POLİTİKA - 23 Ocak 2016 Cumartesi 15:49

Davutoğlu: 'El Kaide ABD’de hendek kazsa...'

A
A
A
Davutoğlu: 'El Kaide ABD’de hendek kazsa...'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK faaliyetlerinin bölge güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayarak, “Türkiye nasıl Amerika’da bir kasabada dahi bir El Kaide mevcudiyeti hendek ve barikat kursa ona karşı Türkiye’nin tutumu net olurdu. Biz aynı açık ve net tutumu PKK’yı da terör örgütü gören ABD ve AB üyesi ülkelerden görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Amerika ilişkilerinin soğuk savaş döneminden bu yana ortak stratejik vizyona dayılı olarak yapılandırıldığını ifade etti.

İki ülke ilişkilerinin kritik dönemlerde önemli roller üstlendiğini söyleyen Davutoğlu, “Soğuk savaş dönemindeki işbirliğimizden sonra, balkanlardaki sorunların çözümünde de, teröre karşı mücadelede de, Afganistan’da da hep aynı perspektiften olayları değerlendirip uluslararası ve bölgesel barışı korumak için birlikte hareket ettik. Türkiye her zaman ABD’yi stratejik ortak olma yanında bir dost ülke ve sadece askeri değil ekonomik bakımından da ortak çıkarların temsil edildiği bir ilişki olarak görmüştür. Sayın Obama’nın ifadesi ile model ortaklık bu anlamda geniş kapsamlı bir ekonomik siyasi stratejik işbirliğini içerir. Bu çerçevede Sayın Biden’ın ziyareti çok kritik bir aşamada, özellikle Suriye ve Irak’ta önemli olayların yaşandığı, Ukrayna’da hepimizi kaygılandıran gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Az önce kapsamlı değerlendirmeler yaptık. Çevremizdeki önemli değişiklere Türkiye ve Amerika’nın ortak bir perspektiften bakması büyük önem taşıyor. Sayın Biden’a dünkü ziyaretinde Sultanahmet’e giderek terör saldırısı sonrasında kayıplar için oraya karanfil bırakması dolayısıyla ve teröre karşı mücadelede gösterdiği dayanışma dolayısıyla teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“DEAŞ, PKK, DHKP-C, NUSRA GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINA FARK GÖRMÜYORUZ”
Türkiye ve ABD’nin teröre karşı ortak tavrına vurgu yapan Başbakan Davutoğlu, “Bugün görüşmemizde teröre karşı ortak bir tavır alma konusunda aynı yaklaşımı benimsediğimizi bir kez daha teyit etti. Türkiye için terör hangi etnik ve kültürel temele dayanmış olursa olsun, hangi ülkeyi hedef almış olursa olsun insanlık suçudur. Biz DEAŞ, PKK, DHKP-C, Nusra gibi terör örgütleri arasında bir fark görmedik, görmüyoruz. Bu çerçevede ABD ile bütün bu terör örgütlerine karşı birlikte davranma konusunda hassasiyetimiz var. Bu çerçevede görüşlerimiz ortak bir temele dayandığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ULUSAL GÜVENLİK KAYGILARINI NET ŞEKİLDE İFADE ETTİM”
Terörün sadece tek bir ülkeyi tehdit etmediğini belirten Davutoğlu, “Çevre ülkelerdeki gelişmeler de terörü tetikleyen sonuçlar doğuruyor. Bugün de haritalar üzerinde tek tek bütün kritik bölgeleri ele aldık. Türkiye olarak bizim ulusal güvenlik kaygılarımızı net şekilde ifade ettim. Türkiye sınırları boyunca Irak ve Suriye’de bir devlet otoritesi maalesef yok. Suriye’de Türkiye aynı anda 3 risk unsurunu birlikte tehdit olarak görmekte. Birincisi rejim ki barbarca yöntemleriyle mülteci akınlarına sebebiyet vermiştir. İkincisi DEAŞ, yine barbarca terör eylemleri ile insanlık suçu işlemiştir. Üçüncüsü YGP, o da aynı şekilde kontrol ettiği bölgelerde Arap, Türkmenleri ve kendi gibi düşünmeyen Kürtleri tam bir etnik temizlik mantığı ile temizlemeye kalkmış ve Türkiye içinde teröre destek olacak faaliyetlerde bulunmuştur. Biz bu üç unsuru da tehdit olarak görüyor ve bu üç unsura karşı gerektiğinde her türlü adım atmak konusunda kararlı bir tutum sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“YPG, PKK’NIN BİR PARÇASIDIR VE PKK’DAN AÇIK ŞEKİLDE DESTEK ALMAKTADIR”
Görüşmede Suriye’deki gelişmelerin de ele alındığını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye’nin ulusal güvenlik kaygılarını anlattıktan sonra Suriye’deki geçiş süreci ile ilgili kanaatlerimizi paylaştık. Barış görüşmeleri ile ilgili iki hususu ortak bir zeminde görüyoruz. Birincisi Suriye muhalefetin temsili konusunda hiçbir belirsizlik olmaması. Türkiye olarak biz muhalefet safında net olarak sadece meşru Suriye muhalefetinin olması önemlidir. Yine bu görüşmeler sürerken insanlık suçunun işlendiği ve kuşatmalar altında insanların aç ve susuz bırakıldığı yöntemlere karşı da aynı insani yaklaşımı sergiliyoruz. Türkiye ile Amerika, Suriye konusunda eskiden beri istişarelerde bulunagelmiştir. Türkiye’nin hedefi, sınırlarımızdaki bütün DEAŞ unsurlarının temizlenmesidir. Sınırlarımızda DEAŞ unsuru kesinlikle görmek istemiyoruz. Son günlerde Suriye muhalefetinin DEAŞ’a karşı yürüttüğü mücadele Türkiye ve Amerika olarak desteklenen mücadeledir. Ancak yine Rusya hava operasyonlarının bu mücadeleyi sekteye uğratmaması konusunda da ortak kaygılarımızı paylaştık. Sınırımızda ne DEAŞ, ne PKK ne de rejim unsurlarını görmek istemiyoruz. Burada Türkiye olarak önem verdiğimiz husus YPG, PKK’nın bir parçasıdır ve PKK’dan açık şekilde destek almaktadır. Aynı şeklide özellikle Suriye- Türkiye sınırı hassasiyeti dolayısıyla doğrudan sınıra komşu ilçelerde Suriye’den Türkiye’ye dönük her türlü terörist sızmasını, silah aktarımını doğrudan Türkiye’ye dönük düşmanca bir tavır olarak gördüğümüzü paylaştım.”

“IRAK’TA BULUNUŞUMUZUN TEK HEDEFİ DEAŞ’IN MUSUL’DAN UZAKLAŞTIRILMASI”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak’taki Başika kampı konusundaki görüşlerini de Biden’a ilettiğine dikkat çekerek, “Irak’ta PKK’nın mevcudiyeti, Türkiye’nin Irak’ta PKK ve DEAŞ’a karşı etkin bir mücadelede yer almasını gerekli kılmaktadır. Sayın Biden geçtiğimiz yıl geldiğinde de Türkiye DEAŞ’a karşı mücadeleye aktif destek vermesi gerektiği üzerinde durmuştuk. Biz bu aktif desteği göstermek için Musul’un kurtarılması yönünde bir eğitim kampı kurmuştuk. Bunun Irak hükümeti tarafından yanlış yorumlanmasını doğrusu uluslararası koalisyonun DEAŞ’a karşı yürüttüğü mücadele bağlamında da doğru görmüyoruz. Türkiye orada Irak’ın egemenliğine saygı çerçevesinde bulunmaktadır. Orada bulunuşumuzun tek hedefi DEAŞ’ın Musul’dan uzaklaştırılması. Bu konuda ABD ile perspektifimiz aynıdır. DEAŞ’ın Irak ve Suriye’deki etkisi kırılana kadar, Irak ve Suriye’de halkı desteğine sahip meşru güçlerin kontrolü sağlamasına kadar bu mücadelede birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“ABD’DE BİR KASABADA EL KAİDE BARİKAT KURSA, ONA KARŞI TUTUMUMUZ NET OLURDU”
Biden’a Türkiye içerisinde yürütülen terörle mücadele çalışmaları konusunda da bilgi verdiğini anlatan Davutoğlu, “Türkiye 2013’te çözüm sürecini başlatma suretiyle tek bir şey hedef edinmiştir. O da silahlı bütün güçler Türkiye’den çıkması. Güvenlik güçleri dışında hiç bir silahlı gücün bulunmaması. Dost ve müttefik hiçbir ülkenin eminim kendi sınırları içinde meşru halka hesap veren hükümetin kontrolündeki güçler dışında hiçbir gücün bir şehri mayınlarla döşemesine, hendek ve barikatlar kurmasını kabul edebileceğini düşünmüyorum. Türkiye nasıl Amerika’da bir kasabada dahi bir El Kaide mevcudiyeti hendek ve barikat kursa ona karşı Türkiye’nin tutumu net olurdu. Biz aynı açık ve net tutulu PKK’yı da terör örgütü gören ABD ve AB üyesi ülkelerden görmekten memnuniyet duyuyoruz. Sayın Biden’ın dünkü görüşmeleri tabii Türkiye demokratik bir ülke. Dostlarımız, müttefiklerimiz geldiğinde tabii herkesle görüşmeler yapar ve her görüşü dinler. Bu konuda kendilerinin temaslarında olağanüstülük görmüyoruz ama beklentimiz şudur ki resmi bütün olarak görmek. Tek bir boyut ile değil bütün boyutları ile resmi görmek. Kendisi ile terörle mücadelemiz konusunda bütün perspektifi boyutlarıyla ve PKK’nın terör faaliyetlerinin bölge güvenliğini de tehdit ettiği konusundaki kanaatlerimizi paylaştık. Dostça bir görüşme cereyan etti. Türkiye’nin ulusal güvenlik kaygıları bellidir. ABD’nin bu kaygıları doğru anlaması bizim için önemlidir. PKK bizim için DEAŞ gibi bir terör örgütüdür. YPG, PKK ile olan doğrudan özdeşliği dolayısıyla Suriye’de Türkiye için gittikçe artan bir tehdit haline dönüşmektedir. Türkiye içinde de teröre karşı verdiğimiz mücadele son silahlı unsur Türkiye’yi terk edene kadar sürecektir. Aynı zamanda Türkiye’de demokratik hukuk devleti kuralları özenle korunacaktır” ifadelerini kullandı. 

VOLKAN KAYALAR
İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Vergi Başmüfettişliklerine Furkan Fırat, Erhan Yaşaran, Hatice Senger Erdoğan, Levent Emre, Bayram Gülçiçek, Barış Gürsoy, Volkan Nurdağ ve Halime Eda Tandoğan atandı. Bakanlıkta açık bulunan Vergi Müfettişliklerine ise Sevil Toprak, Osman Neşet Tandoğan, Erol Cihan Dersinlioğlu ve yapılan yeterlilik sınavda başarı gösteren Vergi Müfettiş Yardımcıları Murat Dönmez, Güler Çelik, Harun Yartaş ve İbrahim Ayyıldız atandı. Atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37’nci maddesi gereğince gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Caner Atasever, Mahmut Kaynar ve Songül Afşar atandı. Tarım ve Orman Bakanlığında ayrıca 5’inci Bölge Müdürü Şahin Çılgın görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında ise açık olan Başmüfettişliklere 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Ercan Sarı, Atilla Özkan, Mustafa Yavuz Ülküm, Birol Baha Bağ, Burak Büyükkuzukıran, Fatih Tuna Tunasoylu, Enes Keten ve Emre İlhan atandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise görevden alındı. Karar ile birlikte 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında açık bulunan İş Müfettişliğine Yasin Zengin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe Müfettiş Eşref İmamoğlu atandı. Karara göre 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aydoğan ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Trabzon Bölge Müdürü Enver Uzun ise görevden alındı.
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.