GÜNDEM - 17 Kasım 2018 Cumartesi 11:43

Dünya Tuvalet Günü, tuvaletsiz yaşam süren 2,5 milyar insana dikkat çekiyor

A
A
A
Dünya Tuvalet Günü, tuvaletsiz yaşam süren 2,5 milyar insana dikkat çekiyor

Dünyadaki her 3 insandan 1’inin temiz ve güvenli tuvalete erişimi yok. Küresel ölçekte sağlık ve hijyen açısından farkındalık oluşturmak, tuvaletsiz bir yaşam süren 2,5 milyar insanı görünür kılmak için Birleşmiş Milletler (BM), 19 Kasım’ı Dünya Tuvalet Günü ilan etti.

Dünyada tuvalet erişimi olmayan insanların yaşadığı sıkıntıların farkındalığını artırmak adına çalışmalara imza atan Alman merkezli Duravit de geliştirdiği hijyen sırlı klozet ile otel, hastane, okul, AVM gibi ortak kullanım alanlarında hijyen sorununu ortadan kaldıracak bir ürün geliştirdi.

Temiz su, sağlığın olmazsa olmaz koşullarından biri. Temiz tuvaletler ve bunu mümkün kılan iyi planlanmış kanalizasyonlar, bir medeniyetin gelişmişlik seviyesini gösterir. Farkında olmadığımız bazı ayrıcalıklar, kırsal alanlarda yaşayanlar başta olmak üzere çok sayıda insanın güç erişebildiği imkanlar olabiliyor. BM verilerine göre, dünyadaki her 3 insandan 1’inin temiz ve güvenli tuvalete erişimi yok. Bu duruma dikkat çekmek, küresel ölçekte sağlık ve hijyen açısından farkındalık oluşturmak, tuvaletsiz bir yaşam süren yaklaşık 2,5 milyar insanı görünür kılmak için Birleşmiş Milletler (BM), 2013 yılında 19 Kasım’ı Dünya Tuvalet Günü ilan etti. BM, 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında bu tarihte herkesin tuvalete erişimi olacağını taahhüt etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan içme suyu, sıhhi koşullar ve hijyende ilerleme raporuna göre, 2.1 milyar insanın temiz bir şekilde sağlanan suya erişimi yok. 4.5 milyar kişinin güvenli şekilde yönetilen sıhhi koşullara erişimi yokken, 600 milyon kişi başka hanelerle tuvaletlerini paylaşıyor, 892 milyon kişinin tuvaleti bulunmuyor ve 1,1 milyar kişi tuvalet ihtiyacını açık alanda gideriyor.

Dünyada tuvalet erişimi olmayan insanların yaşadığı sıkıntıların farkındalığını artırmak adına pek çok marka çeşitli çalışmalara imza atarken, Alman merkezli Duravit de geliştirdiği hijyen sırlı klozet ile otel, hastane, okul, AVM gibi ortak kullanım alanlarında hijyen sorununu ortadan kaldıran ürün geliştirdiğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada; uzun çalışmalar sonrasında geliştirilen hijyen sır, yeni mikrop oluşumunu engellemenin yanı sıra var olan mikropları 12 saat içinde yok etme özelliğine de sahip. Var olan mikropları yok etme süresini 12 saatten 6 saate indirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini belirten Duravit Türkiye Genel Müdürü Müfit Ülke, bu yeni ürünlerini de 2020 yılına kadar piyasaya sürmeyi de planladıklarını vurguladı. 

Ülke, "Birçok insanın ortak kullanımına açık olan klozetlerde hijyen sorunu yaşanıyor. Hijyen sırlı ürünlerimiz sayesinde ortak kullanım alanlarındaki klozetleri kendi evinizin banyosunu kullanırcasına rahatlıkla kullanılabilecek" dedi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.