DİĞER SPORLAR - 19 Ağustos 2017 Cumartesi 15:46

Dünya Aba Güreşini tanıyor

A
A
A
Dünya Aba Güreşini tanıyor

Hatay’dan Dünya yayılan Aba Güreşini artık uluslararası turnuvalarla dünyaya açılıyor.

2-3 Eylül 2017 tarihlerinde Hatay’da yapılacak Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası öncesi ülkeler şampiyonaya katılacak sporcular için takım seçmeleri sürüyor İran’da 16-17 Ağustos günleri İran’ın Horasan vilayetine Bojnord kentinde düzenlenen “İran Aba Güreşi Şampiyonası” oldukça çekişmeli müsabakalara sahne oldu. İran’da Aba Güreşinin her geçen gün daha iyi tanındığına dikkat çeken; İran Uluslararası Aba Güreşi Federasyon Başkanı Seyedhadi Arabi yaptığı açıklamada; “Ülkemizde düzenlenen Uluslararası Aba Turnuvasına 12 Ülkeden yüze yakın sporcu katıldı. Şampiyonada, 60 kg. Mehdi Elmi, 70 kg. İbrahim Valiyan, 80 kg. Alireza Cahaniyan, 90 kg. Hadi Ghadimi ve +90 kg. Mojtaba Kalantarian birinci oldu. Şampiyonada Horasanlı sporcular göz doldurdu. Dereceye giren sporcular, 3 Eylül günü Hatay’da yapılacak olan Dünya Kupası Şampiyonasına katılmak üzere kampa alınmışlardır. Hedefimiz Hatay’da düzenlenecek olan Aba Güreşi Dünya Kupası’nda takım halinde şampiyonluk olmak” diyerek Türkiye’ye oldukça iddialı geleceklerini vurguladı.

Romanya'da kumda aba güreşi

16 Ağustos tarihinde Romanya’da yapılan “Romanya Aba Güreşi Romanya Şampiyonası” bu sene kıran kırana geçti. Çayır yerine kumda yapılan güreşlerde şampiyon olan sporcular 2-3 Eylül’de Türkiye’de düzenlenecek olan Aba Güreşi Dünya Kupası’nda boy gösterecekler. Romanya Aba Güreşi Takım seçmeleri Romanya’nın Köstence şehrinde 16 Ağustos tarihinde Minerva plajında yapıldı. Romanya Uluslararası Aba Güreşi Başkanı Naim Belgin ve Spor Şefi Gelal Timur’un düzenlediği şampiyonanın hakemliğini Uluslararası Güreş Hakemi Filorin Nistor yaptı. Daha önce iki kez çayırda yapılan şampiyona, bu sene plajda kum üzerinde yapıldı. Aba Güreşinin Romanya’da giderek sevilen bir spor haline geldiğine dikkat çeken, Aba Güreşi Romanya Federasyonu Başkanı Naim Belgin; “bu sene güreşlerimiz daha çekişmeli hale geldi. İlk kez kumda yaptık. Hatay çok sıcak bir bölge, kum da sıcak olduğu için kum üzerinde şampiyonamızı yaptık. Belediyelerimiz ve Türk-Tatar Derneklerinin birlikte düzenlediği şampiyonamız davul zurna eşliğinde Hatay’ın güreşlerini aratmamaktadır. 7 kategoride düzenlenen şampiyonada derece alan sporcularımız Hatay’da er meydanına çıkacaklar. Bu sene de oldukça iddialıyız” diyerek madalya alacaklarını ifade etti.

Müsabakalarda merkezi Hatay'da bulunan Dünya Aba Güreşi Federasyonu'nun bulunduğu afişlerde boy gösterdi.

Müsabakalarda dereceye giren sporcular şöyle:

1) 12 yaş altı:
1. Mustafa Selciuk; 2. Memet Emre; 3. Selim Andrei

2) 15 yaş altı:
1. Isleam Ruhan; 2. Dragomir Nicuşor; 3. Ciprian Stan; 3. Aburlciei Gabi;

3) 16 yaş altı:
1. Amet Radu; 2. Amet Genghiz; 3. Dragomir Ctlin 3. Dragomir Iulian

4) -80 KG 20 yaş altı gençler:
1. Popa Iulian; 2. Vadim Lozovanu; 3. Ştefan Cazan; 3. Comoli Ştefan

5) +80 KG 20 yaş altı gençler:
1. Popa Iulian; 2. Volocaru Ciprian; 3. Vadim Lozovanu; 3. Isleam Burak

6) -90 KG Büyükler:
1. Mocanu Ionu; 2. Cojocaru Constantin; 3. Scârlen Valentin; 3. Iftode Ion

7) +90 KG Büyükler:
1. Mihai urcanu; 2. Lozovanu George ; 3. Mocanu Ionu; 3. Cojocaru Constantin 

Mustafa Karagöl

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.