EKONOMİ - 08 Ağustos 2017 Salı 17:29

Dr. Sümer, Türkiye Gayrimenkul Fonu’yla ilgili bilgi verdi

A
A
A
Dr. Sümer, Türkiye Gayrimenkul Fonu’yla ilgili bilgi verdi

Dr. Levent Sümer, Türkiye Gayrimenkul Fonu’nu büyük yatırım projelerini finanse edecek, aynı zamanda sermaye piyasaları, gayrimenkul sektörü ve bireysel emeklilik fonlarını da büyütecek bir finansman ve yatırım ekosistemi olarak tanımladı.

AE Arma-Elektropanç Strateji, İş Geliştirme ve Kontratlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Levent Sümer, ‘Türkiye Gayrimenkul Fonu’ ile ilgili açıklama yaptı. Sümer, kendisinin geliştirdiği modeli, büyüyen Türkiye’nin büyük yatırım projelerini finanse edecek, aynı zamanda sermaye piyasaları, gayrimenkul sektörü ve bireysel emeklilik fonlarını büyütecek bir finansman ve yatırım ekosistemi olarak nitelendirdi. Sümer, geliştirdiği sistemin Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora tezi olarak sunulduğunu söyledi. Sümer şunları kaydetti: “Model, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tez danışmanı Doç. Beliz Özorhon Orakçal ve tez jüri üyesi SPK eski başkanı Prof. Vedat Akgiray tarafından da son derece başarılı ve inovatif bir model olarak değerlendirildi”.

Gayrimenkule Dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi de öneriliyor

Türkiye Gayrimenkul Fonu’nun, Gayrimenkule Dayalı Bireysel Emeklilik fonları ile entegre çalışarak, diğer finans kuruluşlarıyla beraber konut finansmanında da etkin rol oynayacağını belirten Sümer, “Çalışmada, Türkiye Varlık Fonu’nun altında veya bağımsız bir düzenleyici ve fonlayıcı bir mekanizma olarak Türkiye Gayrimenkul Fonu kurulması önerilirdi. Büyük çaplı yatırım projelerini finanse edecek ve içinde gayrimenkul yatırım ortaklıklarını, gayrimenkul yatırım fonlarını, kira sertifikalarını (sukuk), gayrimenkul sertifikalarını, girişim sermayesi yatırım fonlarını, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarını da barındıracak gayrimenkul sermaye piyasaları yatırım enstrümanlarından kurulu yatırım havuzundan oluşan yeni bir Gayrimenkule Dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi de önerildi. Türkiye Gayrimenkul Fonu’nun, Gayrimenkule Dayalı Bireysel Emeklilik fonları ile entegre çalışarak, diğer finans kuruluşlarıyla beraber konut finansmanında da etkin rol oynayarak ve alternatif olarak Kira Getirisine Dayalı Faizsiz Konut Finansmanı sağlayarak faizsiz finansman sisteminin ülkemizde yaygınlaşmasında etkin rol oynayacak” diye konuştu.

Çalışmanın Mevcut Kamu Özel Ortaklığı (PPP) modeline hem alternatif hem de destekleyici bir bakış açısı getirdiğini dile getiren Sümeri “Bu inovatif ve vizyoner çalışmada, Türkiye Gayrimenkul Fonu sayesinde otokatılımdan çıkış oranlarının düşecek. Halkın bireysel emeklilik sistemine daha uzun vadeli bakacak ve daha yüksek katkı payları ödeyebilecek. Yatırım projelerine sürdürülebilir yeni bir finansman kaynağı oluşturulacak. Faizsiz fonların artacak ve kısa vadede uluslararası emeklilik fonları, varlık fonları, sigorta firmaları ve İslami fonları ülkemize yatırım yapacak” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Babasıyla aynı adı taşıdığı için muhtarlığı düşmüştü, YSK kararını verdi Kocaeli’de muhtarlık yarışını kazanan Hasan Erdöl, babası ile aynı adı taşıdığı ve seçmeni yanılttığı gerekçesiyle İl Seçim Kurulu tarafından seçimler iptal edilmişti. Yüksek Seçim Kurulu, karara verilen itiraz üzerine Erdöl’e mazbata verilmesine karar verdi. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi’nde 50 yaşındaki Hasan Erdöl, İzmit’e bağlı Arpalık İhsaniye Mahallesi’nde 3 aday arasından 113 oy alarak muhtar seçildi. Erdöl’ün muhtarlığı İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz üzerine düştü. Hasan Erdöl’ün babası ile aynı adı taşıdığı, seçmenin kendisine değil babasına oy verdiği belirtilen itiraz dilekçesi üzerine İl Seçim Kurulu, seçimleri 2 Haziran’da tekrarlama kararı aldı. Hasan Erdöl, babasının seçim kampanyalarında yer almadığını, kendini muhtar adayı olarak tanıtmadığını söyleyerek, İl Seçim Kurulu’nun kararını Yüksek Seçim Kurulu’na taşıyarak itirazda bulundu. Hasan Erdöl’e mazbata verilmesine karar verildi Hasan Erdöl’ün Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz sonrasında karar çıktı. Yüksek Seçim Kurulu kararında, "Seçmen O.K. tarafından Kocaeli İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz da muhtar adayı Hasan Erdöl’ün isminin babasıyla aynı olduğu, bu durumun seçmeni yanılttığı belirtilmiş olsa da köy yerinde herkesin birbirini tanıdığı, babasının kendi adına herhangi bir seçim çalışması yapmadığı, ayrıca adı geçenin muhtar adaylığını basın aracılığıyla da duyurduğu dosya içeriğinden anlaşılmaktadır" denilerek, Hasan Erdöl’e mazbatasının verilmesine karar verdi.