EKONOMİ - 24 Şubat 2017 Cuma 17:19

Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

A
A
A
Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

Emekli promosyonları ne zaman yatacak merak ediliyor. Promosyon almak isteyen emekliler, emekli promosyon tarihini sabırsızlıkla bekliyor. Peki emekli promosyonları ne zaman verilecek? İşte detaylar…

Emekli promosyonları ne zaman verilecek sorusunun cevabını sizler için derledik. Emekli maaşı ödeyen bankalar, mart ayı itibariyle emekli promosyon ödemelerine başlayacak. 3 yıllık sözleşme karşılığı 11.5 milyon emekliye tek seferde 300 ila 450 TL arasında ek ödeme yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli maaşı ödeyen bankaların 2017 Mart ayı itibariyle emekli promosyon ödemelerine başlayacağını, 3 yıllık sözleşme karşılığı 11.5 milyon emekliye tek seferde 300-450 TL aralığında ek ödeme yapılacağını açıkladı.

Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

EMEKLİ PROMOSYONLARI NE ZAMAN YATACAK?

Emekli promosyon ödemeleri tarihleri belli oldu. T.C. Kimlik Numarası'nın son hanesi 0 ve 2 ile bitenler Mart ayından itibaren, 4 ve 6 ile bitenler Nisan ayından itibaren, 8 ile bitenler Mayıs ayından itibaren promosyon işlemlerini gerçekleştirebilecek. Belirlenen takvime göre ise T.C. Kimlik Numarası'nın son hanesi 0 ve 2 ile bitenler Mart ayından itibaren, 4 ve 6 ile bitenler Nisan ayından itibaren, 8 ile bitenler ise Mayıs ayından itibaren promosyon işlemlerini gerçekleştirecek. Promosyon işlemlerini şubeler aracılığıyla gerçekleştirmek isteyen emeklilerin belirlenen takvime uygun olarak hareket etmeleri ile de oluşabilecek muhtemel yoğunluğun ve zaman kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

400 BİN EMEKLİYE PROMOSYON ÖDENDİ

Emeklilere promosyon ödeme sürecine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzalayan ilk banka olan Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Emekli müşterilerimiz için sistemsel alt yapı ve süreçlerin ivedilikle hazır hale getirilmesi sağlanmış ve 20 Şubat 2017 tarihi itibariyle fiili olarak emekli maaş promosyon ödeme sürecini başlatan ilk banka Ziraat Bankası olmuştur. Bu süreçte, emekli müşterilerimiz sadece şubelerimizden değil, internet sitemizden ve çağrı merkezimizden de maaş promosyonları ile ilgili detaylı bilgi alabilmektedirler. Ek olarak emekli müşterilerimize çağrı merkezimizden ve internet şubemizden taahhütname verme imkanı sunulmuştur” denildi. Şu ana kadar 400 bini aşkın emekliye promosyon ödemesi gerçekleştirildi. Ziraat Bankası ile işlemlerini gerçekleştiren emeklilere promosyon ödenmesine ilişkin takvim SGK ile yapılan anlaşma ile belirlendi.

Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

EMEKLİLER NE KADAR PROMOSYON ALACAK?

Emekli promosyon ödemeleri 1 Mart itibariyle başlıyor. Peki emekli promosyonlarında kim ne kadar alacak? Emeklilere maaşlarına ek 300-450 TL arası promosyon ödemesi yapılacak. Maaşı 1000 liranın altında olan 2.3 milyon emekliye 300 lira, 1000-2000 lira arası olan 8.5 milyon emekliye 375 lira, 2000 lira üzerinde olan 791 bin emekliye 450 lira promosyon ödenecek. Bankalara gidip promosyon sözleşmesi imzalamayana promosyon verilmeyecek.

Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

EMEKLİ PROMOSYONU VEREN BANKALAR HANGİLERİ?

Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, ING Bank, Akbank, Burgan Bank, Vakıf Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Halkbank, Fibabank, Denizbank, ICBC Turkey ve PTT emekliye promosyon verecek.

Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

EMEKLİ PROMOSYON ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

SGK, 15 banka ve PTT ile emekliye promosyon ödemesi anlaşmaları imzalamıştı. İmzalanan anlaşmalara göre bankaların emeklilerin maaşlarını kendi hesaplarına taşıması karşılığında promosyon ödemesi yapacağı belirtilmişti. Promosyon ödemesi yapacak olan bankalar, müşterilerinden kredi kartı almalarını veya kredili mevduat hesabı (KMH) oluşturmalarını, ayrıca iki tane de otomatik ödeme talimatı vermesini istiyordu.

Bakanlığın konuya ilişkin yaptığı çalışmalar sonucunda bu şartların da değiştirildiği bildirildi. Yapılan açıklamada, “Emekliler, kredili mevduat hesabı (KMH) veya kredi kartı seçeneklerinden sadece birini seçebilecektir. Eşlerden her ikisi de emekli ise ve emekli aylığı alıyorsa promosyon anlaşması yapmak istedikleri bankaya sadece iki otomatik ödeme talimatı vermeleri yeterli olacaktır” denildi.

PROMOSYON İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?

Emekli promosyon için gerekli şartlar neler merak ediliyor. Emekli promosyonu alan kişiler promosyon almak istedikleri bankadan hesaplarını 3 yıl boyunca taşımayacak.
Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardan 2’sini otomatik ödeme talimatı verecek.
Kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı açtıracak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Unutulmaya yüz tutmuş gomalak ustalığını 43 yıldır İstanbul’da yapıyor Birçok insanın ismini dahi bilmediği unutulmaya yüz tutmuş Gomalak ustalığını 43 yıldır yapan Ayhan Kaymak, “bir yer açıp insanlara gomalak öğretmek bundan sonraki amacım bu olacak. İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” dedi. Teknolojiye yenilen mesleklerin başında Gomalak Ustalığının gelmesi ile biliniyor. Antik ürünlere olan rağbetin ve o ürünleri yenileme yöntemlerinin değişmesi ile bazılarının ismini dahi duymadığı kaybolmaya yüz tutmuş Gomalak Ustalığının son temsilcilerinden Ayhan Kaymak 43 yıldır bu işi yapıyor. Ayasofya Kebir Cami’nin türbe kısmındaki kapıların cila işlemlerini yapan usta bundan sonra mesleğini gençlere öğreteceği bir atölye kurmak istiyor. Afrika’da bir böceğin dışkısı ile bazı kimyasalların karışımı sonucu elde edilen gomalak, alkol ve bazen boya ile uygulanıyor. Ahşaptan üretilen malzemeler ile ortaya çıkan eşyalar. İlk önce eski kaplamalarından arındırılıyor. Daha sonra zımparalanıp gomalak özenle ahşap yüzeye uygulanıyor. Zahmetli ve bir o kadar uğraştıran mesleğin yapanların sayısı her geçen gün azalıyor. 43 yıllık gomalak ustası Ayhan Kaymak İstanbul’da mesleğin son temsilcilerinden. “Gerçekte bu işi bilen çok fazla kişi yok” 43 yıldır Gomalak ustası Ayhan kaymak , “1965 Erzincan’da doğdum. 1981 yılında Kule dibinde bitpazarında gomalak işine başladık. Bizim işimiz genelde eski ürünler ile uğraşmak. Eski mobilyaları alıyoruz tamirini cilasına bakımını yapıyoruz. Yenileyerek tekrar müşteriye teslim ediyoruz. Gomalak şöyle üretiliyor, Afrika tarafında bir böceği dışkısı ile birleşip içerisine bazı maddeler katıp yapılan bir ciladır. Eski usul bir cila yöntemidir. Gomalak ahşabın tamamen orijinalini gösterir renksiz bir ciladır. İstediğimiz zaman renkleri biz katıyoruz. Gerçekte bu işi bilen çok fazla kişi yoktur. Bizim ustalarımız vefat etti bir tek bizim yaşıtlarımız kaldı. Bu işi seversen güzel yaparsın. Ben bu mesleği çok insanlara tanıttım” dedi. “İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” Birçok önemli tarihi yapıda çalıştığını belirten kaymak, “20 sene evvel Ayasofya Caminin türbe kısmındaki bütün kapılarını ben yenilemiştim. Abdülhamit Han’ın türbesini kapılarını da ben yaptım. Yurt dışına çok fazla eşya yapıp gönderiyorum. Abdülhamit Han türbesi yaparken benim ecdadım burayı yapmış ben bunla ayakta dursun duyguları ile yaptım ve hiçbir detaydan çekinmedim araştırdım nasıl daha iyi yapabilirim. Tatile gittiğim zaman bile ben ilk önce gidip eski eşyalara bakıyorum eski ustaların yaptığı malzemelere bakıyorum. Ama gençlere bunu anlatamadık. Kafamda başka bir proje var bir yer açıp insanlara gomalak öğretmek bundan sonraki amacım bu olacak. İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” diye sözlerini tamamladı.