GÜNDEM - 24 Ekim 2017 Salı 12:17

Dünya Makarna Günü için 3 milyon tabak makarna bağışlandı

A
A
A
Dünya Makarna Günü için 3 milyon tabak makarna bağışlandı

İlk defa yirmi yıl önce Uluslararası Makarna Örgütü IPO'nun Türk delegasyonunun önerisiyle hayata geçirilen 25 Ekim Dünya Makarna Günü kutlamaları yarın Brezilya'nın Sao Paulo kentinde başlayacak. "Herkes için makarna" sloganıyla gerçekleştirilecek ve dünyanın dört bir yanından onlarca ülkenin desteklediği 20'inci Dünya Makarna Günü etkinlikleri çerçevesinde, dünyada açlıkla savaşan vakıflar yoluyla 3 milyon tabak makarna ihtiyaç sahiplerine bağışlandı.

Her yıl 25 Ekim'de, farklı bir ülkede gerçekleştirilen Dünya Makarna Günü etkinlikleri yarın Brezilya'nın Sao Paulo kentinde kutlanacak. Uluslararası Makarna Örgütü (IPO - International Pasta Organisation) önderliğinde, ABIMAPI (Brezilya Bisküvi, Makarna ve Endüstriyel Ekmek & Unlu Mamuller Derneği) ev sahipliğinde düzenlenecek organizasyon, makarna severlerin yanı sıra makarna üreticileri, sektör temsilcileri, ünlü şefler ve bilim insanlarını ağırlayacak. İki gün sürecek etkinlik kapsamında sektör profesyonelleri ve akademisyenler tüm dünyaya makarna ve beslenme hakkında güncel bilgileri aktarırken, dünyaca ünlü şefler doğru makarna pişirme tariflerini katılımcılarla paylaşacak. Bu yılki etkinlik kapsamında, "Power of Pasta / Makarnanın Gücü" sloganıyla, makarna üreticileri tarafından dünyada açlıkla savaşan vakıflar yoluyla 3 milyon tabak makarna ihtiyaç sahiplerine bağışlandı.

"Tüketicideki olumsuz algı ortadan kalkıyor"
Sağlıklı, lezzetli, sürdürülebilir ve insanları bir masanın etrafında toplama gücü olan makarna ile ilgili tüketici nezdindeki gerçeklerin açığa çıkmaya başladığını belirten Uluslararası Makarna Örgütü (IPO) Başkanı Paolo Barilla; "Dünya Makarna Günü, bir İtalyan geleneği olan makarnanın dünyanın pek çok ülkesinde farklı tarifler kullanılarak, ne kadar takdir edildiğini ve değer verildiğini paylaşmamıza önemli bir vesile oluyor. Makarna, bitkisel bir gıda olarak çevresel etkisinin düşük olması, kolay hazırlanması, yüksek enerji içermesi ve kolay saklanabilmesi sayesinde, tüketiciler nezdinde en çok tercih edilen gıda olmaya devam ediyor. Makarnanın kilo aldırdığına dair geçmişte var olan yanlış algı da, bilimsel çalışmalar ve bu yönde sürdürülen yoğun ve açık iletişim sayesinde ortadan kalkıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, tüketicilerin daha bol çeşide kavuştuğu son yıllarda, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme trendleri de makarna satışlarının artmasına olumlu etki yaptı" dedi.

Makarna satışlarının global ölçekte yükselen bir trend yakaladığını ve yıllık yüzde 2,3'lük bir artış gerçekleştiğini belirten Nielsen Global Müşteri İş Ortağı Stefano Galli, "Yaşanan artışta tüketicilerin sağlıklı ve doğa dostu ürünleri tercih etmesi etkili oldu. Bu sayede bazı ülkelerde çift haneli büyüme rakamlarına ulaşıldı. Öte yandan tüketim alışkanlıklarındaki sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme trendleri, makarna üreticilerinin bu trendleri destekleyen inovatif ürünler sunması satışların artmasını olumlu etkiledi" dedi.
Etkinliklere Türkiye'den IPO üyeleri arasında bulunan Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği de yer alacak. Etkinliğin ilk günü gerçekleştirilecek toplantıda "Sağlıklı Makarna İçin Güncel Değerlendirme Raporu", Fransa, Portekiz, Meksika, Arjantin, İtalya, Brezilya, İspanya, Rusya, Türkiye ve ABD'den bilim insanları ve uzmanlar tarafından tartışılarak onaylanacak.

"Türkiye'nin de dahil olduğu 140 yıllık bir öykü"
Bu yılki Dünya Makarna Günü'nün Barilla için özel bir anlamı olduğunu belirten Barilla Gıda Genel Müdürü Piero Mirra ise şunları kaydetti; "Tüketicilerimize ‘iyi bir gıda' sunmak için 1877 yılında Pietro Barilla'nın kurduğu küçük bir dükkandan başlayıp, hem insanlar hem de gezegen için sağlıklı ve iyi gıdalar üreten küresel liderliğe uzanan yolculuğumuzda 140'ıncı yılımızı kutluyoruz. 'Çocuklarınıza yediremeyeceğiniz hiçbir şeyi üretmeyeceksiniz' prensibi ışığında, kalite ve tutkunun peşinde süregiden bir öykü bu. Çalışmalarını 'Sizin için iyi, Gezegen için iyi' stratejisi ile sürdüren Barilla, 140'ıncı yılında; Türkiye'deki Bolu fabrikası da dahil, toplam 28 tesisinde ürettiği 1,8 milyon tondan fazla gıdayı 100'ü aşkın ülkedeki milyonlarca sofraya ulaştıran küresel bir gıda liderine dönüştü. Hedefimiz Akdeniz yaşam tarzından ilham alan, keyifli beslenme alışkanlıklarını teşvik ederek insanların ilk tercihi olmaktır". Makarnanın hem tüketiciler hem de gezegen için iyi bir gıda olduğunu belirten Mirra, "Kompleks bir karbonhidrat olan, içerisinde sadece durum buğdayı irmiği ve su bulunan makarna; sebze ve baklagiller başta, tüm temel besinlerle bir araya gelebilen, lezzetli, kolay hazırlanan, aynı zamanda da sağlıklı bir öğündür" açıklamasında bulundu.
Öte yandan Barilla, Dünya Makarna Günü'ne özel olarak hazırladığı tarladan sofraya tüm üretim süreçlerini anlatan "The Pasta Opera / Makarna Operası" kısa filmini yayımladı.

Makarnaya saygı günü
"Dünya Makarna Günü" fikri, ilk olarak Roma'da 1997 yılında yapılan ve 40 ülkeden makarna sanayicisinin katıldığı 1'inci Dünya Makarna Kongresi'nde, Türk delegasyonu tarafından önerildi. 1997 yılı Mart ayında Amerika'da yapılan ikinci toplantıda ise, 25 Ekim tarihi, "Dünya Makarna Günü" olarak kabul ve ilan edildi. Söz konusu tarihten bu yana her yıl 25 Ekim'de, farklı bir ülkede Dünya Makarna Günü etkinlikleri düzenleniyor.
Dünya Makarna Günü'nü organize eden İtalya'daki Uluslararası Makarna Örgütü (International Pasta Organisation-IPO), bugünün anlam ve önemini "Makarnaya saygı duruşunda bulunmak, medyaya ve tüketicilere makarnanın besleyici değerini anlatmak" olarak açıklıyor. IPO, her kıtada tüketilen bir yemek olan makarnanın, sadece temel besin ihtiyacını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda en rafine gastronomik zevklere de hitap edebildiğini vurguluyor.

"Makarnanın Birleşmiş Milletleri" olarak da anılan IPO'nun açıklamasına göre, durum buğdayı irmiğinden yapılan makarnadan 100 gram yemek, yaklaşık 360 kalori alınmasını sağlıyor. Bu kalorilerin yüzde 72'si kompleks karbonhidratlar, yüzde 12'si ise proteinlerden oluşuyor. Kompleks karbonhidratlar yavaş sindiriliyor ve uzun süre tok tutuyor. 80 gram makarnaya domates, sebze, rendelenmiş peynir ve az miktarda sızma zeytinyağıyla sos hazırlandığında alınacak kalori miktarı ise 400'ü geçmiyor. En zengin soslu makarnalar bile, genellikle porsiyon başına ortalama 550-600 kaloriden fazla olmuyor. UNESCO tarafından "İnsanlığın Kültürel Mirası" listesinde yer alan sağlıklı Akdeniz diyetinde günlük kalori ihtiyacının yüzde 55-60'ının karbonhidratlardan alınması öneriliyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yıldırım’da ilkokullu sporcular ödüllendirildi Yıldırım’daki 39 okuldan 890 öğrenci Okul Sporları İlçe Şenlikleri’nde kıyasıya yarıştı. İlkokul kademesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken yarışmaya katılan tüm okullara Yıldırım Belediyesi tarafından spor malzemesi dağıtımı yapıldı. Yıldırım Belediyesi, Yıldırım Kaymakamlığı, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ve Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü paydaşlığında Yıldırım Belediyesi Okul Sporları İlçe Şenlikleri düzenlendi. Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleşen Okul Sporları İlçe Şenlikleri Ödül Töreni ve Malzeme Dağıtımı programına Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Demirci, okul müdürleri ve sporcular katıldı. İlkokul kademesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken yarışmaya katılan tüm okullara Yıldırım Belediyesi tarafından spor malzemesi dağıtımı yapıldı. Okul Sporları İlçe Şenlikleri’ne ilkokul kategorisinde 39 okuldan 890 öğrenci katıldı. Final Müsabakaları oynanan ilkokul yarışmalarında final mücadelesinde Naz Özdilek İlkokulu ve Hasan Öztimur 75. Yıl İlkokulu öğrencileri karşı karşıya geldi. Az bir farkla Naz Özdilek İlkokulu şampiyon olmaya hak kazandı. Ortaokul kategorisinde katılan bin 944 sporcu arasından dereceye girenler önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek final programı ile kupalarına kavuşacak. Okul Sporları İlçe Şenlikleri ile toplamda 4 bin 142 çocuğu sporla buluşturacaklarını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin; fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerinde sporun ayrı bir önemi var. Bu nedenle Yıldırım’ı bir spor kenti yapmak ve sporu tabana yaymak için çalışmalarımız sürüyor. Göreve geldiğimiz 2019 yılından bu yana başta Bursa’nın en büyük spor kompleksi Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi olmak üzere 22 spor tesisini hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde de Yıldırım’ı sporda parlayan bir kent yapmak adına 8 yeni projemiz var. Onları da tamamlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Yıldırım spor yapan gençlerle daha güzel” dedi. Gerçekleştirdikleri spor yatırımlarının meyvelerini gördüklerini aktaran Başkan Oktay Yılmaz, “7’den 70’e herkesin spor yaptığı ve spor tesislerinden istifade edebildiği bir Yıldırım için çalışıyoruz. 2024 yılı itibariyle; lisanslı sporcu sayımız 4 bin 454 olurken sporcularımız 3 bin 440 madalya ve 198 kupa kazandı. 11 tesiste düzenlediğimiz yaz ve kış spor okullarında 20 farklı branşta 169 bin 941 çocuğa, sosyal sorumluluk projelerinde 32 bin 166 çocuğa, özel ihtiyaç sahibi bin 636 çocuk ve ailesine, kadın spor merkezlerimizde 55 bin 704 kadına, toplamda ise 259 bin 458vatandaşa spor ve eğitim hizmeti verdik. Yıldırım Kaymakamlığımız, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğümüz ve Milli Eğitim İlçe Müdürlüğümüz ile birlikte gerçekleştirdiğimiz turnuva, Yıldırım’ın sporda geldiği noktayı ortaya koyması açısından son derece önemli. Turnuvaya katılım sağlayan okullarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum, dereceye girsin girmesin yarışmaya katılma cesareti gösteren evlatlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.