaklandığını söyledim. Seyirci bize destek oldu. İçeriye geçtiğim esnada kuliste bunun pazarlığını yapan arkadaşlardan birisi kafa darbesiyle bana saldırdı. O anda ne olduğunu anlayamadım, seyircinin gözü önünde oldu her şey. Daha sonra durumu polise bildirdik. Polislerin gelmesiyle hastaneye geçip darp raporu aldım ve konuyu hukuksal sürece yansıttım” açıklamasında bulundu.

İlker Turak - Nurullah Geylani 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin MIP 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaştı Türkiye’nin lider konteyner terminali Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007’den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı. Bu kapsamda EMH1 terminalinde düzenlenen törene, Mersin Liman Mülki İdare Amiri ve Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Mersin Gümrük Bölge Müdürü Osman Göllüce, TCDD Mersin Limanı İşletme Müdürü Murat Birinci, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cebrail Orman, MIP Yönetim Kurulu Başkanı David Yang, Yönetim Kurulu Üyeleri, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ve liman çalışanları katıldı. MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh: "25 Milyon TEU kilometre taşına ulaşılmasında gösterdikleri üstün katkıdan ve iş birliğinden dolayı Mülki İdare Amirimize, Gümrük Müdürlüğümüze, Liman Başkanlığımıza, TCDD yetkililerine ve tüm MIP çalışanlarına en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıca, Limanımızın bu olağanüstü yolculuğunda bizi destekleyen tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunmak istiyorum. Daha iyisine ulaşmak için daha çok çalışacağız" ifadelerini kullandı. 2007 yılında liman operatörü PSA International ve Akfen Holding ortak girişimiyle kurulan, 2017 yılında IFM’in hissedarları arasına katıldığı MIP’nin kuruluşundan bugüne elleçlenen konteyner hacmi yılda ortalama yüzde 14,4 büyüdü. MIP, 2023 yılında yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçledi. Endüstrinin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için 455 milyon ABD doları bütçeli East Med Hub 2 (EMH2) kapasite artırımı projesi ile elleçleme kapasitesini 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkarmayı hedefleyen MIP’in, mevcut EMH1 rıhtımını 380 metre uzatarak toplam 880 metre uzunluğa ve 17,5 metre su çekimine ulaşacak EMH2’nin inşaatına başladığı bildirildi. EMH2 Terminalinin, 400 metreden uzun iki ultra büyük konteyner gemisinin (ULCV) aynı anda yanaşmasına imkan tanıyacak. Proje ayrıca sekiz yeni otomatik raylı portal vinç (aRMG) ve dört ek rıhtım vincinin satın alınmasını da içeriyor. Proje 500 kişiye doğrudan ve 5.000 kişiye dolaylı istihdam fırsatı oluşturacak olması sebebiyle de önem arz ettiği kaydedildi. MIP’in aynı zamanda karbon ayak izini azaltma konusundaki kararlılığını da sürdürdüğü elektrikle çalışan ekipmanlara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sürekli yatırım yaparak karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya indirmeyi, 2043 yılına kadar da karbon nötr hale gelmeyi planladığı ifade edildi.
Konya Karatay Tabiat Mektebi eğitimlere başladı Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi tarafından, ilçede eğitim çağındaki çocukların okul dışı öğrenme ve tabiat sevgisine katkı yapmak amacıyla hayata geçirilen Karatay Tabiat Mektebi’nde eğitimler başladı. Karatay Şehir Parkı içerisinde kurulan Karatay Tabiat Mektebi’nde ilkokul ikinci sınıf öğrencileri, bir taraftan birçok atölye çalışmasıyla doğayı yeniden keşfederken diğer taraftan da eğlenceli bir şekilde eğitim hayatlarına katkı sunacak. Her yıl Karataylı bin 500 ilkokul 2. sınıf öğrencisi faydalanacak Karatay Tabiat Mektebi sayesinde her yıl ilçedeki 1500 ilkokul ikinci sınıf öğrencisi; kurulan atölyelerde tarım, hayvancılık, sıfır atık, çevre ve daha birçok konuda uygulamalı eğitimler ile etkinliklere katılacak. Karatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen eğitimler kapsamında Karatay Tabiat Mektebi’nde; ahşaptan oluşturulan 3 adet atölyede kil seramik yapımı, temel yaşam becerileri, kompost yapımı, atık malzemelerden organik kompost yapımı ve daha birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında ayrıca; içerisinde midilli atları, tavşan, kedi, güvercin, tavuk ve horoz gibi hayvanların olduğu Hayvan Evleri ile çadırlar kuruldu. 3 katlı Gözlem Kulesi’ne çıkan minikler, doğal hayatı izleme fırsatı bulurken, 100 metrekarelik Labirent Oryantiring Parkuru’nda ise öğrenciler birçok eğlenceli etkinliğe katıldı. “Çocuklarımızın iyi yetişmesi önceliğimiz” Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, çocukların eğitim hayatına önemli katkı sağlamasını hedefledikleri projenin Karatay’a hayırlı olmasını diledi. Başkan Hasan Kılca, “Karatay Belediyesi olarak eğitime yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu çerçevede çocuklarımızın eğitimi ve geleceğe hazırlanmaları bağlamında milli eğitim müdürlüğümüze önemli destekler veriyoruz. Karatay Şehir Parkımızın içerisine Karatay Tabiat Mektebi’mizi kurduk ve eğitimlerimize başladık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte yürüttüğümüz projemizle her yıl ortalama bin 500’ün üzerinde ilkokul ikinci sınıf öğrencimizi buraya getirip öğrencilerimize uygulamalı ve teorik eğitimler verilecek. Çocuklarımız, oluşturduğumuz atölye ve alanlarda hem doğayla, toprakla, canlılarla iç içe olacaklar hem de birçok atölye çalışmalarıyla okullarında gördükleri eğitimlerini pekiştirmiş oluyorlar. Öğrencilerimizin doğayla buluştuğu, doğada yaşayarak güven elde ettiği, el becerilerinin, kişisel, sosyal ve duygusal becerilerinin geliştiği, birlikte iş yapabilme yeteneğinin güçlendiği bir ortam sunmuş olduk. Karatay Tabiat Mektebi’mizi bu çerçevede, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın okul dışı öğrenme bağlamında önemli görüyoruz. Karatay Tabiat Mektebi’miz ilçemize, Konya’mıza ve çocuklarımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Adana Diyetisyen Özbay: "Güne kahvaltı ile başlayanlar kendini daha mutlu hissediyor" Kahvaltı yapılmadığında gün içerisinde yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşanabildiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Fiziksel sağlığımız ve ruhsal sağlığımız bir bütünün ayrılmaz parçasıdır. Bu yüzden fizyolojimiz ne kadar sağlıklı ise ruhsal açıdan da o kadar sağlıklı oluruz. Kahvaltı ise bizi güne hazırlayarak mutlu hissetmemize yardımcı olur” diyerek sağlıklı bir kahvaltı için önerilerde bulundu. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 8-10 saatlik bir süre geçer ve bu süre içinde vücut, besinlerden elde ettiği tüm enerjiyi kullanır. Sabah uyandıktan sonraki 2 saat içerisinde yapılacak bir kahvaltı sayesinde hem metabolizma için gerekli enerji elde edilir hem de günün büyük kısmını daha tok bir şekilde geçirebilmemiz sağlanmış olur. Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Fiziksel sağlığımız ve ruhsal sağlığımız bir bütünün ayrılmaz parçasıdır. Bu yüzden fizyolojimiz ne kadar sağlıklı ise ruhsal açıdan da o kadar sağlıklı oluruz. Kahvaltı ise bizi güne hazırlayarak mutlu hissetmemize yardımcı olur” diyerek sağlıklı bir kahvaltı için önerilerde bulundu: "Güne kahvaltı ile başlayın Beynimiz açken ya da doyduğumuzda sinyaller göndererek bizi uyarır. Karnımız doyduğunda beynimize gelen sinyaller ile fizyolojik durumumuzun yanı sıra ruhsal durumumuzda değişir. Yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki güne kahvaltı yaparak başlayan kişiler kendilerini daha mutlu ve enerjik hissederken, güne kahvaltı ile başlamayan bireyler daha negatif ve yorgun hissediyorlar. Bu nedenle güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak büyük önem kazanıyor. Ne yediğinize dikkat edin Kahvaltı kadar kahvaltıda ne tüketildiği de önemlidir. Bu nedenle zeytin, peynir, yumurta ve bal gibi klasik bir kahvaltıda olmazsa olmaz besinlerin yanı sıra söğüş domates, salatalık, yeşil biber türü sebzelere de kahvaltı sofralarında bolca yer vermek önem kazanıyor. Ekmek olarak ise 1-2 dilim tam tahıllı ürünler tercih ederken, kızartmalardan ve salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren işlenmiş gıdaların tüketiminden ise kaçınmak gerekiyor. Hazır besinlerden uzak durun Günümüzde özellikle çalışanlar ve öğrenciler kahvaltı için tercihlerini genellikle pratik olması bakımından poğaça, simit, börek, tost gibi yağ ve karbonhidrat yönünden zengin besinlerden yana kullanıyorlar. Ancak bu tür besinler kilo alımını ve mide rahatsızlıklarını tetikliyor. Bu nedenle sabahları bütün besin gruplarının yer aldığı Türk tipi kahvaltıyı tercih etmek önem kazanıyor. Çayı limonla birlikte tüketin Adet olduğu üzere sabah kahvaltı sırasında içilen siyah çay, birlikte tüketilen diğer besinlerde bulunan faydalı maddelerin metabolizma tarafından kullanımını olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı eğer mutlaka çay içmek isteniyorsa bu çayın çok açık ve içine limon dilimi eklenmiş bir çay olması gerekiyor. Hazır ve taze sıkılmış meyve sularından ise içerdikleri yüksek şeker miktarı nedeniyle uzak durulmalı. Çünkü bu içeceklerin kahvaltıda tüketilmesi, bireylerde kan şekerini ve insülini çok fazla yükselterek insülin direncinin gelişmesine kapı aralayabiliyor. Formda kalmak için kahvaltı şart Sanılanın aksine sabah kahvaltısı yapmadan güne başlayanlar için formda kalmak daha zor oluyor. Çünkü akşam yemeği ile kahvaltı arasında oldukça uzun bir süre bulunuyor ve bu zaman zarfında vücut, gün içerisinde aldığı besin ögelerinin tümünü kullanırken metabolizma da oldukça yavaşlıyor. Güne erkenden ve dengeli bir kahvaltıyla başlamak ise hem metabolizmayı diğer öğüne doğru bir miktar tok tutuyor hem de yeni gün için hızlandırarak formda kalmaya yardımcı oluyor."
Erzurum ETSO’nun Mart ayı Meclis Toplantısı yapıldı Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) Mart Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. ETSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantıda daha sonra ETSO’nun Şubat Ayı Mizan ve Bütçe İzleme Raporu görüşülerek onaylandı. Sonrasında, Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, yönetim kurulunun Mart ayı faaliyetleri hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi. Özakalın konuşmasının başında, ETSO’nun sosyal sorumluluk anlayışıyla ramazan ayında il genelinde 3 bin ihtiyaçlı aileye ramazan yardımı ulaştırdığını ifade ederek, “Bu yılki Ramazan yardımlarımıza katkıda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize (TOBB) ve hayırsever Erzurumlu iş insanlarımıza desteklerinden dolayı müteşekkiriz. Ayrıca yardımların ihtiyaçlı ailelerimize ulaştırılmasını sağlayan Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek Komitelerimizin üyeleri ile Oda personelimize özenli ve özverili çalışmaları sebebiyle teşekkür ederim” dedi. Başkan Özakalın konuşmasında daha sonra ay boyunca yürütülen diğer faaliyetlerle ilgili Meclis’e bilgi sundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın ETSO’yu ziyaretinde gerçekleştirilen toplantının değerlendirmesini yapan Özakalın ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın iştirakiyle TOBB’da gerçekleştirilen, ‘TOBB Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla yine TOBB’da düzenlenen, ‘Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı’, ETSO’nun, ‘2025 Turizm Başkenti Erzurum’ etkinliklerine sunacağı katkılar, İl Genç ve İl Kadın Girişimciler Kurullarının yürüttüğü çalışmalar ve 3. Erzurum Çalıştayı Paydaş Toplantıları gibi konularda Meclis üyelerini bilgilendirdi. ETSO Meclisi’nin Mart ayı toplantısı, Meclis üyelerinin dilek ve temenniler kısmında yaptığı konuşmaların ardından sona erdi.
İstanbul İmamoğlu, Balıkçı Kenan’ı ablukaya aldı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun arazisini istediğini vermeyince de baskı yaptığını öne süren balıkçı Kenan’a baskılar devam ediyor. İmamoğlu aleyhinde açıkmalarının ardından işletmesi zabıtalar tarafından ablukaya alınan balıkçı Kenan direnmeye devam ediyor. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nin de bulunduğu Beylikdüzü Balıkçı Kenan Tesisleri sahibi balıkçı Kenan Balcı İmamoğlu aleyhinde yapmış olduğu açıklamalar sonrasında işletmesi zabıtalar tarafından ablukaya alındı ve mühürlenmek istendi. Evraklarının tam ve eksiksiz olduğunu belirten tesis sahibi Balıkçı Kenan Balcı, "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla işletme adeta abluka altına alındı. 150 bin lira olan arazimize 1500 lira verip almaya çalışıyorlar" dedi. Zabıta ekiplerine direnen Kenan Balcı, “Ben 15 yıldır Anadolu Caddesi üzerinde, 50 yıldır da esnaflık yapıyorum. Böyle bir şey ilk defa gördüm. Zabıta ekipleri talimatla işletmemizi mühürlemeye geliyorlar. Bizlere de ’bu mühür sembolik’ diye ifadelerde bulunuyorlar. Gündüz ayrı ekip, gece ayrı ekip geliyor. zabıta ekipleri işlerini bırakmışlar, Balıkçı Kenan Tesisleri’ni ablukaya almışlar. Gündüz zabıta ekip araçlarla geliyorlar. Gecede vinçlerle. Bizim arazimizi, işletmemizi elimizden almak için her yolu deniyorlar” ifadelerini kullandı. "Ben bir esnaf olarak kazanımlarımı korumak amaçlı çıktığım bu yolda her geçen gün yeni bir zulümle karşı karşıya kalıyorum" ifadelerini kullanan Balcı, “50 yıldır balıkçıyım. Esnaflık yapıyorum. İmamoğlu tarafından yaklaşık 5 yıl önce kendi tapulu arazimden bir kısmını hediye etmem istendi. Ben bu isteği reddettim. Ondan sonra isteklerini yerine getirmediğim için kapsamlı olarak yıpratma ve yıldırma kampanyası başlattılar. Kendi tapulu arazime el koydular. Metrekaresi 150 bin lira olan arazimin metrekaresini bin 500 liraya almaya çalıştılar. Biz sesimizi yükselttikçe, itiraz ettikçe onlar daha çok üstümüze gelmeye başladılar” dedi. "Paradan kuleler yapan İmamoğlu ve ekibi istediklerine ulaşamayınca zulmün dozunu artırmaya başladı" diyen Balcı, “30 yıldır bu bölgede balıkçılık yapıyorum. Ruhsatımı kendisi verdi. Ama şimdi beni ruhsatsız balık satmakla suçluyor. Ruhsatsız olduğu gerekçesiyle işyerimi kapatmak istiyor. Bu dükkanım tam 15 yıldır aynı yerde faaliyet göstermekte. 15 yıldır sorunsuz bir şekilde çalışan işyerimi istediklerini yapmadığım için ruhsatsızdır diye ilan edip kapatmak istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar burada balık satmaya devam edeceğiz. Arazimi, işyerimi İmamoğlu’na yem etmeyeceğim. Bu arazimin tapularını pankart yapıp suratlarına çarpıyorum” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım isteyen Balıkçı Kenan Balcı, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmek istiyorum. Erdoğan sevdalısı esnaf olarak başımıza bu işleri açan, bize çökmeye çalışan, paradan yeni kuleler yapmak isteyen, İmamoğlu ve ekibine karşı bizi koruyun. Adaletin sağlanmasına vesile olun. Hz Ömer adaletinin temsilcisi sayın Cumhurbaşkanımızdan bunu talep ediyorum. Lütfen zulme karşı yanımızda olun” ifadelerini kullandı.