GÜNDEM - 18 Ekim 2017 Çarşamba 13:53

Emine Erdoğan girişimci kadın çiftçilere ödüllerini takdim etti

A
A
A
Emine Erdoğan girişimci kadın çiftçilere ödüllerini takdim etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Yaptıkları işlerle, başarılarıyla gurur duyduğumuz nice kadınlarımız var. Öyle ki vatan savunmasında dahi ön saflarda yerlerini alıyorlar. 15 Temmuz'da görmedik mi çelikten güçlü yürekleriyle tanklara nasıl karşı durduklarını, İstiklal Savaşı'nda Anadolu'yu nasıl savunduklarını. Çok şükür ki bu coğrafya, kadını hayatın her alanında baş tacı eden, ona kıymet ve değer veren bir kültürle yoğrulmuştur” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze’nin katılımıyla gerçekleşti.

Törende yaptığı konuşmada Emine Erdoğan, kadınların evde, işte, tarlada, hayatın her alanında var olduklarına ve birikimlerini ortaya koyduklarını belirterek, "Yaptıkları işlerle, başarılarıyla gurur duyduğumuz nice kadınlarımız var. Öyle ki vatan savunmasında dahi ön saflarda yerlerini alıyorlar. 15 Temmuz'da görmedik mi çelikten güçlü yürekleriyle tanklara nasıl karşı durduklarını, İstiklal Savaşı'nda Anadolu'yu nasıl savunduklarını. Çok şükür ki bu coğrafya, kadını hayatın her alanında baş tacı eden, ona kıymet ve değer veren bir kültürle yoğrulmuştur” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Her ne kadar bugün 'çalışan kadın' tanımı yaygın şekilde kullanılsa da aslında tarihimizde kadın söz konusu olduğunda çalışan-çalışmayan ayrımı hiç olmamıştır. Kadın her zaman üretim hayatının içinde bulunmuş, ailesinin yüküne omuz vermiştir. Bugün şehir hayatında olduğu gibi kırsal alanda da kadınlarımız el emekleri ve alın terleriyle yaşamın zorluklarını paylaşmaktadırlar. Girişimcilik dendiğinde akla hep şehir ortamı gelir. Oysa girişimcilik, kırsal alanda yaşayan kadınlarımız için de geçerli bir sıfattır.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi için Ulusal Eylem Planı'nı hazırlayarak girişimciliğin önünü açtığını kaydeden Erdoğan, kadınların geniş bir yelpazede desteklendiğini, girişimcilik eğitimlerinden proje bazlı çalışmalara kadınlar için yeni imkanların açıldığını ifade etti.

“ Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü olmamızda, kadınlarımızın büyük emeği vardır"

Kadınların makine, ekipman desteğiyle iş kurmalarının sağlandığını, hibe programlarından faydalanmaları için pozitif ayrımcılık yapıldığını bildiren Emine Erdoğan, "İl ziyaretlerimiz sırasında kadınlarımızın çok farklı projelere imza attıklarını görüyor ve onlarla gurur duyuyorum. Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi kaynakları etkin ve verimli kullanan, bulunduğu çevreye rol model olan kadınlar, gelecek adına umudumuzu arttırıyorlar. Kadın elinin değdiği her iş değer kazanıp bereketleniyor” şeklinde konuştu.
“ Şu bir gerçek ki kadınlar yaptıkları işe yüreklerini koyuyorlar” diyen Erdoğan, “Tarım gibi ülkemizin önemli konularından birinde, kadın çalışkanlığının ayrıca çok değerli olduğuna inanıyorum. Tarımdaki istihdamın yarıya yakınını kadınlarımız oluşturuyorlar.

Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü olmamızda, kadınlarımızın büyük emeği vardır. Fakat bu emeğin yeterince fark edilmediğini görmek gerçekten üzüntü verici. Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı bu anlamda kadınların sürdürebilir iş imkanlarına kavuşması adına son derece önemli bir adımdır. Onlar bu süreçte eğitim almanın yanı sıra sosyalleşerek toplumsal hayata aktif bir biçimde katılma imkanı da buluyorlar, kendilerini daha da geliştiriyorlar. Kadının alın teri toprak içinde bereketin kaynağıdır. Toprak cömerttir. Asla geri çevirmez, aldığının fazlasını verir. Aşık Veysel'in dediği gibi 'Bir çekirdek verirsin, dört bostan verir. Toprak sadık yarimizdir.' Toprağın emektarı kadınlarımızı yürekten kutluyorum. Çalışkanlıkları, gayretleri ve girişimci özellikleriyle umudumuzu besliyorlar. Türkiye'nin geleceğine büyük yatırım yapıyorlar. Bilgi ve becerileri geliştirme, tarımsal ürünleri markalaştırma yolunda gücümüze güç katıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

“Devletimiz her zaman yanınızdadır, alın teriniz emanetimizdir”

Türkiye'nin, eğitimden sağlığa, tarımdan enerjiye her alanda iddiaları olan, gerek bulunduğu coğrafyanın hakkını vermek gerekse mazlumların umudu olmak noktasında hedefleri olduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hepimiz bu amaçları gerçekleştirmek için çalışıp çabalıyoruz. Gayretlerimizin aynı nehire aktığını düşünüyorum, aynı ideali güçlendirdiğine inanıyorum. Bugün burada ödül takdim ettiğimiz her bir kardeşimi tebrik ediyorum. Alın teriniz, el emeğiniz kutsaldır, geleceğimizin teminatıdır. Başarılarınızın devamını diliyorum. Bugüne kadar gösterdiğiniz gayretin artarak devam etmesini umuyorum. Devletimiz her zaman yanınızdadır, alın teriniz emanetimizdir. İnanıyorum ki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bu destekleri arttıracak, çiftçi kadınlarımızın emeğini ekonomiye kazandıracaktır. Güçlenen kadın aileyi, güçlenen aile de toplumu daha da yüceltecektir."

Emine Erdoğan Türkiye'nin aydınlık geleceğine hizmet eden tüm girişimcileri ve projenin sponsoru olan Şekerbank'ı tebrik ederek, kadınların güçlendirilmesine hizmet eden bu örnek tavrın diğer kuruluşlara da örnek olması temennisinde bulundu.

Erdoğan, "Tüm çiftçi kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nü kutluyor, Anadolu'nun bereketli topraklarının hepimize şifa getirmesini diliyorum. Eli toprak kokan çalışkan kadınlarımızı sevgiyle selamlıyorum. Hasadınız bol, ürününüz bereketli olsun inşallah" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Emine Erdoğan, kadın çiftçilere ödüllerini takdim etti.

Ödül alan kadın çiftçilerin isimlerini açıklayan Erdoğan, kadın çiftçilere ödülleri Bakan Fakıbaba ile birlikte takdim etti.

Pelin Üzek Kılıç - Mustafa Apaydın
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.