SAĞLIK - 29 Ocak 2015 Perşembe 10:45

El bileğinden anjiyo konforu

A
A
A
El bileğinden anjiyo konforu

Kardiyoloji Uzmanı Dr. R. Kerem Temel, kalp damarlarında görülen hastalıklara teşhis koymak için kullanılan el bileğinden anjiyo yöntemini anlattı.

 Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. R. Kerem Temel, kalp damarlarında görülen hastalıklara teşhis koymak için kullanılan el bileğinden anjiyo yöntemini anlattı.
Anjyonun iki şekilde yapılabildiğini hatırlatan Dr. Temel, ilkinin yıllardır kullanılan klasik anjiyo olduğunu kaydetti. Temel yöntemi; "Klasik anjiyoda kasık damarlarından içeri kateter sokularak kalp damarlarına ulaşılır. Bu işlemden sonra hastanın kasığındaki plastik kılıf çekilerek yaklaşık 8 saat boyunca kum torbası konulur, baskı uygulanarak olası bir kanama önlenmeye çalışılır. Başka bir deyişle hastanın normal hayatına dönmesi uzun zaman alır. Bu süreçte hastanın sürekli yatar ve işine dönemez. Anjiyonun sonunda bir de stent uygulaması yapılacaksa kan sulandırıcı ilaçların yan etkilerinin geçmesi amacıyla yaklaşık üç saat beklenir. Bu kum torbasının hastanın karnının üzerinde kalması, ağrılı bir süreç yaşanmasına neden olabilir. Kasıkta da bu sürede ağrılar sonrasında ise yüzde 1 oranında şişmeler, kasıkta morarma görülebilir. Kasıktan uygulanan klasik anjiyo yönteminin dezavantajları nedeni ile günümüzde el bileğinden anjiyo uygulanmaktadır."

BİLEKTEN ANJİYO NASIL YAPILIYOR?
Bilekten yapılan anjiyoda ise el ve kol kullanıldığını belirten Dr. Kerem Temel, "İşlemden önce hastanın bileği ince bir enjektör yardımıyla uyuşturulur. Kullanılan damar küçük olduğundan damara da küçük bir kılıf konulur. İşlemden sonra kılıf hemen çekilir hasta da evine yürüyerek gidebilir. Yüzde 90 hastada el bileğinden anjiyo yöntemi kullanılabilir. Anjiyo için damara yerleştirilen kılıflar işlemden sonra hemen çekilir. Basit bir bandajla hastayı 2-3 saat içerisinde evine yollayabiliriz. Hasta ertesi gün işine başlayabilir. Eğer bilekten anjiyo uygulamasından sonra stent takıldıysa hasta bir gün hastanede tutulur, stent takılmadıysa hemen evine gönderilebilir. El bileğinden anjiyoda küçük damara giriş yapıldığı için komplikasyon oranları daha düşüktür. Bilekten anjiyo uygulaması ülkemizde henüz yaygınlaşmış durumda değil. Biz Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde bu yöntemi kullanıyoruz. Bacaktan yapılan anjiyo 5 dakikada, bilekten yapılan ise 15 dakikada bitiyor, teknik olarak uzmanlık ve tecrübe gerekiyor" diye konuştu.
 

KALP HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE BAŞKA YÖNTEMLER DE KULLANILIYOR MU?
Kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan yöntemler hakkında da bilgi veren Dr.Temel, "Efor testi, sintigrafik yöntemler de kullanılabilir. Bazen bunların sonuçlarına göre anjiyo yapılır, bazen hasta öyküsü koroner arter hastalığını düşündürebilir. O zaman da hastaya koroner anjiyografi yapılır. Acile gelen kalp krizi hastalarında koroner anjiyografi yapılması gerekebilir. Kalp krizi geçiren kişilerde de el bileğinden anjiyo güvenle yapılabilir"şeklinde konuştu.

EL BİLEĞİNDEN ANJİYONUN ÖNERİLMEDİĞİ DURUMLAR NELERDİR?
Bilekten anjiyonun şeker hastaları dahil her hasta grubunda kullanılabildiğini ifade eden Temel, şunları belirtti;
"Çünkü komplikasyon oranı daha düşüktür. El bileğinden anjiyo öncesinde mutlaka hastanın eline giden her 2 damarın sağlıklı şekilde çalıştığının “Allen Testi” ile test edilmesi gerekir. Eğer bu testin sonuçları olumsuz ise hastaya el bileğinden anjiyo yapılamaz. Bunun yanında çok zayıf, yaşlı, kronik böbrek hastaları olan ve kolunda diyaliz için fistül bulunan ve kol damarında yapısal bozukluğu olan hastalara el bileğinden anjiyo yapılması önerilmez." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.