GÜNDEM - 06 Mart 2018 Salı 18:46

E-Devlet borç ve alacak sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet Telefon, internet ve TV borç sorgulama?

A
A
A
E-Devlet borç ve alacak sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet Telefon, internet ve TV borç sorgulama?

E-Devlet uygulaması vatandaşların işini kolaylaştıracak hizmetleri sunmaya devam ediyor. Alt Üst Soy Ağacı, sefer görev emri, Şehitlik sorgusu ve Miras sorgulamanın yanı sıra E-Devlet'in milyonlarca vatandaşın hizmetine sunduğu bir diğer hizmet de borç ve alacak sorgulama özelliği. Sistem üzerinden Telefon, internet ve TV abonelikleri borcu ve alacak sorgulamak çok kolay. Peki, E-Devlet borç ve alacak sorgulama nasıl yapılır?

E-Devlet sistemi gelişmeye devam ederek milyonlarca vatandaşın işini kolaylaştıracak hizmetleri sunmaya devam ediyor. Alt Üst Soy Ağacı sorgulama , sefer görev emri sorgulama, Şehitlik sorgulama, Miras sorgulama son zamanlarda vatandaşlar tarafından çok rağbet gördü. E-Devlet sisteminin vatandaşlara sunmuş olduğu bir diğer hizmet ise borç ve alacak sorgulama özelliği. E-Devlet üzerinden telefon, internet ve TV abonelikleri gibi geçmişe dönük borç sorgulaması yapılıp fazla ve hatalı ödemeler de sorgulanabilmekte. Sorgulama sonucu alacağınız çıkması durumunda paylaştığınız hesap numarasına 15 gün içerinde geri ödeme yapılmaktadır. 

Yenişafak gazetesinde yer alan habere göre, "Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında 22/09/2014 tarihli ve 2014/DK-THD/466 sayılı Kurul Kararı gereği abone sayısı 200 binin üzerindeki işletmecilere ait borç ve alacak bilgileri e-devlet üzerinden sorgulanabiliyor.

E-Devlet borç ve alacak sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet Telefon, internet ve TV borç sorgulama?

BORÇ VE ALACAK GÖRÜLEBİLİYOR

3 yıldan fazladır uygulamada olan düzenleme ile mobil ve sabit hat telefonlar ile internet ve Kablolu TV gibi uydu sağlayıcılarına yapılan aboneliklerle ilgili geçmiş döneme ait borç sorgusunun yanı sıra ortaya çıkan alacaklar da görülebiliyor.

Telefon, internet ve uydu aboneliklerinde fazladan yapılan ödemeler, hatalı faturalar, cihaz bedelleri gibi çeşitli nedenlerle tüketiciler bilmeden aldıkları hizmetlerden ötürü her ay düzenli ödeme yaptıkları işletmeciler karşısında alacaklı konumuna geçiyor.

15 GÜN SÜRESİ VAR

Tüketiciler e-Devlet üzerinden ‘Mobil/Sabit/İnternet/Kablo Tv/Uydu İşletmecilerinden Borç/Alacak Sorgulama ve Ödeme/iade işlemleri’ başlığı ile yapılan sorgulamada tarafına iade işlemi olup olmadığını görebiliyor.

Yapılan sorgulamada alacak çıkması halinde tüketiciler sorgulama ekranın sağında bulunan ‘İade al’ butonuna tıklayarak ilgili kurum ile iadenin yapılacağı hesap numarasını paylaşması gerekiyor. İade işlemleri kurumlara göre değişirken bu süre 3 ile 15 iş gününü bulabiliyor. Bazı işletmeciler iade işlemi ile ilgili bilgilendirme mesajı da gönderiyor.

BORÇ VE ALACAK SORGULAMASI YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.