GÜNDEM - 08 Ekim 2013 Salı 22:06

Elma üreticisine alternatif ürün

A
A
A
Elma üreticisine alternatif ürün

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TARUM) Isparta’da üretilen elmadan pekmez elde edildi.

TARUM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen Isparta'nın tarımda Türkiye'de çok önemli illerden birisi olduğuna değinerek, "Isparta dendiğini zaman akla ilk gelen ürün elmadır. Elmanın Türkiye'deki yıllık üretiminin yüzde 25'lik kısmı Isparta'da gerçekleştiriliyor. Bu sene yaklaşık 650 bin ton elma rekoltesi beklenmektedir. Bu oldukça iyi bir rakam. Çiftçilerimiz elma üretimindeki bu artıştan mutlu olsalar da bu seneki gerek dış ihracatın kapalı olması, iç piyasada da pazarlamada ürün fiyatının çok düşük olması çiftçilerimiz kadar bizleri de son derece üzmüştür" dedi.

ELMAYI NASIL DEĞERLENDİREBİLECEĞİMİZİ ARAŞTIRDIK
Isparta’da şu anda birinci sınıf elma fiyatının 50-60 kuruş civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kelen, "Meyve suyu için kullanılacak olan elmanın fiyatı ise 10 kuruş civarındadır. Bu çok düşük bir rakamdır ve çiftçi maliyetini bile karşılamakta zorlanmaktadır. Bulunduğu yöreye önderlik etme misyonu olan Süleyman Demirel Üniversitesi olarak bizler 'Acaba elmayı daha iyi nasıl değerlendirebiliriz?' diyerek bir çıkış yolu aradık. Bununla ilgili ya yeni pazarlar bulma mecburiyetindeyiz ya da ürünümüzü sadece taze elma olarak değil aynı zamanda farklı işleme teknikleriyle yeni farklı ürünler ortaya çıkararak değerlendirebileceğimizi öngördük" şeklinde konuştu.

10 KİLO ELMADAN BİR KİLO PEKMEZ ELDE EDİLİYOR
Elma sirkesi, elmanın kurutularak değerlendirilmesi ve cips olarak değerlendirilmesine ilave olarak aynı zamanda elma pekmezi üretimi gerçekleştirmeyi başardıklarını anlatan Prof. Dr. Kelen, "Isparta'ya, Türkiye'ye alternatif elma işleme ve yeni bir ürün çıkarma gayreti içinde olduk. Şu an biz elma pekmezinin üretimini gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 kilogram elmadan bir kilogram elma pekmezinin elde edilebileceğini gördük" dedi.

İSTİHDAMA BİLE KATKISI OLACAK
Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, elma pekmezinin emsali olan ürünlerin fiyatının yani bir kilo pekmezin fiyatının 15-20 lira olduğunun düşünülmesi halinde oldukça karlı bir yatırıma ev sahipliği yapılabileceğine dikkat çekti. Prof.Dr. Kelen, "Bunun Isparta girişimcilerine, esnafına çok farklı bir girişim imkanı olduğunu ifade edebiliriz. Bu yeni fabrika alanının açılması, yeni bir sektörün ortaya çıkması aynı zamanda istihdama katkısının olması şansını beraberinde getirmiş olacaktır. Isparta'ya hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

ELMANIN KATMA DEĞERİNİ YÜKSELTECEK
SDÜ tarafından bulunan alternatif ürünün elmanın katma değerini yükselteceğine değinen Prof.Dr. Kelen, şöyle devam etti:
"Elmanın değerlendirilmesinde ikinci, üçüncü bir alternatifi olmadığında çiftçinin ürününü hak ettiği koşullarda satma şansı olmuyor. Alternatif bir ürün işleme ortaya çıktığı zaman elmayı değerlendirebilir. Aynı zamanda pekmezin kısa sürede tüketilmesi gibi bir zorunluluğu yok, uzun süre saklanabilir."

ELMA PEKMEZİ ÜRETİMİ NASIL YAPILIYOR?
Prof.Dr. Kelen, pekmezin işleme aşamalarını ise şöyle anlattı:
"Elmada çürük olmadığı müddetçe, hatta çürük olduğu zaman bu kısmının temizlenmesi ile pekmez üretiminde rahatlıkla kullanılabilir. Elmalar, yıkanıyor, çürüklerinden ayrılıyor, parçalanarak elma suyu çıkarılıyor. Suyu çıktıktan sonra bir takım filtreleme işlemlerinden sonra kaynatılıyor. Daha sonra pekmez yapım üretimine göre işlenerek elma pekmezi elde ediliyor. Bizim ürettiğimiz elma pekmezinde hiç bir katkı maddesi yok. Üzüm pekmezine göre çok tatlı olmadığı için, hatta tat oranı biraz daha düşük olduğu için bir çok kişinin hoşuna gitti. Bu bir başlangıç. Biz elma pekmezimizi, farklı tekniklerle, farklı ürünlerle karıştırarak da farklı ürünler geliştirebiliriz."

ÇİFTÇİLER BİR ARAYA GELİP İŞLEME MERKEZİ KURABİLİR
SDÜ TARUM'un, Isparta'nın elmasının değerlendirilmesi noktasında yeni bir fırsat sağladığına dikkat çeken Prof.Dr. Kelen, "Isparta'daki girişimciler bu alanda yatırım yapabilir. Ve ya çiftçiler bir araya gelip kendi ürünlerini değerlendirmek için bir pekmez fabrikasyon sistemine rahatlıkla geçilebilir. Bu şekilde alternatif bir ürün ortaya çıkacak" dedi.

HABER: FERHAT KAYA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir