GÜNDEM - 04 Aralık 2015 Cuma 11:20

Doğu buz kesti! İşte yurttan kar manzaraları

A
A
A
Doğu buz kesti! İşte yurttan kar manzaraları

Kar yağışı ve soğuk havanın etkili olduğu Doğu’da kış manzaraları.

Erzurum Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede gece en düşük hava sıcaklığı Erzurum ve Ardahan’da eksi 14, Ağrı ve Kars’ta eksi 16, Erzincan ve Iğdır’da eksi 9 olarak ölçüldü. Gece eksi 14 derece soğuk hava Erzurum'da hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde bulunan süs havuzları buz tuttu. Süs havuzlarının buz tuttuğunu gören vatandaşlar cep telefonlarıyla öz çekim (kendin çek) yaptı.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, don ve buzlanmaya karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Belediye ekipleri kar ve buzla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. 

BARTIN’DA 21 KÖY YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Bartın'ın yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 21 köy yolu Bartın İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışması sonucu ulaşıma açıldı.
2 Aralık’ta başlayan ve Bartın’ın yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı nediyle merkeze bağlı 6 köy yolu ile Ulus ilçesine bağlı 15 köy yolu ulaşıma kapanmıştı. Bartın İl Özel İdaresi Karla Mücadele Koordinasyon Merkezi (ÖZKARKOM) 22 araç, 22 ekip ve 59 personelle dünden bu yana yaptığı çalışmalar sonunda kapanan 21 köy yolunu ulaşıma açtı. Bartın’da etkili olan kar yağışı nedeni ile ulaşıma kapalı köy yolunun bulunmadığı bildirildi.
İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, “Karla mücadelede araç gereç ve personel yönünden gerekli hazırlıklar yapılmış olup, herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden çalışmalar devam edecektir. Vatandaşlarımıza ilgilileri bilgilendirme yönünde asılsız ve gereksiz taleplerde bulunmamaları, görevlilere de gereken kolaylığı göstermeleri gerekmektedir” denildi. 

SİVAS'TA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Sivas İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü kar yağışının ardından karla ekipleri mücadele çalışmalarına başladı. Kış mevsiminin uzun ve soğuk geçtiği Sivas’ta bir takım hazırlıklar yaparak, kırsaldaki vatandaşların sorunsuz bir mevsim geçirmesini amaç edinen İl Özel İdaresi, bu kapsamda yoğun bir çalışma içerisine girdi. Bu yılki iş sezonunun sona erdiğini ve artık karla mücadele çalışmalarının başladığını dile getiren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, “Sayın Valimiz Alim Barut tarafından yayınlanan ‘karla mücadele talimatnamesi’ kapsamında hareket ediyoruz. Bu talimatname tüm ilçelerimize bildirildi. İlçelerde kaymakamlarımız koordinesinde yapılacak olan çalışmalar merkez ve Yıldız Dağı’nda ise mobil ekiplerce yürütülecek. Toplam 18 ekip görev yapacak.” dedi.

Kırsalda yürütülen karla mücadele çalışmalarının 7/24 hız kesmeden devam edeceğini dile getiren Ayhan, 2015-2016 yılı karla mücadele çalışmalarının birinci dereceli köy yolları dışına çıkılmayarak, önceliğin hastalık, doğum, ölüm ve taşımalı eğitim yapılan köy yollarına verileceğini söyledi. Diğer yandan asılsız ihbarların ekiplerin işini aksattığını belirten Ayhan, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da asılsız ihbarlar için yasal süreç işletilecektir. Yanlış ihbarlar gerçekten acil bir hastanın mağdur kalmasına neden olabilmektedir. Kapalı yolların açılması yönünde güçlü ve nitelikli ekiplerimiz mesai mefhumu gözetmeksizin fedakarca çalışmaktadır. Vatandaşlarımızın yanlış ihbarlar yaparak işlerimizi aksatmamalarını istiyor ve bu konuda kendilerinden duyarlılık bekliyoruz" diye konuştu.
Kış sezonunda, 100’ün üzerinde aracın ve ekipmanın hazır olduğunu vurgulayan Ayhan, 197 personelin ise bu kış karla mücadele çalışmalarına katılacağını söyledi. 

Sivas’ta kar yağışı ve tipi nedeniyle 17 köy yolunda ulaşım sağlanamadığı bildirildi. Sivas İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Sivas merkezde kapalı köy yol bulunmazken Doğanşar ilçesinde 2, İmranlı ilçesinde 3 ve Koyulhisar ilçesinde 12 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Karla mücadele ekipleri kapalı olan köy yollarını açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 

BİTLİS'TE 183 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Bitlis’te kar yağışı ve tipi nedeniyle 183 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.
Kapalı olan köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürürken, meydana gelebilecek acil durumlara karşı da ekiplerin hazır bekletildiği kaydedildi.
Bitlis Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç ise, kent merkezinde kar kalınlığının 40 santimetreyi bulduğunu bildirdi. Hava sıcaklığın pazar gününe kadar mevsim normallerinin altında seyredeceğini belirten Saraç, vatandaşları don ve buzlanmalara karşı uyardı.
Karayolları ve belediye ekipleri de, ana arter ve mahalle yollarında kar temizleme çalışması yürütüyor. Karayollarında görev yapan trafik ekipleri ise sürücüleri dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Kar yağışıyla beyaz örtüyle kaplanan kentte, vatandaşlar iş yerlerinin önündeki ve araçlarının üzerindeki karı temizledi. Kapalı bulunan 183 köy yolunun yeniden açılması için de çalışmalar aralıksız devam ediyor. 

RİZE’DE KAR YAĞIŞI 144 KÖY YOLUNU ARAÇ ULAŞIMINA KAPATTI

Rize’de etkili olan kar yağışı 144 köy yolunu araç ulaşımına kapattı.
Rize’de iki gündür etkili olan soğuk hava ve kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Rize’nin yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 2 metreye ulaşırken, 144 köy yolu araç ulaşımına kapandı. Kapanan yolların açılması için çalışmalar başlatıldı. Çamlıhemşin İlçesi’nde okullar bir gün süre ile tatil edildi. 

VAN’DA KAR YAĞIŞI HAYATI FELÇ ETTİ

Van’da iki gündür etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. 
Dün sabah saatlerinde başlayan ve zaman zaman etkisini arttıran kar yağışı, kent merkezi ve tüm ilçelerde hayatı felç etti. Birçok mahalle yolunun ulaşıma kapandığı kentte, bazı uçak seferleri de iptal edildi. Okulların tatil olmasına sebep olan kar yağışına karşı belediye ve karayolları ekipleri hummalı çalışma başlattı. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışı nedeniyle Bahçesaray ile Çaldıran-Doğubayazıt karayolunun ulaşıma kapalı olduğunu bildirdi.

Cadde ve sokaklarda karla mücadele çalışması başlatan Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, Bahçesaray’da 45, Başkale’de 75, Çaldıran’da 85, Çatak’ta 69, Edremit’te 8, Erciş’te 45, Gevaş’ta 41, Gürpınar’da 159, İpekyolu’nda 44, Muradiye’de 52, Özalp’ta 57, Saray’da 21 ve Tuşba ilçesinde ise 55 olmak üzere toplam 756 mahalle yolunun ulaşıma kapalı olduğunu söylediler.
Kar kalınlığının merkezde 30 santimetre, bazı yüksek kesimlerde ise bir metreye ulaştığını belirten Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, yağış beklemediklerini, ancak yüksek kesimlerde yoğunlaşmaya bağlı olarak hafif kar yağışının olabileceğini dile getirdiler.
Van Ferit Melen Havalimanı yetkilileri ise, sabah saatlerindeki iki uçak seferinin iptal edildiğini, bunun dışındaki tüm seferlerin yapılacağını ifade ettiler.

NİKSAR’DA KAR YAĞIŞI

Tokat’ın Niksar ilçesinde bugün sabah saatlerinden başlayan kar yağışı vatandaşları hazırlıksız yakaladı.
Hafta başından itibaren başlayan soğuk havalar yerini kar yağışına bıraktı. İki gün önce Niksar ilçe merkezinin yüksek kesimlerine yağan kar, bugün ilçe merkezine yağdı.
Niksarlı vatandaşlar kara hazırlıksız yakalanırken, kar yağışı kartpostallık görüntüler oluşturdu. 

HAKKARİ’DE KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI

Hakkari’de yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan 20 köy ve 50 mezra yolunun yeniden açılması için çalışma başlatıldı. Dün etkili olan kar yağışı sonrası kapanan 20 köy ve 50 mezra yolunun yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların aralıksız olarak sürdürüldüğü belirtildi. Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği yetkilileri, dün yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan köy ve mezra yollarının yeniden açılması için ekiplerin seferber edildiğini belirttiler. 

Şehrin değişik mahallelerinde yaklaşık iki gündür karla mücadele çalışmasını sürdüren belediye ekipleri de, cadde ve sokaklarda biriken kar yığınlarını iş makinelerinin yardımı ile kamyonlara yükleyerek şehir dışına çıkartıyor. Karla mücadele çalışması sırasında park edilen araçlar yüzünden yer yer sıkıntı yaşadıklarını belirten belediye ekipleri, sürücülerin karla mücadele yapılacak olan caddelerde araçlarını kaldırarak kendilerine yardımcı olmalarını istediler. 

ARDAHAN’DA KARLA MÜCADELE

Ardahan'da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan Ardahan-Artvin karayolu açıldı.
Kar yağışı nedeniyle Ardahan Şavşat karayolu üzerinde bulunan Sahara Geçidi ile Posof Ilgar Dağı Geçidi’nde ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi. Karayolları ekipleri, kar yağışının ulaşımı aksatmaması için Ilgar Dağı ve Sahara bölgesinde kar temizleme çalışması başlattı. Artvin’den Ardahan’a giden Özgen Çakar, ’’Sahara geçidinde kıyamet kopuyor. Yollar kapalı ama karayolları ekipleri sürekli kapanan yolları açıyorlar’’ dedi. 

AHMET AKBUĞA - ŞAHAP GÜRLER -SERKAN ARAT- FELEMEZ FATİH BELER-VAHİT OLCAY-GÖKTÜRK FIRAT-SEDAT ÖZATA- FEYZULLAH TAŞ-OLGUN YILDIZ







 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Deprem uzmanından uyarı: “Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı” Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti. Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti. Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti. "Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır" Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.” “Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Ankara Atılım Üniversitesi sağlık turizmi alanında sertifikalı program başlattı Ticaret Bakanlığı ile protokol imzalayan Atılım Üniversitesi, sağlık turizminde faaliyet gösterecek olan ve sektöre yeni gireceklere yönelik sertifikalı bir program başlattı. Atılım Üniversitesi tarafından sağlık turizmi alanında sertifikalı program Ticaret Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde başlatıldı. Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, Sağlık turizmi hakkında İhlas Haber Ajansı’na (İHA) özel açıklamalarda bulundu. Tengilimoğlu, sağlık turizminin son yıllarda büyüyen alanlardan biri olduğunu belirterek, "Sağlık turizmin de birkaç alt boyut var. Medikal turizm, termal turizm, yaşlı ve engelli turizmi gibi turizm türleri var. Diğer turizm türünde yüzde 4’lerde 5’lerde büyüme varsa sağlık turizminde daha büyük bir büyüme var. Bunda ülkelerin insanların bulundukları ülkelerdeki sağlık, tedavi, rehabilitasyon ve koruyucu sağlık hizmetleri gibi sağlığın iyileştirmesi ile ilgili hizmetlerle ilgili bulundukları ülkelerdeki imkanların kısıtlı olması veya pahalı olması çeşitli nedenlerden dolayı veya gizli tutmak için kendi ülkesinde bilinmesini istemediği için başka ülkelere yönelmekte. Sınır ötesi hasta hareketliliği dediğimiz sağlık turizminde birçok ülke pazardan pay almaya çalışıyor. Pazar payını 3,5 trilyon dolar üzerinde olduğu söyleniyor. Geçmiş yıllarda daha çok gelişmiş ülkeler pay alırken, son yıllarda gelişmekte olan ülkeler, özellikle Türkiye, Hindistan, Malezya, Singapur, diğer Polonya gibi ülkelerinde pazardan almaya çalıştığını görüyoruz" diye konuştu. "Merdiven atlı uygulamaların sıkı denetlenmesi gerekiyor" "Son 15-20 yıl içerisinde gerçekten Türkiye bu alanda büyük bir ivme kazandı, sağlık turizmi alanında büyük bir gelişme katetti" diye konuşan Tengilimoğlu, şunları kaydetti: "Hala da katetmeye devam etmekte. Burada biraz daha planlı programlı ve koordinasyon içerisinde bu sağlık turizmine yönelmemiz gerekiyor. Kontrol dahilinde yönelmemiz gerekiyor. Ülkeye döviz girdisi sağlasın mantığıyla değil de uzun vadeli düşünmek lazım bu alanı. Bu alandaki denetimlerin sıklaştırılması lazım. Merdiven altı uygulamaları özellikle kozmetik cerrahide saç ekimi gibi diğer alanlardaki uygulamaların sıkı denetlenmesi gerekiyor. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı sağlık turizm faaliyetinde bulunacak olan kurumlara, kuruluşlara sağlık turizm yetki belgesi verse de bu belgenin de çok kolay verilmemesi gerekiyor. Türkiye’de kozmetik cerrahi son yıllarda çok arttı. Diş yine sağlık turizmiyle ilgili hastaların tercih ettiği alan. Kanser tedavileriyle ilgili, kalp damar hastalıklarıyla ilgili çeşitli branşlarda enfeksiyon hastalıkları hatta obezite, tüp bebek uygulamaları gibi birçok alanda sağlık turizm konusunda Türkiye tercih edilen bir ülke haline geldi." Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, Türkiye’nin sağlık turizmi alanında dünyada ilk 10 arasında yer aldığını söyledi. "Eğitimimiz yaklaşık bir buçuk ay sürecek " Geçtiğimiz yıl sağlık turizminde ve yabancı dil eğitiminde sertifikalı bir eğitim programının başlatılması amacıyla Ticaret Bakanlığı ile bir protokol imzaladıklarını ifade eden Tengilimoğlu, şunları söyledi: "Sağlık turizminin gelişmesi konusunda Ticaret Bakanlığının çok büyük destekleri var. Sağlık turizminde faaliyet gösterecek olan, sektöre yeni girecek olanlara yönelik, sektörde halihazırda sağlık turizmi yetki belgesi almış olan kurum ve kuruluşlarda görev olan personelin sertifikalanmasıyla ilgili bir destek bu. Bakanlık sertifika programının yüzde 60’ına destek vermekte, yüzde 40’ına da adaylar veya kurumlar kendi ceplerinden karşılamakta. Bu büyük bir imkân, gerçekten zengin bir program. Bu eğitimlerin ciddi bir şekilde yürütülmesi, bu belge sertifikasyonların sektöre de gerçekten ayırt edicilik bir özelliğinin bulunması bizim için önemli. 24 Nisan’da başlayacak olan eğitimimiz yaklaşık bir buçuk ay sürecek. Online olarak verilecek eğitime Türkiye’nin herhangi bir yerinde kendini bu alanlarda geliştirmek isteyenler katılabilir. Kayıtlar halihazırda devam etmekte. Bu eğitimler Atılım Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından verilecek. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan adaylara sertifikalarını veririz, sektörde de bunun meyvelerini alırız diye ümit ediyorum."