SAĞLIK - 24 Nisan 2015 Cuma 11:46

Eksik dişler 1 saat içinde tedavi ediliyor

A
A
A
Eksik dişler 1 saat içinde tedavi ediliyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Julide Özen CAD/CAM sistemi ile eksik dişlerin 1-2 saat içerisinde tedavi edilebileceğinin mümkün olduğunu belirtti.

Bilgisayarların, protezlerin dizaynında ve üretilmesinde kullanılmasıyla ilgili bir teknoloji olan CAD/CAM sistemi, bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim anlamına geliyor. CAD/CAM teknolojisi ile tek seansta kusursuz restorasyonlara kavuşmak mümkün hale geliyor. “CAD/CAM sistemi, üç boyutlu optik ölçü alan ağız içi kamera ve bu kameradan alınan görüntülerin bilgisayar ortamına aktarılması ile planlanarak üretilmesi esasına dayanır” diyen Prof. Dr. Julide Özen, bu yöntemle son derece estetik ve güvenilir restorayonların (porselen dolgular, laminate veya full kronlar, inley, onley ve köprüler) 1-2 saat gibi kısa bir zaman diliminde üretilmesinin mümkün olacağını ve böylelikle hem hasta hem de hekim için zaman kaybının önlenebileceğini belirtti. Geçici protez maliyetini ortadan kaldırdığı için bütçesel anlamda da hastalara rahatlık sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Julide Özen; kalite, estetik, dayanıklılık ve çabukluk gibi sağladığı büyük avantajlar nedeni ile yarının diş hekimliğinin CAD/CAM yöntemi olacağını sözlerine ekledi.

DİŞ HEKİMLİĞİNDE CAD/CAM HANGİ İŞLEMLERDE KULLANILIR?
Prof. Dr. Julide Özen, Protetik diş tedavisinde sıklıkla uygulanan porselen restorasyonların (kuron ve köprüler, lamineler, inley ve onley) çok daha uyumlu ve estetik bir şekilde tasarlanması ve üretilmesinde kullanıldığını söyledi. Özen CAD/CAM sisteminin avantajları hakkında şunları söyledi: “Bu teknik, dişlerin ölçüsünün bilgisayara bağlı bir kamera yardımı ile fotoğraflanarak alındığı ve elde edilen görüntüler ile sanal olarak restorasyon hazırlandığı için güvenilir bir metottur. Sistemin hassasiyeti mikon seviyesindedir ve geleneksel yöntemlerle elde edilebilmesi mümkün değildir. 1-2 saat gibi kısa bir sürede restorasyonlar hazırlanabildiğinden zamandan tasarruf sağlanmakta ve tasarım aşamasında her türlü detayın gözlenip kontrol edilebilmesi sayesinde üretim kalitesi de artmaktadır. CAD/CAM sistemi kusursuz bir estetik görünüm elde edilebilir.”

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kliniklerinde akademisyen hekimler eşliğinde CAD/CAM uygulamaları ile tek seansta eksiksiz dişlere sahip olunabileceğini ifade eden Prof. Dr. Julide Özen, CAD/CAM yöntemini kimlerin tercih edebileceği hakkında şöyle konuştu: “Kısıtlı zamanı olan veya geleneksel yöntemlerdeki prova aşamaları ile vakit kaybetmek istemeyen, protezlerinin yapım süreci ile ilgili estetik kaygılar taşıyan ve bulantı refleksi nedeni ile ölçü aşamasından çekinen kişiler CAD/CAM uygulamasını tercih edebilirler. CAD/CAM sisteminin bir avantajı da estetik gülüş tasarımı yapılabilmesidir. Cerec denilen sistem, mikro kamera yardımı ile dişleri üç boyutlu hale dönüştürdükten sonra dişler üzerinde, bireyin yüz ve ağız yapısına uygun olarak istediği değişiklikleri yapabilmesine olanak vermektedir. Ayrıca, bu yöntemle elde edilen dişlerin olası bitmiş haline yönelik görüntüler bireyin gerçek yüz fotoğrafı ile karşılaştırılmakta, diş hekimi ve birey yeni yapılacak restorasyonu bitmeden görebilme imkanına sahip olmaktadır.”
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleştirildi Savunma Sanayii Akademi koordinasyonunda ve ASELSAN’ın destekleriyle gerçekleşen Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi, savunma sanayiinde çevik dönüşüm teması ile gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda kurulan Savunma Sanayii Akademi tarafından düzenlenen etkinlik, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Karataş, Prof. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar, SSB Daire Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımları ile Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. SSB Başkanı Görgün, etkinlik kapsamında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Savunma sanayiimizdeki insan kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından başlattığımız olduğumuz ‘Millî Yetkinlik Hamlesi’ ile sektörümüzün yeni dönemdeki gelişiminde salt rekabetten ziyade ekosistemimizdeki tüm paydaşlarımızın yetenek, yetkinlik, performans, potansiyel ve kapasite olarak birbirlerini tamamlamalarını hedefliyoruz." Bu yeni yaklaşımla; verimsizlik, mükerrerlik, yanlış önceliklendirme, yetenek birikmesi, odak kayması, uzmanlık açığı gibi temel problemleri de en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Görgün, "Bu yetkinlik hamlesi ile birlikte; savunma sanayii ekosistemindeki çalışanların, aday çalışanların ve üniversite öğrencilerinin yetenek mimarisi, yetkinlik inşası, uzmanlaşma, kritik deneyim ve beceri transferi konularında geliştirilmesini önemsiyoruz" ifadesini kullandı. ‘Milli Yetkinlik Hamlesi’ kapsamında tüm firmalarımızın; stratejik planında beslenen, teknoloji yol haritası ile hizalanan, yetenek yönetimini inşa eden, performans yönetimini kurgulayan, yetkinlik geliştiren ve değişimi yöneten insan kıymetleri fonksiyonlarının oluşturulmasını amaçladıklarını aktaran Görgün, "Bugün tüm yönleriyle ele alacağımız çevik proje yönetim yaklaşımı ve insan kaynakları süreçlerinde çevik yaklaşımlar, bu alanda etkin bir network (iletişim ağı) oluşumunu tetikleyecektir" diye konuştu. Görgün çalıştay sonrası ortaya konacak olan fikirleri ve saptamaları yakından takip edeceklerini de ifade etti.
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”