EKONOMİ - 12 Ekim 2017 Perşembe 15:23

Dünya franchise sektörünün kalbi İstanbul’da atıyor

A
A
A
Dünya franchise sektörünün kalbi İstanbul’da atıyor

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılım sağladığı UFRAD Franchising Derneği ev sahipliğinde ‘Dünya Franchise Zirvesi 2017’ İstanbul’da kapılarını açtı.

CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenen Dünya Franchise Zirvesi 2017’in açılış törenine Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Devlet ve Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış, UFRAD Franchise Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Dünya Franchise Genel Sekreteri Hatem Zaki, Avrupa Franchise Federasyonu Başkanı Michael Eyre, Asya Pasifik Franchise Konfederasyonu Başkanı Dr. Alfredo Escalona katıldı. Zirve dolayısıyla dünya çapındaki en önemli franchise organizasyonlarından olan Avrupa Franchise Federasyonu (EFF), Asya Pasifik Franchise Konfederasyonu (APFC) ve Dünya Franchise Konseyi’nin (WFC) de yıllık toplantıları yapıldı. Diğer fuarlardan ‘ölçülebilir başarı’ deneyimiyle ayrılan, her yıl çeşitli sektörleri bir araya getirmesiyle dikkat çeken ve bu yıl Dünya Franchising Zirvesi 2017 ile eş zamanlı gerçekleştirilen Bayim Olur Musun Franchising Fuarı; bu yıl da eğitimden gayrimenkule, bilişimden tekstile, gıdadan kozmetiğe pek çok sektörü buluşturdu. Yeni Zelanda’dan Amerika’ya Brezilya’dan Çin’e çok sayıda yatırımcı ve dünya franchise sektörü liderlerinin katıldığı fuar, kapsayıcı yönüyle girişimcilerin yoğun ilgisi ile karşılandı.

Büyümek ve tanınırlığını artırmak isteyen markalar için pek çok fırsatı bünyesinde barındıran fuarda markalar potansiyel girişimcilerle bağlantıya geçme, yurtiçi ve yurtdışı satış bağlantıları kurma, firma bilinirliğini artırma, satış kanallarını artırma ve franchise sistemi hakkında bilgilenme imkânı yakalayacaklar.

Açılışta konuşma yapan Bakan Elvan, marka başvurularında Türkiye’nin Avrupa’da birinci sırada olduğunu belirtti. Elvan, 2017 yılı sonunda da franchising sektörünün pazar büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Ekonomik gücü, hareketli pazarı, ekonomik alanda proaktif yaklaşımları ve dünyadaki değişim ve dönüşüme hızlı ayak uydurma kabiliyeti ile Türkiye’nin pek çok alanda dünya markalarını cezp ettiğini söyleyen Bakan Elvan, “Attığımız ilave adımlar ekonominin yüksek büyümesinin önünü açmıştır. Ekonomik göstergeler Türkiye’nin tüm dış etkenlere ve bunların yansıması olan uluslararası kuruluşların düşük büyüme öngörülerine rağmen gücünü ve ekonomide doğru işleri ortaya koyduğunu göstermiştir. İki gün önce Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ile ilgili büyüme tahminin tam iki kat artırmıştır” dedi.

"Franchising sektörünün pazar büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz”

2017 yılı sonunda franchising sektörünün pazar büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Elvan, “Franchising sistemini hızla gelişmesi, yeni yatırımları ve iş birliklerini de beraberinde getirmektedir. 2017 yılı sonunda franchising sektörünün pazar büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Franchising sektörüne her yıl pek çok yeni marka katılırken var olan şirketlerin de yeni şubelerle yaygınlığını artırdığını görmekteyiz. Eskiden yabancı markalar bu sistemde ön plana çıkarken bugün pek çok yerli markanın franchise verecek büyümeyi tercih ettiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

“107 bin 106 başvurunun 94 bin 575’inin yerli”

Bakan Elvan, 2016 yılında Sinai Mülkiyet Hakkı olarak Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil edilmek üzere başvuru yapan toplam marka sayısının 107 bin 106 olduğunu, bunun da 94 bin 575’inin yerli başvurular olarak gerçekleştiğini söyledi.

“Türkiye marka başvurularında Avrupa birincisi”

Türkiye’nin marka başvurularında en aktif ülkelerin başında geldiğini anımsatan Elvan, “2011 yılından bu yana 100 binin üzerinde marka başvuruyla Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi Türkiye olmuştur. Öte yandan Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilat tarafından her yıl yayımlanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporuna göre Türkiye 2015 yılında marka başvurularında dünyada 7’nci sırada yer almaktadır” diye konuştu.

“Biz iş dünyamıza, girişimcilerimize güveniyoruz”

Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Elvan, “Çok mutluyuz. Türkiye markalaşma alanında çok önemli gelişme sağladı. Şu an itibariyle bu alanda Türkiye’deki toplam markaların sadece yüzde 29’u yabancı, yüzde 71’i yerli. Bu çok önemli bir gelişme. 10-15 yıl önce bu rakamlar tam tersiydi. Biz firmalarımızı kutluyoruz. Markalaşan firmalarımızın daha fazla yurt dışına açılmalarını arzu ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreç daha iyi olacak. Biz işimize bakmalıyız. Türkiye iyi yolda, Türkiye daha da güçlenecektir. Biz iş dünyamıza, girişimcilerimize güveniyoruz. İnanın Türk girişimcisi kadar dünyada kararlı başka bir girişimci, iş dünyası yok. Bununla gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türk markaları uluslararası platformlarda yer alıyor”

UFRAD Başkanı Dr. Mustafa Aydın da fuarın kendileri ve Türkiye için çok önemli olduğuna değinerek, “Aslında burada yapmış olduğumuz bir ekonomi zirvesi. 50’ye yakın ülkenin franchise dernek başkanları burada. Bu çalışmalarla birlikte aslında yapmış olduğumuz dünyaya ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda, dünya kamuoyu nezdinde dışarıdan bakıldığı gibi olmadığını, ülkenin her bakımdan bir istikrar merkezi olduğunu göstermek. Çalışmalarımız için ciddi lobiler yapılıyor. Şu anki franchise sektörünün Türkiye’deki ticaret hacmi 43 milyar dolar. 2020 yılında da 50 milyar dolara ulaşacak. 200 binin üzerinde istihdam sağlıyor. 50 binin üzerinde de zincir mağaza var. 300’ün üzerinde markalara sahibiz ki buradaki en önemli konu Türk markalarının uluslararası platformlarda yer alması. Çünkü her platformda dile getirdiğim gibi, eğer yaptığınız çalışma marka değilse ve yaptığınız işi markalaştırıp dünya ekonomi piyasasına sunamazsanız, her ne yapıyorsanız yapın onun sadece hamallığını yapmış olursunuz. Dolayısıyla artık Türkiye yapmış olduğu çalışmalarla hamallıktan öteye giderek kendi markalarını dünya kamuoyuna tanıtıyorsa, o zaman çok önemli adımlar atıyoruz demektir. Şuanda 175 tane markamız dünya ekonomi piyasasında yer alıyor. Ana hedefimiz de bu markaların sayısını en az 300’e çıkarmak” diye konuştu.

Ayrıca, zirve sonrası 13 Ekim Cuma günü akşamı Eski Büyükdere İskelesi’nde düzenlenecek gala gecesinde II. UFRAD Franchising Ödülleri sahiplerini bulacak.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.