EKONOMİ - 16 Aralık 2017 Cumartesi 09:13

'Devletin vergi gelirlerinde beklenen artış olmayacak'

A
A
A
'Devletin vergi gelirlerinde beklenen artış olmayacak'

Mali Müşavir Mustafa Belir, “Kurumlar Vergisi oranı yüzde 22’ye çıktı ancak diğer indirimler ve istisnalar ile birlikte değerlendirildiğinde, devletin toplam vergi gelirlerindeki artışa etkisi beklenenin altında olacak” dedi.

Eylül ayında TBMM’ye sunulan 7061 sayılı "Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (Torba Yasa) 5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Birçok konuyu kapsayan kanunda en dikkat çeken değişiklik Kurumlar Vergisi’ne ilişkin düzenlemede oldu. Kanuna göre, Kurumlar Vergisi’ndeki artış tüm Kurumlar Vergisi mükelleflerini ilgilendirecek şekilde düzenlendi. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanun'un 32. maddesi değiştirilip geçici 10. madde eklenerek yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi oranı yüzde 22'ye çıkarıldı.

“Toplam vergi gelirlerindeki artışa etkisi beklentinin altında olacak”

Mali Müşavir Mustafa Belir, yılın 8 aylık döneminde 39 milyar 300 milyon liralık gelir elden Maliye Bakanlığı’nın bu yıla ilişkin açıklanan bütçe öngörülerine göre 2017 yılında kurumlar vergisinden toplam 46 milyar 200 milyon lira gelir beklediğini söyledi. Türkiye’de dolaylı vergilerin (KDV, ÖTV, BSMV) payının toplam vergi gelirleri içinde daha yüksek bir orana sahip olduğunu belirten tecrübeli Belir, “Vergi oranının tüm kurumlar için yüzde 22’ye çıkarılmasıyla, bu yılın rakamlarıyla gelecek yıl en az 5 milyar lira ilave vergi alınması söz konusu olacağı düşünülüyor. Kurumlar Vergisi oranında yüzde 2’lik bir artış, diğer indirimler ve istisnalar ile birlikte değerlendirildiğinde, toplam vergi gelirlerindeki artışa etkisi beklenenin altında olacak” ifadelerini kullandı.

“Ek vergi yükü kapıda”

Şirketleri yeni dönemde ek bir vergi yükü beklediğini belirten Mustafa Belir, sözlerine şöyle devam etti: “Düzenleme ile net kazancı 1 milyon lira olan bir şirketin ödeyeceği vergi miktarının 200 bin liradan 220 bin liraya yükseliyor. Torba yasa ile birlikte ayrıca 2017 yılında teşvikli yatırımlara tanınan ayrıcalıkların 2018 yılı içinde uygulanacağı düzenlendi. Ayrıca, Nisan ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 6824 sayılı Kanun ile vergisini düzenleyen mükelleflere yüzde 5 oranında, ödenecek vergilerinden mahsup edilmek üzere vergi indirimi getirilmişti. 2017 yılı için vergi konusunda biraz da olsa sevinen mükellefler maalesef yeni düzenlemeyle vergisini düzenli ödeyerek indirimden yararlanmış dahi olsa, ödediği verginin büyüklüğüne göre ek bir vergi yüküne maruz kalacak.”

“Yapılan düzenleme 2018, 2019 ve 2020 yıllarındaki kazançlara etki edecek”

Belir, son olarak ise “Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yasa tasarısı meclise sunulmadan önce yaptığı açıklamalardan hareketle söz konusu artışın yalnızca finans sektörüne yönelik gerçekleşeceği beklenirken tüm Kurumlar Vergisi mükelleflerini ilgilendirecek şekilde gerçekleşti. Bu beklenmeyen bir durumdu. Kurumlar Vergisi Mükellefleri için 2017 yılı kazançlarının vergilendirme dönemi 2018 yılı Nisan ayıdır. Yapılan düzenleme; 2018, 2019 ve 2020 vergilendirme dönemine ait kazançları ilgilendirdiği için 2017 kazançlarına ilişkin vergi hesaplamalarında geçerli olmayacak” ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Çocuklar bayramı bilim şovlarıyla kutluyor Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Ormanya’da çocuk bayramı dolayısıyla minikler bilim şovlarıyla eğlenirken 35 atölyede de renkli etkinliklere katılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Ormanya’da düzenlediği "Bi Dünya Eğlence" ilk gününde birbirinden renkli anlara sahne oldu. Gün boyu 35 atölyede etkinlikler devam ederken, ilk sahne etkinliği saat 14.00’de küçük sahnedeki bilim şov ile başladı. Bilim Merkezi’nin düzenlediği etkinlik kapsamında basınç deneyleri gibi interaktif deneyler gerçekleştirildi. Çocuklar bu sayede eğlenerek bilimin keyifli dünyasını keşfetmeyi yaşadı. Aynı saatler arasında Orman Kütüphanesi ilk yazar konuğunu ağırlamaya başladı. Sevilen yazar Ayşegül Dede kendisinin kaleme aldığı masalları anlattı. Saatler 15.00’i gösterdiğinde alanın en renkli mekânlarından biri olan büyük sahnede Kaptan Pengu Müzikali başladı. Çocuklar TV’den severek izledikleri Kaptan Pengu’yu keyifle ve canlı performansla izleme olanağı buldu. Orman Kütüphanesi’nin ilk gün etkinlikleri kapsamındaki ikinci konuğu çocukların çok sevdiği Sertaç Abi oldu. Çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Sertaç Güngör, söyleşisinde özellikle dijital medyanın olumsuzlukları konusunda önemli uyarılarda bulundu. 35 atölyede gün boyu etkinlikler devam etti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde kurulan Somut Olmayan Kültür Mirası’nda (SOKÜM) eğitim alan kültür aktarıcıları da alanda çocuklarla buluştu. SOKÜM atölyesinde bilmeceler ve tekerlemeler eşliğinde birbirinden farklı çocuk oyunları oynandı. Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi Türk dünyasına ait oyunlardan örneklerle tanışan minikler, eğlenerek öğrenmenin mutluluğunu yaşadı. Halk bilimciler; düyme düyme oyunu, “yaglıga tovusmak” (yazmaya zıplamak), aşık oyunu gibi Türk kültürünün geçmişten günümüze gelen mirasın izlerini Kocaeli’ye getirdi.
Denizli PAÜ Ziraat Fakültesi ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri eşliğinde Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri ile birlikte Çal’da ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi. Fidan tüpleme işlemi ile ilgili kısaca bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, şunları aktardı: “Fidan tüpleme işlemi, genellikle tarım ve orman sektöründe kullanılmaktadır. Çıplak köklü fidanlar Kasım ayı başından (yaprak dökümü) Mart ayı sonuna kadar dikilirken yaz ayalarında ancak tüplü fidanlardan yararlanılmaktadır. Bunun için torf, vermikulit, toprak gibi özel karışımlar hazırlanarak fidanlar tüplenmekte ve bu fidN-anlar gerek yaz dikimlerinde gerekse kış dikimlerinde olmak üzere 12 ay boyunca dikilebilmektedir. Ziraat Fakültesi’nin öğretin üyeleriyle Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri Kasım 2023- Şubat 2024 arasında; incir (Bursa siyahı, Bardacık ve Sarılop), aronya, Gemlik zeytini, Hicaz narı, iki farklı karaduttan olmak üzere kırk beş bin çelik köklendirme ortamlarına alındı. Bunlardan yaklaşık otuz beş bin adet fidan elde ettik. Bu ürettiğimiz fidanlar ile fındık, ceviz, kestane, erik, şeftali, kayısı, badem, elma, armut, kiraz, Trabzon hurmasından oluşan 100 dekar meyve koleksiyon bahçesi ile Çalkarası ve Sultani üzümlerinin de içinde yer aldığı ve çoğu yabancı menşeili on yedi çeşit sofraık üzüm çeşitinden oluşan yirmi dekarın üzerinde bağ alanı tesis ettik. Koleksiyon amacıyla oluşturulan bu meyve ve bağ alanları Fakültemizin alt yapısını kurmak adına tesis edilmiştir. Fakültemiz öğrencileri teorik derslerin uygulamalarını öğretim elemanlarının eşliğinde sahada gerçekleştirmektedirler. Öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz ile tüplediğimiz fidanlar, yaz boyunca koleksiyon bahçemizin genişletilmesine yönelik olarak değerlendirilecektir. Bu koleksiyon bahçesi hem öğrencilerimizin uygulama alanı hem de akademisyenlerimizin Ar-Ge yapabilecekleri uygulama alanı olarak tasarlanmıştır. Öğrencilerimizin birinci sınıfta uygulama eğitimine başlamaları onların yetişmesi adına önemli bir kazanım olacaktır. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen öğrencilerimizin oldukça gayretli oldukları ve ziraat mesleğini sevdiklerini gözlemliyoruz. Bu da ileride mesleklerinde başarılı olacaklarına işaret etmektedir.”