POLİTİKA - 20 Mayıs 2015 Çarşamba 12:56

Davutoğlu'ndan şehit ve gazi yakınlarına iş müjdesi

A
A
A
Davutoğlu'ndan şehit ve gazi yakınlarına iş müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün bin 75 şehit ve gazi yakınına kurayla iş imkanı sağlanacağını belirterek, bir yıl içinde 11 bin 797 şehit ve gazi yakınının işe yerleştirildiğini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da devletin koruma ve bakımı altında yetişen gençler, şehit ve gazi yakınları ile gazilerin, vazife malullerinin, engellilerinin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmeleri için düzenlenen atama ve kura törenine katıldı. Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, "Makamların en yücesine, şahadet makamına ulaşan yiğitlerimizin değerli yakınları, toplumumuzun en cesur yürekleri, engel tanımayan engellilerimizin, değerli çocuklarımız, kardeşlerimiz, böyle anlamlı bir törende hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Bu, birçok vesileyle son 9 ay içinde biraraya gelişimizin üçüncü vesilesi. Bir devleti devlet kılan iki hususiyet; birisi kudret, birisi şefkat. Bir devlette kudret olur şefkat olmazsa bir müddet sonra o devlet tiranlaşır, kendi vatandaşına dahi baskı uygular. Bugün hamdolsun bu tören dahi devletimizin kudret ve şefkatini gösteren son derece güzel bir gösterge" dedi. 

"Dün beni çok etkileyen, bütün yorgunluğumu unutturan bir buluşma gerçekleştirdik" diyen Davutoğlu, "Bolu'ya geldiğimizde on binlerce Bolulu vatandaşımız bizi bekliyordu ama birisi vardı ki bu vatandaşlarımız arasında elini öptüğümde kendi anneannemin sıcaklığını hissettim, Sebahat teyze. Koruma Müdürümüzle irtibata geçmiş, beni görmek istediğini ifade etmiş. 'Gelmek isterse mutlaka miting meydanına çıkmadan önce onun duasını alalım' dedim. Geldi, kınalı kuzularımızı Çanakkale'ye gönderen ninelerimizin yansıması. Milletine güvenen bir edayla, özgüven içinde gözümün içine baktı, ‘Buraya sadece size teşekkür etmek için geldim. Sizin döneminizde ne talep ettiysek yerine getirdiniz' dedi. Bir Başbakana verilebilecek ödül bu teyzedir. Bizi de oğlunuz kabul edin, bizde sizi anamız kabul ediyoruz. Bundan daha büyük bir iltifat, dua olamaz. Allah bize şehit ve gazi yakınlarımıza sahip çıkacak gücü nasip eylesin" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu konuşması sırasında duygulu anlar yaşadı. Bugün bin 75 şehit ve gazi yakınına kurayla iş imkanı sağlanacağını belirten Davutoğlu, bir yıl içinde 11 bin 797 şehit ve gazi yakınının işe yerleştirildiğini ifade etti. Başbakan Davutoğlu, “Bu ağır sorumluluk üzerimizdeyken hangi şartta olursa olsun sizlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sizin o candan aziz evlatlarınızın emanetini ayakta tutmaya, o emaneti gelecek nesillere devretmeye kararlıyız" dedi.

"4 BİN 682 ENGEL TANIMAYAN KARDEŞİMİZİN DE ATAMASINI YAPACAĞIZ"

Başbakan Davutoğlu, "4 bin 682 engel tanımayan kardeşimizin de atamasını yapacağız. 'Engelli öğretmenler olarak sizlere minnettarız' diye pankart açan kardeşimize teşekkür ediyorum. Daha önce engel tanımayan kardeşlerimizi toplantılarda, faaliyetlerde görmezdik. Birçoğu evlerine kapanmıştı. Birçok aile onlardan bahsederken üstünü örterek suçlu şekilde yaparlardı, böyle bir şey söz konusu değil. Onlar, en fazla mazhariyete sahip olan kardeşlerimizdir. Müşfik, kudretli devlet burada. Onun için nereye gidersek gidelim bu engel tanımayan kardeşlerimizle kucaklaşıyoruz. Ben bir kardeşimizden bahsedeceğim ki gerçek anlamda bir kahraman. Senem kardeşimiz, karıncaya bir mektup yazmıştı. O mektup değişik dillere tercüme edilip yayımlanan bir manifesto olur. Bir genç kızımız, karıncayla hasbihal eder. Onda gördüğüm özgüven o kadar kendisiyle barışık ki, haykırıyordu karıncaya yazdığı mektupla" şeklinde konuştu.

"TOPLAMDA 37 BİN ENGELLİMİZE İŞ İMKANI SAĞLADIK"

Başbakan Davutoğlu, "Ayak parmaklarıyla resim yapan, benim resmimi yapan engelli küçük kardeşimiz vardı. Özgüveni sağlayan şey de artık toplumda engel tanımayan vatandaşlarımızın bir değer olarak idrak edilmesi. Onlara sahip çıkılmanın onurlu vazife olarak görülmesi. Ne zaman talep gelse, akülü arabadan okuma kitaplarına kadar her zaman bu ihtiyaçların karşılanması talimatını veriyoruz. Bu ülkede kimse sahipsiz değildir. Hele öylesine insani bir tavır ki engelli bir evladı olup da ona bakanlara bir müddet tatil imkanı tanıyıp, devletin bakım memuru göndermesi. Birtakım vaatlerde bulunanların önce bunlardan ders alması lazım. Önce engelli kardeşlerimizi dinleyip, sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin geldiği noktayı eleştirmesi lazım. Onların talepleri neyse karşılanacak, kimse kendini bu ülkede zayıf ve eksik hissetmeyecek. Toplamda 27 bin engellimize iş imkanı sağladık" dedi.

Sosyal hizmet modeline değinen Başbakan Davutoğlu, "Şu veya acı olayla, istenilmeyen bir gelişmeyle bu merhametten yoksun kalmış çocuklara şefkat gösteren kurumdur devlet. Dün bir vesileyle zikrettim gençlerimizle buluştuğumuzda. İki koku var dedim, bir çocuk, iki kitap kokusu. Gördüğü her çocukta kendi çocuğunu görmeyen birisinin devlette görev yapması caiz değildir. Bu anlayışla 3 bin 163 atama gerçekleştireceğiz. Efecan, anne baba Efecan'ı koruma aile uygulaması çerçevesinde yanına almıştır. Kucağıma aldım sarıldım, beni mutlu eden bana sarılmasından daha çok o anda babası odaya girdi çocuk döndü, 'Baba' diye yüreğinden gelen sesle babasına seslendi. Annesine döndü 'Anne' diye seslendi. Kucaklaştılar, bir çocukları daha varmış. Zannedersiniz ki bu çocuk hayatı boyu onlarla beraberdi. Biz eğer şefkati evimizde kendi çocuklarımıza gösteriyorsak, dışarıda nefret ve şiddet dili kullanıyorsak çocuklarımızla bir süre sonra muhabbet biter. Ben imkanı olan bütün ailelerimizi koruyucu aile seferberliğine davet ediyorum" diye konuştu.

"3 BİN 163 KARDEŞİMİZİ KAMUDA İSTİHDAM EDECEĞİZ"

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ola ki şu veya bu sebeple bir suça iştirak etmiş olsunlar, tutukevindeki çocuklar için söylüyorum. Hangimiz hata yapmıyoruz ki? Hiç kimse kimsesiz kalmayacak bu ülkede. Bu çerçevede 3 bin 163 kardeşimizi kamuda istihdam edeceğiz. Soma'da hayatını kaybeden madencilerimizin 26 yakınını da burada istihdam edeceğiz. Atamaların hayırlı olmasını diliyorum. Kamuda bütçe imkanlarımızın bütün sınırlarını kullanarak bundan sonra da verimli ve üretken kamu yönetimi neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Kamuda istihdam alımlarına devam edeceğiz. Şu ana kadar atanan şehit ve gazi yakınlarının yüzde 79'u bizim dönemimizde atandı."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise, dezavantajlı kesimlerin himaye edilmesi ve desteklenmesine önem verdiklerini belirterek, ihtiyaca göre yeni programlar uygulayarak ihmallerin giderilmeye çalışıldığını ifade etti. Bin 913 gencin bugün atamasının yapılacağına dikkati çeken İslam, engelli bireylerin toplumsal süreçlere tam katılımının bakanlığın ana hedeflerinden biri olduğunu söyledi. İslam, gelişmeler ve iyileşmelerin AK Parti iktidarlarının ürünü olduğunu belirterek, kamuda çalışan engelli sayısının 2015 yılı Ocak ayı itibarıyla 36 bin 165 olduğunu, bugün 4 bin 682 engelli atamasının yapılacağını dile getirdi. Şehit yakını, gazi yakını, vazife ve harp malulleri, 2015 yılındaki kaybeden madenci yakınlarının da atamasının bugün yapılacağını söyleyen İslam, bugün bin 75 kişinin iş sahibi olacağını bildirdi.

"HER AY NEREDEYSE 2 BİN KİŞİNİN GÖREVE YERLEŞTİRİLMESİ TALİMATINI VERDİNİZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, "Büyük devlet engellisine kol kanat geren devlettir. Büyük devlet kimsesizlerin kimi devlettir. Şehit ve gazilerin emanetini namusu olarak bilen devlettir. Sayın Başbakanım, sizler 9 aydır Başbakan olarak göreve başladınız. 9 ay içinde 18 bin atama gerçekleştirdiniz. Göreve başladığınız andan itibaren her ay neredeyse 2 bin kişinin göreve yerleştirilmesi talimatını verdiniz. İstikrar, huzur ortamı var ve binlerce kardeşimizin istihdamı gerçekleştiriliyor. Kardeşlerimizin istihdamını Sayın Başbakanımızın talimatını alarak devam ettireceğimizi ifade ediyor, hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Törene, Başbakan Davutoğlu'nun yanısıra eşi Sare Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Yasin Aktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam katıldı. Davutoğlu, törene katılanlarla birlikte atama butonuna bastı. Davutoğlu, daha sonra vatandaşların taleplerini dinledi. Ataması yapılan vatandaşlar, sevinçli olduklarını dile getirdi.
Törende 4 bin 682 engelli, bin 913 sosyal hizmet modelinden yararlanan genç, bin 75 de şehit ve gazi yakınının ataması yapıldı.  

ENİSE YAPAR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.