ÇEVRE - 29 Ağustos 2015 Cumartesi 10:18

Deniz kaplumbağalarının cankurtaranları

A
A
A
Deniz kaplumbağalarının cankurtaranları

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesinde bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının tedavileri yapılıyor.


İztuzu Plajı’ndaki DEKAMER'de yıl boyu yaralı deniz kaplumbağalarının tedavisi yapılarak, yavru Caretta Caretta çıkışları takip ediliyor ve iyileşen kaplumbağalar denizle buluşuyor. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının önemli üreme merkezlerinden birinin Türkiye sahilleri olduğunu, üreme döneminin ardından çok sayıda deniz kaplumbağasının insan veya doğa kaynaklı birçok nedenle yaralandığını söyledi.

DEKAMER’de 12 ay boyunca yaralı deniz kaplumbağalarının bakımının yapıldığını belirten Prof. Dr. Kaska, "DEKAMER Türkiye’de ilk olarak deniz kaplumbağalarının araştırılması, kurtarılması ve rehabilitasyonun yapılması amaçlı 2008 yılında o zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimleri Pamukkale Üniversitesi ve Dalyan Belediyesi arasında protokol imzalanarak kuruldu. Ancak daha sonra Pamukkale Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumu'ndan da resmi onay alarak araştırma merkezi konumunu üstlendi. Resmi olarak 2009 yılından bu yana fiilen burada çalışmaktayız. Burası şu an için Türkiye’nin 12 ay sürekli açık olan ve Türkiye’nin neresinden olursa olsun yaralı deniz kaplumbağalarının getirildiği, bakımlarının yapıldığı bir yer. Burada gelen ziyaretçilere bilgilerinin verildiği bir merkez” dedi.

“İYİLEŞEN KAPLUMBAĞALAR DOĞAL ORTAMINA BIRAKILIYOR”
Kaplumbağaların problemlerine göre tedaviler uygulayarak, onları iyileştirdiklerini belirten Prof. Dr. Yakup Kaska, “Buraya gelen ilk deniz kaplumbağasının önce bir kan analizi yapılıyor, röntgeni çekiliyor. Problemi ne göre veterinerlerimiz önderliğinde antibiyotiği, vitamini, ilaçları veriliyor. Günlük olarak beslenmesi, rutin pansumanlarının yapılması sonucu bir kaplumbağa hastanede yatan bir hasta bireyin bütün bakımlarının yapıldığı bir merkez halinde. Kaplumbağaların yaraları iyileştiği zaman hemen gönderilmiyor, dalma tanklarında canlı besinleri yiyebiliyorlar mı diye test ediliyor. Canlı besinleri de yiyebilen kaplumbağalar, tekrar doğal ortamlarına bırakılıyor’’ diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN HER YERİNDEN ÖĞRENCİMİZ VAR”
Denize ulaşan bin yavrudan ancak bir tanesinin 25-30 yıl sonra tekrar anne olarak doğduğu kumsala gelebildiğini anlatan Kaska, şunları söyledi:
“Ancak biz 25-30 yaşındaki bir yaralı bireyi denizde kurtardığımız zaman bir kumsaldan gönderdiğimiz bin yavruyu bir anda kurtarmış kadar değerli bir çalışma yapmış oluyoruz. Bunun bilinci içerisinde biz Pamukkale Üniversitesi'nden veteriner, buradan katılan veteriner arkadaşlar, Türkiye’nin her yerinden biyoloji, su ürünleri, veterinerlik gibi okullar okuyan öğrenciler, stajyerler, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve bir ay burada kalmayı kabul eden bütün gönüllüler ile birlikte ulusal ve uluslararası bir katılımla bu çalışmalar yürütülmektedir.’’ 

CİHAT CURA 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.