EĞİTİM - 11 Şubat 2015 Çarşamba 09:57

Dershanelerin yerini alacak okullar eğitime hazır

A
A
A
Dershanelerin yerini alacak okullar eğitime hazır

‘Dershanelerin dönüşüm projesi’ çerçevesinde Uğur Dershaneleri’nden dönüşen Uğur Hazırlık Liseleri, 4 yıllık akademik lise eğitimi ile üniversite giriş sınavına hazırlayarak lise ve dershane eğitimini bir arada sunacak.

Kariyer planlaması yapan ilk lise olma özelliği de taşıyan Uğur Hazırlık Liseleri 4 yıllık eğitim sürecinde İngilizce eğitimini de verecek. Özel eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için büyük önem taşıyan dershanelerin okullara dönüşme süreci devam ediyor. Uğur Dershaneleri’nin ‘dershanelerin dönüşüm projesi’ çerçevesinde kurulan Uğur Hazırlık Liseleri, 4 yıllık akademik lise eğitimi ile üniversite giriş sınavına hazırlayan ve kariyer planlaması yapan ilk lise olma özelliğini taşıyor.

KARİYER PLANI VE EĞİTİM BİR ARADA

Uğur Hazırlık Liselerinin eğitiminde üç unsuru ön plana çıkardıklarını ifade eden Uğur Eğitim Kurumları Genel Müdürü Lokman Durak, “Bizim dönüşümümüz dershanelerin dönüşüm süreci ile başladı. Dershaneler önümüzdeki yıldan itibaren olmayacak ve dönüşüm okulları adı altında lise, ilkokul, ortaokula dönüşecek. Biz Uğur Dershaneleri olarak tamamını Temel Liseye birkaç tanesinin de ortaokula dönüşmesine karar verdik. Bunu yaparken Üniversite hazırlık bitmeyecek ve devam edecekti. Biz Uğur Hazırlık Liseleri’nde üç şeyi ön plana çıkardık. Bir üniversiteye hazırlayacağız. İki öğrencinin kariyerini planlayacağız üniversite hazırlığı lise 1’den itibaren başlayacak ve 4 yıla yayılacak. Son olarak bu okullar dil ağırlıklı olacak. İngilizceyi en azından üniversiteyi kazandığında hazırlığı geçecek kadar vermeyi hedefliyoruz. Bu nedenle lise birden son sınıfa kadar bu okullarda İngilizce eğitimine de önem vereceğiz. Dolayısıyla önümüzdeki yıldan itibaren artık dershane yok. Hayatımızda bu okullar var” dedi.

ÜNİVERSİTE HAZIRLIĞI 4 YILA YAYILACAK

Uğur Hazırlık Liseleri ile üniversite eğitimini 4 yıla yayacaklarını vurgulayan Lokman Durak, “Üniversite sınavı müfredatı zaten belli. Bu konular okul müfredatından çıkıyor. Çocuklar lise son sınıfa geldiklerinde bir telaşa kapılıyorlar. Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) büyük bir kısmı da lise son sınıf müfredatından çıkar. Öğrenciler bu son sınıf müfredatını dershaneye giderek hızlı bir şekilde almaya çalışırdı. Aslında kayıpları vardı. Şimdi bir şansları var. Lise son sınıf müfredatını tam olarak zaten işleyecekler üzerine üniversite hazırlığı, lise bir ve 2’de kariyer planlama, 3 ve 4’te de üniversiteye hazırlayan bir plan içersinde devam edecekler. Üniversite hazırlığını 4 yıla yayma nedenimiz içerisinde kariyer planlamasının da olması yer alıyor. Çocuk lise bir ve 2’de ne olacağını bilsin. 3ve 4’te de hangi mesleği hedeflemişse ona göre devletin vermiş olduğu müfredattan şaşmamak üzere eğitim verelim. Çocuğun kariyer planlaması ile ilgilenen bir rehberi olacak. Ona hangi mesleğin uygun olduğunu neyi seçerse daha mutlu olacağına karar verecek. Çocuk anne babasının istediği yere değil de kendi istediği yere gitmeli. Bizler bunu sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.

TEKNOLOJİ IŞIĞINDA EĞİTİM

Liselerde teknoloji ve yanı sıra İngilizce eğitimine önem verdiklerinin altını çizen Durak, “İki tür hazırlık liselerimiz var. Bir tanesi Anadolu Lisesi statüsünde. Geçen sene 14 lisemiz vardı. Bu sene o sayı 25’lere çıkacak. Bunlarda daha ağırlıklı İngilizce ve teknoloji var. Geçici olan temel liselerimizde yaklaşık Anadolu liseleri kadar teknoloji ve İngilizce var. Bir çocuğun 24 saat ulaşabileceği uzaktan bir İngilizce eğitimi sunacağız. Öğrencilerimiz Eylül’den itibaren okula başladıklarında İngilizce eğitimini uzaktan destekli alacaklar. Yüz yüze eğitimin bir buçuk iki katı kadar uzaktan eğitim alacaklar. Teknoloji de böylelikle hayatımıza girecek” dedi.
Durak liselerin dönüşüm sürecinde ortaya çıkan Temel Lise kavramını da şu sözlerle açıkladı: “Temel Lise dershanelerin dönüşüm sürecinde ortaya çıktı. 4 yıl sürecek ve ikili eğitim yapabilecek. Bu liselerin özelliği 35 saat dersin 30 saati yüz yüze 5 saati uzaktan eğitim olacak. Biz bu uzaktan eğitimi 5 saat ile sınırlamadık. Öğrenciye 24 saat açıktan eğitim verecek bir sistem kurduk.”

UĞUR HAZIRLIK LİSELERİ’NDEN OLUMLU SONUÇLAR ALDIK

Geçen yıl ilk mezunlarını veren Uğur Hazırlık Liseleri’nin mezunlarından olumlu sonuçlar aldıklarını söyleyen Durak, “Mezunlarımız gayet başarı sağladılar. Öğrencinin hedefi üniversite. Dönüşüm süreci korktuğumuz gibi olmayacak iyi bir süreç olacak ve okullaşacağız. Bu liselere talep çok iyi. Anne ve babalar rahat olsunlar merdiven altı ruhsatsız yerlere para verip vakit harcamasınlar” ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel “Dede Helvası” buluşması yoğun katılımla gerçekleşti . Birlik ve beraberliğin yaşandığı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı. Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde yaşayanların geleneksel olarak sürdürdükleri “Dede Helvası” etkinliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Selanik Krifçe Köyü’nden 1924 yılında mübadele nedeniyle göç edenlerin; yayılan hastalıklara karşı şifa amacıyla helva dağıtması bir geleneğe dönüştü ve 98 yıldır sürdürülüyor. Başköylüler’in bu yıl da aksatmadan sürdürdüğü Dede Helvası’na, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Milli Savunma eski Bakanı Turhan Tayan, Nilüfer İlçe Kaymakamı Murat Süzen, Nilüfer İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Aydın, Nilüfer İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Erdal Akbaş, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri, Başköy Muhtarı Recep Uslu ile çevredeki mahallelerin muhtarları, gaziler ve mahalle halkı katıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 98 yıllık geleneğin yaşatılmasının çok değerli olduğunu belirterek bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliği de güçlendirdiğini ifade etti. Buluşmada, mevlidin okunması ve duaların edilmesinin ardından konuklara pilav ve helva ikramı yapıldı. Çok sayıda kişi pilav ve helvayı afiyetle yerken, sağlık, bolluk ve bereket için de dua etti.