EKONOMİ - 03 Şubat 2017 Cuma 12:25

Dolardaki yükseliş, fuar hizmeti veren şirketleri de etkiledi

A
A
A
Dolardaki yükseliş, fuar hizmeti veren şirketleri de etkiledi

Artan döviz kurları fuarcılık sektöründe stant hizmeti veren şirketleri de etkiledi. Malzeme masraflarının artmasıyla anlaşma yapılan firmalara bunu yansıttıklarını belirten, stant hizmeti veren şirketin Müdürü Ömer Albayrak, Dolar yükseldiği zaman ister istemez bizimde maliyetlerimiz yükseliyor. Maliyetler yükselince firmalarımıza bunu yansıtmak durumunda kalıyoruz. İşte firmalarla beraber ortak nokta bulup bunu abzorbe ediyoruz bir şekilde” dedi.

Döviz kurlarındaki yükseliş fuarcılık sektörünü etkiledi. Dolar yükselince artan malzeme masrafları fuar organizasyonlarına da olumsuz yansıyor. Türkiye'de ve uluslararası alanda fuar stant hizmeti veren Ekin Expo'nun Müdürü Ömer Albayrak, konuyla ilgili olarak "Malzeme olarak dolara bağımlı çalışıyoruz. Dolar yükseldiği zaman ister istemez bizimde maliyetlerimiz yükseliyor. Maliyetler yükselince firmalarımıza bunu yansıtmak durumunda kalıyoruz. İşte firmalarla beraber ortak nokta bulup bunu abzorbe ediyoruz bir şekilde” dedi.

“Fuarların Türkiye'nin ekonomisine büyük katkısı var”
Yıllar önce Türkiye’deki fuar sektörünün çok küçük olduğunu zamanla genişleyerek bugün önemli bir büyüklüğe ulaştığını belirten Albayrak, “Böyle büyük fuar alanlarımız yoktu. Fuar sektörü bu kadar büyüyüp gelişmemişti. Biz bu işe paket stantlarla başladık. Paket stant kurar, masa, sandalye, banko verirdik. Böyle büyüdük, ahşap atölyeler oldu. Bir fuarda insanlar bir yıl çalışıyor ve bir yılda 10 milyon civarında ciroları oluyor. Her hafta Türkiye’de fuarlar var. Türkiye'nin ekonomisine büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. 2016’ya göre 2017 daha ferah daha iyi geçecek gibi gözüküyor. Fuar sektörü açısında da daha iyi geçecek gibi duruyor” diye konuştu.

Dolardaki yükseliş, fuar hizmeti veren şirketleri de etkiledi

“Merdiven altı çalışanlar yüzünden biz zarar ediyoruz”
Albayrak, fuar hizmetlerinde merdiven altı diye tabir edilen iş güvenliği bulunmadan işçi çalıştırarak faaliyet gösterenlerin sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Albayrak, “Geçen yıl her hafta bir fuardaydık 200’den fazla stant kurduk ve yıllık ciromuzda 2 buçuk milyonun üstündedir. Yanımızdaki 25 personelimizle bu işi yapmak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Merdiven altı stant yapan arkadaşlar üç kişiyle bu işi yapmaya çalışıyorlar, firmalarımızda bu insanlara prim veriyor, iş yaptırıyorlar. Böyle olduğu zaman bizde zarar ediyoruz bizim gibi diğer büyük firmalarda zarar ediyor. Malzeme olarak dolara bağımlı çalışıyoruz. Dolar yükseldiği zaman ister istemez bizimde maliyetlerimiz yükseliyor. Maliyetler yükselince firmalarımıza bunu yansıtmak durumunda kalıyoruz. İşte firmalarla beraber ortak nokta bulup bunu abzorbe ediyoruz bir şekilde” dedi.

"Fuarda hiçbir malzeme çöpe gitmiyor"

Fuarda hiçbir malzemenin çöpe gitmediğini mutlaka bir şekilde değerlendirildiğini söyleyen Albayrak, “Fuar için yaptığımız bütün malzemeler geri dönüşümlüdür. Ya bir sonraki fuarda kullanılır ya da mobilya sektöründe veya farklı bir sektörde değerlendirilir. Her yaptığımız ahşap stant için kendi ormanımız var oraya çam ağacı dikiyoruz" dedi.

"Dolar ile yapılan sözleşmelerde TL'ye döndük"

Öte yandan Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dövizden TL'ye dönün" çağrısı üzerine dolar ile yapılan sözleşmeleri TL'ye çevirdiklerini belirterek "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla daha önceden dolar üzerinden yaptığımız sözleşmeleri iptal edip TL’ye çevirdik” diye konuştu.

“Yurtdışındaki firmalara da stant hizmeti veriyoruz”

Ağırlıklı olarak ahşap stant imalatı yaptıklarını belirten Albayrak, “Stantların, Dijital baskısı, CNC kesimi, tasarımı, satış pazarlaması tamamen kendi bünyemizde. Stantları ahşap atölyemizde kendimiz yapıyoruz. Bu sektörde tasarım biriminin çok önemi var. Tasarım biriminin kendi bünyemizde olması artı bir avantaj. Yurtdışında da iş yapıyoruz. Bizim direk gidip kurduğumuz stantlarımızda var yurtdışında çalıştığımız ortak firmalarımızda var. Bir fuarda 2 buçuk günde 35 stant kurduk. 35 standın 28 tanesi ahşap 7 tanesi modülerdi. Biz stant yaparken zamanla yarışıyoruz”.

Ömer Albayrak, 10 yıl önce 50 metrekare alandan yola çıkarak bugün bin metrekare alanda, fuardaki firmalara stant yaptıklarını, yıllık cirolarının da 2 buçuk milyon olduğunu söyledi. Albayrak, 50 metrekare alandan yola çıkarak bugün bin metrekare alanda, fuardaki firmalara stant yaptıklarını ve stant yaparken zamanla yarıştıklarını ifade etti. 2 günde 35, bir yılda ise ortalama 250 stant yaptıklarını dile getiren Albayrak, yıllık ortalama 2 buçuk milyon ciro elde ettiklerini ayrıca Türkiye’de fuar sektörünün son yıllarda büyüyüp, geliştiğini 2017 yılında ise sektörün daha rahat nefes alacağını beklediğini söyledi.

Ali Canberk Özbuğutu - Gül Kaba
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Eyyübiye’de tematik park yapılıyor Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, yapımı tamamlanmak üzere olan Batıkent TOKİ Tematik Parkı’nda incelemelerde bulundu. Başkan Kuş, bölgede yaşayan vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir işlev üstlenecek olan parktaki dinlenme alanlarının sayısının artırılması talimatı verdi. Çok amaçlı salon, eğitim otağı, tenis kortu, botanik parkı, çocuk oyun alanları gibi detayların yer aldığı 16 bin metrekare alana sahip projedeki çalışmaları yerinde inceleyen Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, yetkililerden bilgi aldı. Peyzaj düzenlemelerinde gördüğü aksaklıkların düzeltilmesini ve buraya gelecek vatandaşların oturarak vakit geçirebileceği dinlenme alanlarının sayısının artırılması talimatı veren Başkan Kuş, parktaki son düzenlemelerin tamamlanmasının ardından hizmete sunulacağını söyledi. Eyyübiye’de yeşil alan miktarını artırmak için 2019 yılından bu yana 38 yeni park yaparak halkın istifadesine sunduklarını hatırlatan Başkan Kuş, Batıkent TOKİ Tematik Parkı ve KİTO Deresi Yaşam Parkı projelerinin tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti. Batıkent TOKİ Tematik Parkı’nda, halkın her kesiminin ihtiyaç ve taleplerine cevap verebilecek alanlar oluşturmaya özen gösterdiklerini belirten Başkan Kuş, buradaki eğitim otağının tefrişat çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilçe gençlerinin eğitim hizmetine sunulacağını ve bölgede yaşayan gençlere ücretsiz eğitim desteği verileceğini söyledi.
Konya SÜ Sivil Havacılık Yüksekokulundan İGA ile eğitim ve istihdam imkanı sağlayan iş birliği Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu ile dünyanın en önemli havalimanları arasında bulunan İstanbul Havalimanı İşletmecisi İstanbul Grande Airport (İGA) firması arasında ortak eğitim programı ile öğrencilere uygulamalı eğitim ve istihdam imkanı sağlayacak kapsamlı bir protokol imzalandı. SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ile İGA Akademi Müdürü Dr. Tunç Cavcav tarafından imzalanan iş birliği protokolü, Konya’da alana yönelik en önemli iş birliği anlaşması olma özelliğini taşıyor. Üniversite - sanayi iş birliği çerçevesinde imzalanan anlaşma ile üniversite ve iş dünyası arasındaki bağın güçlendirilmesi, öğrencilerin mezuniyet öncesinde iş yaşamına en iyi şekilde hazırlanması, eğitim süresince öğrencilere staj imkanının sağlanması, Türkiye’nin nitelikli iş gücü ve istihdam imkanlarına katkı sağlanması, ulusal ve uluslararası projelerin geliştirilmesi amaçlanıyor. SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy yaptığı açıklamada, üniversite - sanayi iş birliği faaliyetlerini geliştirmek ve güçlendirmek adına önemli adımlar attıklarını belirterek söz konusu protokolün hayata geçmesinde emeği olan birim yöneticilerine teşekkür etti. Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Süleyman Neşeli ise, “Yaklaşık 8 bin çalışanı bulunan, havalimanında çalışan toplam 63 bin kişinin koordinasyonunu sağlayan ve Avrupa bölgesindeki havalimanları arasında son 5 yıldır en iyi havalimanı seçilen İstanbul Havalimanının işletmeciliğini yapan İGA ile yapılan bu protokolü öğrenci hareketliliği, staj ve istihdam imkanları göz önünde bulundurulduğunda Konya’da havacılık sektörüne ilişkin en önemli iş birliği anlaşması olarak nitelendiriyoruz” dedi. Prof. Dr. Neşeli, iş birliği kapsamında SÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencilerine staj ve istihdam sürecinde, eşit şartlara sahip öğrenciler arasında öncelik imkanı sağlanacağını; ayrıca İGA yöneticileri tarafından öğrencilere İstanbul’da uygulama eğitimi verileceğini kaydetti.