EKONOMİ - 20 Eylül 2018 Perşembe 09:15

Domates doları solladı

A
A
A
Domates doları solladı

Bursa’da zam şampiyonlarından biri olan domates tarlara 4 liraya, pazarda ise 7 liraya satılıyor.

Bu sene tarla ve pazarın en pahalı mahsûllerinden domatesin hasadı devam ediyor. Domates hasadı için sabah erken saatlerde tarlaya giden çiftçiler akşama kadar çalışıyor. 10 kişilik ekip günde ortalama 4 ton domates topluyor. Elle kopartılıp tek tek kovalara konan domatesler, daha sonra kasalara boşaltılıyor. Ardından kamyona yüklenen kasalar tarladan pazara gidiyor. 

Tarlada çalışan Ali Mehmet Karabuğa, “Fiyatlar şu anda çok güzel. Fiyatlar tarlada 3-4 lira arasında değişiyor. Her gün topluyoruz. 10 kişi günde 4 ton civarında hasat ediyoruz. İşçide biraz sıkıntı var. Zor buluyoruz. Tarla sahibi bu bahçeyi 100 bin liraya götürü aldı. Bu bahçeden 50 ton civarında domates çıkar” dedi. 

Tarlada çalışan bir başka işçi ise, “Sabah 8 gibi mesaiye başlıyoruz, 18.00'de paydos ediyoruz. 10 saat çalışıyoruz. Domates kaliteli olunca pahalı oluyor. Şu anda fiyatı doları geçti” diye konuştu. 

Öte yandan pazarda domates el yakıyor. Fiyatlar 5 ila 7 lira arasında değişiyor. Bu sene bütün meyve ve sebzelere zam geldiğini ifade eden pazarcılar, satışlardan memnun olduklarını söyledi.  

Ahmet Faruk Çabuk - Samet Doğru - Halil Ataş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.