SAĞLIK - 21 Ocak 2017 Cumartesi 11:30

Dünyada 1 milyar 100 milyon kişi sigara içiyor

A
A
A
Dünyada 1 milyar 100 milyon kişi sigara içiyor

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) verilerine göre dünya genelinde sigara içenlerin sayısını 1 milyar 100 milyon. Yılda 6 milyon insan tütün tüketimi sebebiyle hayatını kaybetmekte. Sigaranın tüketicileri 2 noktadan vurduğunu belirten Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Şener, “Türkiye’de sigara içenlerin yarısı, sigaraya bağlı nedenlerle oluşan kalp damar hastalıları ve kanser sebebiyle ölüyor” dedi.

Sigara tüketimi kalp damar hastalıklarını ve kanser riskini arttırmakta. Kardiyoloji uzmanı Dr. Şener sigaraya bağlı damar tıkanıklığı oluşma riskinin erkeklerde kadınlara göre daha fazla olduğuna dikkat çekti. Sokakta vatandaşa ‘Sigara içiyor musunuz? İçiyorsanız neden?’ diye sorduk. Genç yaşta sigaraya kullanmaya başlayanlar pişmanlıklarını dile getirdi.

Genetik riski olanlar 2-0 mağlup
Ailesinde kalp damar rahatsızlığı veya kanser riski olan kişilerde sigara kullanımı hastalıkları tetiklemekte. Genetik risk altında olanların sigara tüketiminde riskli grupta olduğunu belirten Dr. Şener, “Genetik olarak risk altında olan yani ailesinde damar tıkanıklığı hikayesi veya kanser olan hastalar sigara içerek bu riski katlıyor. Şunu diyorum ailesinde damar tıkanıklığı veya kanser olan hastalarda sigara konusunda 2 kere dikkatli olunmalı. Çünkü 1-0 gerideler. Sigara içererek 2-0 geriye gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar menopoza kadar avantajlı”
Kadınlık hormonunun sigaraya bağlı damar tıkanıklığı açısından koruyucu bir yapısı bulunmakta. Dr. Şener erkeklerin kadınlara göre dezavantajlı olduğunu belirterek, “Damar tıkanıklığı erkeklerde daha fazla. Bunun sebebi erkekler kadınlara göre hormonal koruma açısından bir sıfır yenik durumdalar yani kadınlık hormonunun damar tıkanıklığı açısından daha koruyucu bir etkisi var. Menopoza kadar kadınlar bu durumda daha avantajlı gidiyorlar ama menopozdan sonra bu avantajlarını kaybediyorlar. Menopozdan sonra kadın ve erkeklerde sigara içmeye bağlı damar tıkanıklıkları olasılıkları eşitleniyor ”diye konuştu.

Etken stres ve özenti
Gençlerde sigaraya başlama yaşı her sene düşmekte. Bireylerin çocuk yaşta sigaraya yönelmelerinin sebebinin çevre özentisi olduğunu belirten Dr. Şener yetişkinlerin ise stresten dolayı sigaraya yöneldiğini söyledi. Dr. Şener “Türkiye’de ve dünyada her sene sigaraya başlama yaşı daha da aşağıya düşüyor. Küçük yaşlarda sigaraya başlanmasının sebebi de biraz özenti ve prestij kazanmak. Sigaranın verdiği pozitif bir duygu durumu söz konusu, sigara içen hastalarımız kendini daha iyi hissettiğini söylüyorlar. Uzun vadede bu bir bağımlılık haline geliyor. Kendini iyi hissetme bağımlılığı. Yoğun streste olan insanlar böyle bir pozitif enerjiye ihtiyaç duyuyorlar. Sigara içmediği zaman çok ciddi bir negatif enerjisi oluyor.”

“6.sınıfta başladım”
12 yaşında sigaraya içmeye başlayan Ali Ekici, emar sonuçlarında kalbinde lekelenme görmesi üzerine sigarayı azaltmaya başladı. Genç adam sigaraya başlama sürecini şu sözlerle anlattı; “6.sınıfta başladım. Arkadaş ortamında dolayı. Küçükken onu içtiğimiz zaman ayrı bir cool olduğumuzu düşünürdük. Hala cefasını çekiyoruz. O zamanlar günde 1 paket 1 buçuk paket içiyordum. Geçen emar çektirdim lekelenme çıktı. Günde bir iki tane içmeye çalışıyorum azaltıyorum.”

“Yokuş bile çıkamıyorum”
Lise öğrencisi Bilgin Tilaver 15 yaşında sigara içmeye başlamış,şimdi ise nefes darlığı yaşıyor .Bırakmak istediğini fakat artık bağımlı olduğunu belirten Tilaver, ”1 yıldır kullanıyorum arkadaş ortamından dolayı başladım. Bırakmayı çok düşündüm ama sıkıntılarımdan dolayı bırakamadım. İnsan sigara içince sıkıntılar geçiyor gibi düşünüyor ama gerçekten geçmiyor. Önceden koşuyordum Alibeyköy’de yarışlar oluyordu ilk üçe giriyordum. Şimdi yokuş bile çıkamıyorum. Nefes darlığı yapıyor.15 yaşında başladım şu an 16 yaşındayım ”diye konuştu.

“Arkadaş kurbanı”
18 yıldır sigara içen Murat Dal ve 12 yıldır içen Mücahit Bulut çocuk yaşta başlayanlardan. 37 yaşında olan Dal: “18 yaşında başladım. O dönemde arkadaş ortamım sigaraya itti. Bırakmayı denedim ama bırakamadım.” 21 yaşında olan Bulut: “12 yaşında başladım. Arkadaş ortamından dolayı başladım. Bırakmayı denedim bırakamadım.”

Sigara yoksa bende yokum
Sigara kullanmayan Sevim Adıyaman, kimi arkadaşları için sigaranın vazgeçilmez olduğunu belirtti. Adıyaman, “Hiç içmedim tadını dahi bilmiyorum. Arkadaş ortamımda içiliyor. Sigaramı kabul etmeyen beni de kabul etmesin diyen arkadaşlarım bile var.”

Gizem Özdemir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Türkiye’nin en yaşlı ili Sinop, çocuk nüfusunda sondan 7. sırada Türkiye’nin en yaşlı ili Sinop, çocuk nüfusunun en düşük olduğu 7. il oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı İstatistiklerle Çocuk, 2023 haber bültenini açıkladı. TÜİK başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını çocuk nüfus oluşturdu. Türkiye’nin en yaşlı nüfusu bulunan Sinop’ta ise nüfusun yüzde 18,8’i çocuk. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2023 yılsonu itibariyle Sinop nüfusu 229 bin 716 iken, bunun 43 bin 149’unu çocuk nüfus oluşturdu. 0-17 yaş grubunu içeren çocuk nüfus, 1985 yılında toplam nüfusun yüzde 45,0’ini oluştururken, bu oran 2007 yılında yüzde 26,9 ve 2023 yılında yüzde 18,8 oldu. Çocuk nüfus yaş grubuna göre incelendiğinde, yüzde 23,5’inin 0-4 yaş grubunda, yüzde 28,8’inin 5-9 yaş grubunda, yüzde 29,6’sının 10-14 yaş grubunda ve yüzde 18,1’inin 15-17 yaş grubunda yer aldığı görüldü. Sinop, çocuk nüfusunun en düşük olduğu 7. il ADNKS sonuçlarına göre illerin çocuk nüfus oranı incelendiğinde 2023 yılında Sinop’un yüzde 18,8 ile en düşük çocuk nüfusu oranına sahip 7. il olduğu görüldü. Milli Eğitim Bakanlığı örgün eğitim istatistiklerine göre Sinop’ta ortaokul seviyesinde net okullaşma oranı 2022/’23 öğretim yılında yüzde 92,33 oldu. Ortaokulda net okullaşma oranı cinsiyet bazında karşılaştırıldığında, erkeklerde yüzde 92,42, kızlarda ise yüzde 92,23 olduğu görüldü. Sinop’ta 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunan hane halkı oranı yüzde 29,1 Sinop’ta 2023 yılında toplam hane halkı sayısı 82 bin 300 oldu. Hanelerin yüzde 29,1’inde 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunduğu gözlendi. Bu oran ile Sinop 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunan hane halkı oranının en düşük olduğu ikinci il oldu. Toplam hanelerin yüzde 13,5’inde 0-17 yaş grubunda bir çocuk, yüzde 10,6’sında iki çocuk, yüzde 3,6’sında üç çocuk, yüzde 0,9’unda dört çocuk, yüzde 0,5’inde ise beş ve daha fazla çocuk bulunduğu görüldü.
Tunceli Tunceli’de güvenlik korucuları afet durumlarına etkin müdahale için eğitim alıyor Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde görev yapan güvenlik korucularına verilmeye başlanan afet ve acil durum eğitimleri devam ediyor. Tunceli’de güvenlik korucularına yönelik verilen, afet farkındalık eğitimleri çerçevesinde, Çemişgezek ilçesinde görev yapan güvenlik korucularına, gruplar halinde afet ve acil durum eğitimleri veriliyor. Teorik ve pratik eğitimlerin yanında deprem anı ve sonrası, afet acil durumları, sahada çeşitli etkenlerden yaralanmalar ve karşılaşılabilecek sağlık durumları için temel ilk yardım eğitimleri verildi. Çemişgezek Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Zeki Aslan tarafından güvenlik korucularına hem sözlü hem de tatbiki olarak çeşitli yaralanma ve ani sağlık krizlerine müdahale ve temel yaşam desteği konularında bilgiler sundu. ’’Afet acil durum eğitimlerini önemsiyoruz’’ Güvenlik korucularına temel ilk yardım eğitimi veren Dr. Mehmet Zeki Aslan, "Çemişgezek ilçemizde güvenlik korucularına afet, acil durum eğitimleri devam ederken, biz de güvenlik korucularımıza yönelik ilk yardım, temel yaşam desteği eğitimleri verdik. Eğitim sonrasında sorulan soruları yanıtladık. Ülkemiz deprem ülkesi. Bu açıdan afet acil durum eğitimlerini önemsiyoruz. Güvenlik korucularımızın da bu konuda çok duyarlı olduklarını gördük" dedi. Tunceli Jandarma Arama Kurtarma (JAK) uzman ekipler tarafından teorik ve pratik şekillerde verilen eğitimlerle, güvenlik korucularının doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerindeki imkan ve kabiliyetinin artırılması, meydana gelebilecek doğal afetlere etkin müdahale edilmesi amaçlanıyor.