SAĞLIK - 21 Mayıs 2015 Perşembe 11:12

Epilepsi hastalarına pil tedavisi

A
A
A
Epilepsi hastalarına pil tedavisi

Epilepsi hastalarının pil (VNS) uygulaması için artık Adana dışında İstanbul Ankara gibi merkezlere gitmelerine gerek kalmadı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Psikiyatri Kliniklerince oluşturulan epilepsi grubu tarafından hastalar başarılı bir şekilde tedavi ediliyor.

30 yaşındaki Ümmügülsüm Karakaya 10 yaşından bu yana epilepsi yani halk arasında bilinen adıyla sara hastalığı tanısı ile takip edildi. Kullanmakta olduğu bir çok antiepileptik ilacı yan etkileri nedeni ile yeterli dozda kullanılamadı ve nöbetler istenildiği düzeyde kontrol altına alınamadı.
Bunun üzerine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Psikiyatri Kliniklerince oluşturulan epilepsi grubu tarafından hastaya pil önerildi. Pil takıldıktan sonra hastanın nöbetlerinin henüz erken olmasına karşın başlangıçtaki nöbet sıklığına göre yarı yarıya azaldığı görüldü.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji kliniğinden Prof. Dr. Hacer Bozdemir, Doç. Dr. Kezban Aslan, Beyin Cerrahisi kliniğinden Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz ve Psikiyatri kliniğinden Yard. Doç. Dr. Soner Çakmak tarafından oluşan epilepsi (Sara) grubu ilaç tedavisine yeterince yanıt vermeyen, cerrahi tedavi şansı olmayan epilepsi hastası Ümmügülsüm Karakaya gibi hastalar artık İstanbul ya da Ankara yerine bu bölgede tek olma özelliği bulunan pil (VNS) yerleştirme operasyonuyla başarılı bir şekilde tedavi ediliyor.

PİL TEDAVİSİ
Pil tedavisi, ilaç tedavisine yeterince yanıt vermeyen, ya da ilaçların yan etkileri nedeni ile istenildiği dozda ve biçimde ilaç kullanamayan, cerrahi tedavi şansı olmayan hastalara, sara nöbetlerini kontrol etme amacı ile kullanılan bir tedavi yöntemi.
Bu tedavi yöntemi ile sol köprücük kemiği altına bir pil takılıyor ve hastanın eline de gerektiğinde sistemi çalıştıracak bir mıknatıs bulunuyor. Hasta nöbetin geleceğini hissettiğinde elindeki mıknatıs ile pile dokunarak pilin çalışmasını sağlıyor. Pil çalışınca beyne giden uyarılar sayesinde, beyinde kendi kendine çalışmaya eğilimli hücrelerin daha kontrollü halde çalışmasını sağlayarak nöbetin durması sağlanmış oluyor.
Pil ameliyathane şartlarında takılıyor. Hasta bir gün hastane koşullarında izlendikten sonra, belirli periodlarla pilin çalışma gücü denetleniyor ve düzenleniyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği lisans programı mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylandı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının, Mesleki Yeterlilik Kurumu 44’üncü Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu toplantısında program akreditasyonuna sahip TYÇ’nin ilgili seviyesine yerleştirildiği bildirildi. TYÇ, ülkemizdeki tüm diploma, belge ve sertifikalar arasından kalite güvencesi sağlanmış olanları Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı gibi araçlar vasıtasıyla tutarlı ve anlaşılır bir sistemle yeniden tanımlamayı, seviyelendirmeyi ve böylece hareketliliği temin etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda TYÇ’ye yerleştirilen GAÜN Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının diploma ekleri, transkript ve mezuniyet belgeleri üzerinde TYÇ Logosu kullanılabilecek. Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının TYÇ’nin ilgili seviyesine yerleştirilmesi ile ilgili açıklama yapan GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Çetin, “Fakültemizin ilk olarak İngilizce Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Programları TYÇ’ye yerleştirilmişti, şimdi Türkçe Öğretmenliği Lisans Programımızın da yerleştirilmesi bizleri gururlandırdı. TYÇ ayrıca yerli ve yabancı akademik alanda tanınırlığımızın artmasında yardımcı olacak. Katkısı olan ve emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyor ve teşekkür ediyorum” diye konuştu.