ASAYİŞ - 19 Ocak 2018 Cuma 00:20

Dev dalgalar iş yerlerini harabeye çevirdi, kayıklar sulara gömüldü

A
A
A
Dev dalgalar iş yerlerini harabeye çevirdi, kayıklar sulara gömüldü

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yüksekliği 15 metreyi geçen dev dalgalar bazı iş yerlerini kullanılamaz hale getirirken, itfaiye erleri de dev dalgalardan son anda kurtuldu, birçok kayık da sulara gömüldü.

Karadeniz’de öğle saatlerinden itibaren etkili olan fırtına dev dalgaların oluşmasına yol açtı. Yüksekliği 15 metreyi geçen dalgalar Ereğli sahilini sular altında bırakırken, birçok iş yeri ve kayık da sulara gömüldü. Dev dalgalar nedeniyle sahil bandında yer alan gözlemeci dükkanları sular altında kalırken, bir kafe restoranın ise camları ve pencereleri parçalandı. Şiddetli dalgalar zaman zaman iş yerinin içerisine kadar girdi. Kafe restoranın içerisinde önlem almak için çalışma yapmak isteyen Kdz. Ereğli Belediyesi itfaiye ekipleri ise üzerlerine gelen dev dalgalardan son anda kurtulmayı başardı. İş yeri sahibi Bilgin Tomakin iş yerine vuran dev dalgaların camları ve pencereleri parçalayarak içeri girdiğini belirtirken, hasarın boyunun ne kadar olduğunu ise bilemediğini söyledi.
Dev dalgaların şiddetinden Bozhane Limanı içerisinde yer alan balıkçı kayıkları da nasibini aldı. Akşam saatlerinden itibaren 15 kadar kayık sulara gömülürken, kıyıda duran 25 kadar kayıkta da büyük zarar meydana geldi. Bozhane limanı içerisinde yer alan çekeklerde oluşan hasar nedeniyle kullanılamaz hale geldi.
Kdz. Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş, dalga yüksekliğinin 10 metreyi geçtiği Ereğli ilçesinde sahilin sular altında kaldığını söyledi.

Kdz. Ereğli sahilinde bazı vatandaşlar ise tehlikeye aldırmadan dev dalgalarla fotoğraf çekmeye çalıştı. AFAD ekipleri yarın Kdz. Ereğli ilçesine gelerek hasar tespit çalışması yapacakları öğrenildi. 

Vedat Kılıç
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.