EKONOMİ - 04 Ekim 2017 Çarşamba 10:47

Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi Madrid sisteminde

A
A
A
Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi Madrid sisteminde

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) yaptığı duyuruya göre, Endonezya, Madrid Protokolü’ne dahil oldu. 2 Ocak 2018 itibariyle başvuru alımı başlayacak. Böylece Endonezya’ya marka başvurusu kolaylaşacak.

Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olan Endonezya’ya açılan kapı Madrid Protokolü aracılığıyla artık çok daha kolaylaştı. Dünyada en etkin ve yaygın biçimde kullanılan uluslararası tescil sistemi konumunda bulunan Madrid Sistemine Dünya ticaret hacminin yüzde 80’den fazlasına sahip olan üye ülkelere her gecen yıl yenisi ekleniyor. Tek bir başvuru ile birden fazla ülkede tescil alınabilmeye olanak sağlayan sistem ile AB ve OAPI (Afrika Fikri Haklar Organizasyonu) gibi topluluklarını kapsıyor. Böylece tek bir başvuruyla çok daha kolay bir şekilde ve zahmetsizce birçok ülkede tescil alınabiliyor.

100'üncü ülke Endonezya

Endonezya’nın Madrid protokolüne üye olmasının ardından açıklama yapan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut, "Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve Endonezya’nın katılımıyla 100 üye sayısına ulaşan Madrid Protokolü, firmalarımızın uluslararası marka başvurularını yapmasında kolaylık sağlamakta. Sonuç olarak, ihracatçı firmalarımız 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren Madrid Sistemine üye olan Endonezya’ya, protokol çerçevesinde artık kolaylıkla başvuru yapabilecekler" diye konuştu.
Akbulut, "Madrid Sistemi ile üye ülkelere ihracat yapan firmalar, markalarını en uygun maliyetle tescil ettirme olanağına kavuştular. Ayrıca, Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB’in tescil konusunda vermiş olduğu desteklerle bu maliyetlerinde yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını göz önünde bulundurduğumuzda marka sahiplerine çok ciddi avantajlar sağlamakta" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.