GÜNDEM - 08 Mart 2018 Perşembe 10:36

Engelli oğlunu 25 yıldır kucağında taşıyan eli öpülesi anne

A
A
A
Engelli oğlunu 25 yıldır kucağında taşıyan eli öpülesi anne

Spastik engelli oğlunu 25 yıldır kucağında taşıyan anne, liseye kadar eğitim almasını sağlarken aynı zamanda fotoğrafçılıktan çini kursuna kadar birçok sanatsal etkinliklere de katılan oğlunu biran olsun yalnız bırakmıyor.

Doğuştan spastik engelli Osman Emek’in bir dediğini iki etmeyerek her türlü ihtiyaçlarını kucağında taşıyarak gören anne Ayşe Emek’in gayretleri tüm kadınlara örnek oldu. Afyonkarahisar kent merkezinde yaşayan Emek ailesinin 5 çocuklarından 3.’sü olan Osman, tam 25 yıldır tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşıyor. Tüm ihtiyaçları annesi tarafından görülen Osman her türlü eğitim faaliyetlerinde bulunurken en büyük destekçisi de annesi olmuş. İlkokuldan liseyi bitirinceye kadar ikinci, üçüncü katlardaki sınıflara oğlunu sırtında yaşayan anne Ayşe Emek, tüm engelli annelere de örnek oldu. 

“Ben Osman’la çok mutluyum” 

Bu günlerde Osman’ı kentte bulunan Karahisar Gençlik Merkezi’de getirip götüren Anne Ayşe Emek, Osman’ın her istediğini yaptıklarını dile getirdi. Emek, “Osman 25 yaşında. Spastik engelli çocuk. Doğuştan oksijensiz kalmış, o yüzden böyle oldu Osman. Osman’ın her şeyiyle ben ilgileniyorum, eşim, kızım, kardeşleri. Osman ne isterse her şey yapıyoruz. Osman ilköğretimi okudu, liseyi dışarıdan açık öğretimden okuttuk. Aslında üniversiteyi de okutmak istiyorduk, ama bu sene dinleneceğim, kafamda planlarım var diye düşündü Osman. Osman ilk önce fotoğraf kursuna gitti, İngilizce kursuna gitti, çini kursuna gitti. Ben Osman’la da çok mutluyum, ailemle de çok mutluyum” dedi. 

“Okula giderken üçüncü kattaki sınıflara kucağımda çıkartıyordum” 

Özellikle okul yıllarında zorluklar çektiklerini belirten anne Ayşe Emek, oğlunu ikinci, üçüncü kattaki sınıflara kucağında taşıdığını belirtti Emek şöyle konuştu: 

“Sıkıntı çok yaşadık. Osman’ı ben okula vermekte çok zorluklar çektim. 2 yıl ilköğretime Osman’ı gecikmeli olarak verdik. Tedavisinden dolayı birde almadılar. Osman özel eğitimde öğrenmişti okuma-yazmayı. Okuluna da götürdük almadılar. Rehberlik araştırmaya götürdük, zeka seviyesi belirlendi ve ondan sonra alındı. Zorluk tabi haliyle oldu, çok çektik. Yeni askerden gelmiş işsiz bir babanın çocuğunun engelli olması ne demek? Tamam şimdi eşimin işi var çok iyi Allah’a şükür, ama bayağı sıkıntı yaşadık. Kucağımda arabasına indirip bindirmek zor oluyor ama olsun, oğlum sağ oldukça her zaman her yere taşımaya razıyım. Biz liseyi okurken Osman üçüncü katlara çıkardık. Bunları anlatıyorum çünkü ben götürebildim, çıkaramayan olmasın. Bizi ikinci, üçüncü katlara verdiler lisedeyken hep yukarı katlara çıkardık Osman’ı. Birisinde bir engelli çocuk baktım okulun kapısından döndü gidiyor engelli arabasıyla. Dedim ‘nereye gidiyorsun oğlum’ dedim. Şuanda o çocuk göreve başladı çalışıyor engelli birey olarak. ‘E abla okumayacağım, girmeyeceğim, etmeyeceğim.’ ‘Sen terk edeceksin, ben terk edeceğim, kim savunacak oğlum engellilerin hakkını?’ dedim ve önüne gerildim. Sonra Türkiye Sakatlar Derneği’nde karşılaştık. Engelli bir çocuğunuzun olması demek zaten hep mücadele demek, normal çocukla engelli çocuk bir değil ama mesela çocuğun arabasıyla geçeceği yere araba koyuyorlar. Öyle yapmasınlar.” 

“Böyle bir annemin olmasından mutluluk duyuyorum” 

25 yaşındaki spastik engelli Osman Emek, böyle bir annesinin olmasından çok mutlu olduğunu belirtti. Emek, “Annem çok iyi bir kadın. Böyle bir annemin olmasından mutluluk duyuyorum. Annemle birlikte bazen çini yapıyoruz. Çini yapmayı öğrendim bazen annemde yardım ediyorum. Liseyi okurken annemler beni 4. kata kadar çıkartıyordu. Ablam beni arabayla gençlik merkezine getiriyor, annemde kucağında beni indirip-bindiriyor üçüncü kata kadar. Anneme ve ablama teşekkür ediyorum. Başta annemin ve tüm şehit annelerinin kadınlar gününü kutluyorum” dedi.  

Hayati Kanat
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Önyargılara meydan okuyan Ağrı’nın tek kadın futbol takımı zirveye yükseliyor Ağrı Aile ve Sosyal Hizmetler Spor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu Kadınlar 3. Lig 2. Grup’ta mücadelesine devam ediyor. Gösterdikleri kararlılıkla 2. Lig yolunda emin adımlarla ilerleyen takım, önyargılara da meydan okuyarak, önemli başarılara imza atıyor. Yeşil sahalarda gösterdikleri performans ve sosyal sorumluluk projelerindeki katkılarıyla 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan teşekkür plaketi alma başarısını gösteren cesur kadınlar, sahadaki başarılarını Ağrı’yı ve Türkiye’yi gururlandırmak için kullanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki ASP Gençlik ve Spor Kulübü ile spora adım atan takım, büyük bir kısmı erken yaşta ve zorla evliliklerle karşı karşıya kalan yaşıtlarının aksine, futbol oynama tutkularını gerçeğe dönüştürüyor. Vali Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç’un destek ve katkıları, takımın moral ve motivasyonunu zirveye taşıyor. Neslihan Gül Koç, kadın futbolcularla sık sık bir araya gelerek, maçlarını izliyor ve yanlarında olarak onlara güç veriyor. Futbolculardan Merve Kurt, "Futbola ilk başladığımda ailem buna çok karşıydı. Sonradan hocalarımın ve arkadaşlarımın desteğiyle bu engeli aştık. Futbola sadece erkeklerin oynayabileceğini düşünmek yanlış. Biz bunu başardık ve kanıtladık. Hedefimiz şampiyonluk ve bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Valimiz Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç’a, hem yardımlarından hem de maç esnasındaki desteklerinden dolayı en içten dileklerimizle teşekkür ederiz" dedi. Takım kaptanı Kader Şimşek ise, "Biz Ağrı’nın tek kadın futbol takımıyız ve çok da başarılıyız. Seyirciler bizi izleyerek kadınların futbola karşı olan ön yargılarını yıkıyorlar. Bu bize ilham veriyor ve örnek oluyoruz. Daha fazla seyirciye ve desteğe ihtiyacımız var. Bu sayede farkındalık oluşturabilir ve daha fazla kızın bu spora katılmasını sağlayabiliriz" şeklinde konuştu. Takımın antrenörü Önder Tunay da, "Hedefimiz ikinci lige yükselmek. Bu zor bir hedef ancak kızlarımızın azmi ve kararlılığıyla bunu başaracağımıza inanıyorum. Doğu Anadolu Bölgesi’nde kadın futbolunun zorluklarının farkındayız. Fakat futbol kızlarımıza birçok imkan sunuyor. Spor lisesine geçişlerde önemli rol oynuyor, üniversite imkanı sunuyor ve beden eğitimi öğretmenliği gibi alanlarda iş imkanları oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca Vali Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç’un desteğine değinen Tunay, "Valimiz Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç hanımefendi bize çok büyük destek oluyorlar. Bu sayede şampiyonluk hedefimiz daha da güçlendi. Onların desteğiyle Ağrı’ya ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bu şampiyonluğu getirmek istiyoruz" cümlelerine yer verdi.
İzmir Medical Point araç tercihini ‘çevreden’ yana kullandı ‘Gezegenin sağlığı eşittir insan sağlığı mottosuyla’ yoluna devam eden İEÜ Medical Point Hastanesi’nde çevre dostu elektrikli araç TOGG, makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, “Medical Point Hastaneleri olarak çevre dostu politikalar izlemeye devam ediyoruz. Bunun son örneklerinden biri de makam aracı olarak fosil yakıt üretmeyen TOGG’u tercih etmek oldu” dedi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında sıcaklık artışını 1,5 C ile sınırlı tutmak için, sera gazı salımını 2030’a kadar yüzde 45 azaltmak, 2050 yılına kadar da net sıfır hedefine ulaşmak hedefleniyor. Medical Point Hastaneler Grubu da net sıfır hedefinde önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Uyguladığı enerji politikaları sonucunda geçtiğimiz yıl "ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası" almaya hak kazanan İEÜ Medical Point Hastanesi’nin bahçesine elektrikli araçlar için iki adet şarj istasyonu da kuruldu. “Elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz” İEÜ Medical Point Hastanesi, makam aracı tercihini de ‘çevreden’ yana yaptı. Yerli ve milli üretim, çevre dostu elektrikli araç TOGG, hastanede makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Tamamen elektrikli olan TOGG’un karbon salınımı, geleneksel yakıt tüketen araçlara oranla çok daha düşük. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba ‘net sıfır karbon’ hedefiyle çevre dostu uygulamaları hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Kubba, “Son yıllarda dünyada iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini yoğun bir şekilde yaşıyoruz. Bu da bize her geçen gün gelecek için sorumluluk almanın aciliyetini hatırlatıyor. Medical Point Hastaneler Grubu olarak çevre dostu politikalar izlemeye devam ediyoruz. Bunun son örneklerinden biri de makam aracı olarak TOGG’u tercih etmek oldu. TOGG, yerli ve milli olması dolayısıyla bizleri gururlandırmakla kalmıyor, fosil yakıt tüketmediği için de çevreyi de kirletmiyor” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir’den İskenderun’a altyapı ve üstyapı desteği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, deprem sonucunda ciddi hasar gören İskenderun’un altyapı çalışmalarına destek amacıyla yaklaşık 10 gündür bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören Hatay’ın İskenderun ilçesinde normalleşme sürecini hızlandırmak ve kentin daha yaşanabilir bir ortama kavuşmasını sağlamak için harekete geçti. Gaziantep Büyükşehir, İskenderun’un altyapı ve üstyapı sürecindeki mesaisine hem teknik açıdan destek veriyor hem de personel takviyesinde bulunup sürecin hızlı ve koordineli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlıyor. Gaski ilçedeki atıksu sorununu çözdü “Asrın Felaketi” olarak tanımlanan 6 Şubat depremleri dolayısıyla altyapıda hayati öneme sahip olan atıksu çalışmalarına Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleriyle destek olup iyileştirme çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir, ayrıca Fen İşleri Daire Başkanlığı, Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ekipleriyle de ilçedeki teknik desteğini sürdürüyor. Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve teknik ekibi, ilçeye ziyarette bulunup İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez ve ekibiyle saha gezisi ve istişare toplantılarına katıldı. Bölgenin eksikleri ve yapılan çalışmalar konusunda bilgi alınarak yeni destekler konusunda talepler dinlendi.
Erzurum ETÜ’de TÜBİTAK’tan destek alan öğrenciler için ödül töreni düzenlendi Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ), 2023 yıllarında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) “2209-A Üniversite Öğrencileri Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazanan proje ekipleri için ödül töreni düzenlendi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, dekanlar, akademisyenler ve projeleri kabul edilen öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan Rektör Çakmak, ETÜ’de geliştirilen ve kabul alan proje sayısının her geçen dönem arttığına dikkat çekerek: “Malumunuz olduğu üzere TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları üniversitemiz ev sahipliğinde düzenleniyor. Onları gördüğümde sizin küçüklüğünüz aklıma geliyor. Çünkü proje kültürü o yaşlardan itibaren kazanılmaya başlıyor. Proje denildiğinde genelde akademisyenler tarafından hazırlanan Ar-Ge faaliyetleri akla gelirdi. Ancak son dönemde TÜBİTAK’ın da desteğiyle bu anlayış değişti ve artık öğrenciler tarafından hazırlanan projeleri de konuşuyoruz. Bu noktada sizlerin elde ettiği başarılar üniversitemizin tanınırlığına ve bilinirliğine önemli katkılar sunarken kariyerleriniz açısından da çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Çünkü mezun öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimlere baktığımızda iş verenlerin akademik başarının yanı sıra takım çalışmasına yatkınlık ve proje kültürüne sahip olmak gibi kriterlerine de öncelik verdiğini görüyoruz. İnanıyorum ki aynı kararlılık ve azim ile kabul alan proje sayımız önümüzdeki süreçte daha da artacak. Bu vesileyle başta siz değerli öğrencilerimiz olmak üzere bilgisi ve tecrübesiyle size yol gösteren danışman hocalarımıza teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum” diye konuştu. Program Rektör Çakmak’ın ve Rektör Yardımcılarının öğrencilere ve danışmanlarına teşekkür belgelerini takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.