KÜLTÜR SANAT - 26 Aralık 2017 Salı 10:07

En çok Tarkan dinlendi, Zülfü Livaneli okundu

A
A
A
En çok Tarkan dinlendi, Zülfü Livaneli okundu

2018 yılı için geri sayım sürerken, Türkiye’de 2017 yılının kültür sanat haritası belli oldu.

D&R verilerinden elde edilen bilgilere göre; yerli müzik kategorisinde Tarkan’ın '10' albümü birinci olurken, yabancı listelerde birinciliği Haris Alexiou’nun 'Haris Alexıou 25'inci Yıl Özel' albümü göğüsledi. Kitap kategorisinde Zülfü Livaneli’ni kaleme aldığı 'Huzursuzluk' yılın en çok satan kitabı olurken, Fifa 18 en çok oynanan oyun olmayı başardı.

Medya takibinin önemli kurumu Ajans Press, 2017 yılının kültür sanat haritasının medya yansımalarını inceledi. Ajans Press’in D&R listelerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye en çok Tarkan dinlerken, Zülfü Livaneli okudu. Oyun konsolunda Sony PS4, oyunda ise Fifa 18 Türkiye’nin ilk tercihi oldu.

Ajans Press’in incelemesine göre yıl içerisinde kitap konulu 159 bin 865 haber çıkışı belirlenirken, müzik başlığında 139 bin 924 haber çıkışı belirlendi. 2017’nin en çok okunan kitabı olan 'Huzursuzluk' 418 habere konu olurken, Megastar Tarkan’ın albümü bin 813 haberle konuşuldu.

Kitaptan filme, oyundan teknolojiye kadar birçok kültür sanat başlığının incelendiği araştırmada 2017 yılının verilerine göre kitap ve müzik başlığının enleri sırasıyla şöyle oldu;

Kitap
Zülfü Livaneli-Huzursuzluk
Yuval Harari-Hayvanlardan Tanrılara Sapıens
Miraç Çağrı Aktaş-Sen On Yedi Yaşımsın
Dan Brown-Başlangıç
Sabahattin Ali-Kürk Mantolu Madonna

Müzik
Tarkan-10
Sezen Aksu-Biraz Pop Biraz Sezen
Koray Avcı-Sonra Dersin Ki
Harun Kolçak-Çeyrek Asır
Erol Evgin-Altın Düetler
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta kar kalınlığının 7 metreyi bulduğu yolda çalışma Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için 7/24 esasına göre çalışmalar devam ediyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin mart ayının son günlerinde kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için başlattığı çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Zorlu coğrafyada çığ riskine rağmen 2 bin 500 rakımlı Çavuştepe mevkisinde 3 gündür görev yapan ekipler, yolu kısa sürede açmayı hedefliyor. 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı ve köylülerin alternatif olarak kullandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için gece gündüz çaba gösteren ekipler, yaklaşık 3 aydır kapalı olan ve kar tabakasının oldukça sertleştiği yolda ilerlemekte güçlük çekiyor. Karın iş makinesinin boyunu aştığı yolda çalışmalarını sürdüren iş makinesi operatörü Kerem Çakır, 25 yıldır karla mücadelede yer aldığını belirterek, "Ben 25 yıldır iş makinesi operatörlüğü yapıyorum. Burada çığ tehlikesi var. Geçen günlerde bir çığ tehlikesi geçirdik. Üçevler grup köy yolunun Çavuştepe mevkisinde karla mücadele çalışmasını yürütüyoruz. Şu anda ovada çiçekler açmış, biz de burada karla mücadelemize devam ediyoruz. Yer yer 6-7 metre kar var. Kar çok sert. Makine çok zorlanıyor. Günde 2-3 kilometre yol açabiliyoruz. Burası rampa. Gece gündüz çift vardiya çalışıyoruz. Biz saat 18.00’dan sonra işi bırakacağız, gece vardiyası gelecek. İki güne kadar yolu ulaşıma açmayı hedefliyoruz. Gördüğünüz gibi iş makinesine 4 zincir taktık. İş makinesi zincirli olmasa gidemeyiz. Aşırı bir rampamız var. Her yerde ilkbahar mevsimi yaşanırken biz karla mücadele ediyoruz. Muş’un en yüksek mevkilerinden biri" şeklinde konuştu.