POLİTİKA - 18 Eylül 2014 Perşembe 12:56

Erdoğan: 'Bu ihanet çetelerine kimse sesini çıkarmadı'

A
A
A
Erdoğan: 'Bu ihanet çetelerine kimse sesini çıkarmadı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının darbe girişimi olduğunu belirterek, “Bizi kıyasıya eleştirenlerin ananas ve tespih konularında ağzını bıçak açmadı. Bu ihanet çetelerine kimse sesini çıkarmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD toplantısında toplum içerisindeki kutuplaşmanın sonlandırılmasına yönelik önemli mesajlar verdi. Paralel yapı ile mücadele konusundaki kararlılığını yineleyen Erdoğan, “Hukuka sızmış paralel yapıya dair iş dünyasından ilk kez kararlı bir ses duydum. Teşekkür ederim” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na katıldı. Toplantıda iş dünyası temsilcilerine hitap eden Erdoğan, paralel yapı iddialarına ilişkin sert ifadeler kullandı.

Bir banka yöneticinin yaptığı açıklamaları hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Neymiş elde edilen başarılara gölge düşmüş, hukuk sistemi sorgulanmaya başlanmış. Bunu söyleyen şahsın yönetim kurul başkanlığı yaptığı bankada inceleme yaptırdım. Son 12 yılda aktifler 8 kat, mevduatı 6 kat büyümüş. Kusura bakmayın. Artık yan gelip yatan bir Başbakan yok, Cumhurbaşkanı da yok. Bir şey söylendiğinde bunu inceletmek durumundayım. Ben bunu görünce ‘el insaf’ dedim. Kastedilen nedir; Gezi olayları, 17 ve 25 aralık darbe girişimi. Bu girişimlerin karşısında dimdik durduğumuz için son 12 yılda kazancına kazanç katmış olanlar, rahatsızlık ifade ediyor” dedi.

“GEZİ OLAYLARI KARŞISINDA BİZ DİK DURMASAYDIK BUGÜN FARKLI BİR TÜRKİYE’DE YAŞIYORDUK”
Konuşmasında Gezi olaylarının iddianamesine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir yerlerde bol miktarlarda paralar alınıyor, ‘ağaç için park için değil hala anlamadın’ diyor, ‘bu ağaç meselesi değil hükümeti devirmek’ diyor. Bir takım vandallar sokağı yakıyor. Hepsi ortaya çıktı. İfadesinde bu şahıs ‘telefondan konuşurken alkollüydüm, kız arkadaşıma hava atıyordum’ diyor. Türkiye’de yaşanan Gezi olaylarının benzeri Mısır’da yaşandı, Ukrayna’da yaşandı. Suriye’deki durumu görüyorsunuz. Sonucu ortada. Mısır’da demokrasiyi katlettiler. Dünyada demokrasinin beşiği olan ülkelerden ses var mı? Halkın iradesine saygı diyeceksiniz, milli iradenin getirdiği cumhurbaşkanına saygı duymayacaksınız. 1 günde 5 bini aşkın insanı öldürdüler orada. Ukrayna’da ülkeyi mahvettiler.

Ülke bölünmenin eşiğine geldi. Kırım işgal edildi. Bunları masum halk hareketi gibi başlayan eylemlerle sürdürüyorlar. Suriye zaten bir felaketi yaşıyor. 250 bine yakın ölüm var. Gezi olayları karşısında biz dik durmasaydık bugün çok farklı bir Türkiye’de yaşıyor alacaktır. Aynı şekilde 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri. Belli sermaye çevrelerinin bugün dahi bu paralel yapıyı, ihanet şebekesini görmezden geldiğini, bir kısmının desteklediğini görüyoruz. Niye, çünkü 17 ve 25 Aralık bir darbe girişimiydi ve bütün amaç eski Türkiye’ye geri dönmek. Hem Gezi hem 17 ve 25 Aralık’ta eski Türkiye’yi diriltmek, eskiden olduğu gibi sadece kendilerine kazanç sağlamak istediler. İstedikleri zaman ‘24 saatte bir hükümeti götürürüz yenisin getiririz’ mantığı. Bütün dert budur” diye konuştu.

“AMERİKAN MEDYASINDA 3 YALAN HABER ÇIKTI DİYE BU ÜLKENİN İTİBARI ZEDELENMEZ”
Türkiye’nin itibarının zedelendiği şeklindeki açıklamalara da tepki gösteren Erdoğan, “Yargıda tehditler ortaya çıkarken kimse bunları eleştirmedi. Görevdeyim. Dönemin başbakanı deniyor. Dönemi başbakanı diye tutanaklar tutuluyor ve yargıya sev ediliyor. Bütün bu tutanakları tutanlara karşı eğer sessiz kalınsaydı bu ülke ne hale gelirdi. Bu ihanet çetesine seslerini kimse çıkarmadı. Bunlara kol kanat germeye çalışanlar oldu. Sonra çıkıyorlar ‘Türkiye’nin uluslararası itibarı zedelendi’ diyorlar. Amerikan medyasında 3 yalan haber çıktı diye bu ülkenin itibarı zedelenmez. Biz onların ne yapmaya çalıştıklarını biliyoruz. Adana’da paralel yapı uşakları tarafından MİT tırlarının önü kesildiğinde aslında amaç Türkiye’yi uluslararası arenada Türkiye’yi teröre destek veren olarak karalamaktı.

Şimdi köşe yazıları ile itibar suikasti yapma gayretindeler. Yapılan o yalan haberler zerre kadar umurumuzda değil, bundan itibarımız da zedelenmez. Bir tanesinde şahsım ve sayın Başbakan birlikte Hacı Bayram Camii’nde Cuma namazı kıldık. Oradan çıkarken çekilmiş resmimizle beraber bir Amerikan gazetesi ‘IŞİD'in yatağı burası’ diyor. Böyle bir anlayış, böyle bir dezenformasyona karşı biz Türkiye’de ülkemizin bütün STK’ları hep birlikte tavır almamız gerekmez mi. Onlar meşreplerinin gereğini yapacaklar. Bu kervan yürümeye devam edecek. Türkiye içinde o ihanet şebekelerine paralel manşet atanlara rağmen bu kervan yürüyecek. Paralel ihanet çetesi ve uluslararası medya bir oluyor Türkiye’nin birliğini ve özellikle ekonomisini hedef alıyorlar. Buradan da birileri çıkıyor işadamı kisvesi altında bunlara destek veriyor. Eski Türkiye artık hayaldir” şeklinde konuştu.

“KAYBOLAN İTİBAR O DERECELENDİRME KURULUŞLARININ İTİBARIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarına da tepki göstererek, “Bu adamlar hangi ölçüleri baz alarak Türkiye’ye bu tür notu veriyorlar. Batmış olan komşu ülkeyi sen 6 derece yükseltiyorsun. Şu anda Avrupa ve başta Almanya verdiği yüksek kredilerle bu ülkeyi ayakta tutamıyor, sen 6 derece tırmandırıyorsun. Türkiye gibi şu anda ekonomide büyümesi devam eden ülkeye böyle bir not veriyorsun. Avrupa’da şu an böyle büyüyen bir ülke yok. Büyümesi en iyi olan Almanya 0.8 ile. Biz böyle bir dönemde büyüyoruz sen böyle bir not veriyorsun. Bunların üzerine birlikte gitmemiz lazım. Burada art niyet var. Bu ne şahsımın ne hükümetin sorunu. Hepimizin sorunu.

Bunlara karşı güçlü durduğumuzda olay farklı olur. Bu karar siyasidir. Ne ekonomik ne bilimseldir. OECD genel sekreteri ‘biz onlarla aynı kanaatte değiliz’ diyor. Burada dayanışmamız hem sizler hem ülkemiz için çok önemli. Her türlü algı operasyonunun, her türlü darbe girişiminin karşısında biz milletçe durduk bundan sonra da durmaya devam edeceğiz. Falanca medya kuruluşu şunu yazmış, yazarsa yazsın. Biz buralara onlarla gelmedik. Kaybolan itibar Türkiye’nin itibarı değildir, o medya kuruluşlarının, o derecelendirme kuruluşlarının itibarıdır” ifadelerini kullandı.

“HUKUKA SIZMIŞ PARALEL YAPIYA DAİR İŞ DÜNYASINDA İLK KEZ KARARLI BİR SES DUYDUM”
İş dünyası için hukuk sisteminin önemine değinen Erdoğan, “Hukuk sistemindeki sorunları şikayet etmesi gereken iş dünyası olmalı. Hukuk içine sızmış paralellere dair ilk defa iş dünyasından kararlı bir ses duydum. Teşekkür ediyorum. İş dünyasında gerekli tepkiyi göstermemiz lazım. Dün bizi hançerlemek istediler hiç şüpheniz olmasın yarın da sizi hançerlemek isteler. Yeni bir Türkiye kurulurken iş dünyasının da artık yeni bir vizyon ortaya koyması gerekir. Eski Türkiye refleksleriyle kazanma dönemi sona ermiştir. Darbeleri savunarak, arkasında durarak kazanma dönemi geri kalmıştır. Hükümetleri sıkıştırmak suretiyle kazanma dönemi de eski Türkiye’de kalmıştır” dedi.

“O BANKA ŞU ANDA ZATEN BATMIŞ”
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nın “Bir bankanın batırılması için çalışılıyor” şeklindeki sözlerini de değerlendiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir bankanı batırılması için çalışılmıyor. O banka şu anda batmış zaten. Bu taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor. O 26 batık bankanın olduğu dönemden biz farklı bir finans dünyasını devraldık. Şu anda bankalarımız geldiği nokta net. Bu batan böyle bir finans kuruluşunu biz de o dönemde olan yanlışları tekrarlayarak aynen devam mı ettirelim. Bir de hakaretanez şeklide sayın başbakana o yüksek rakımlı yerden bahsediyor. Pek alışık değil oralara, gelmesi de herhalde mümkün olmayacak.”

“STK’LAR HER İSTEDİĞİ YERDE, İSTEDİĞİ ŞEKİLDE YÜRÜYÜŞ VE MİTİNG YAPAMAZ”
STK’ların her istediği yerde yürüyüş ve miting yapamayacağını belirten Başbakan Erdoğan, “Bu dünyanın hiçbir modern ülkesinde yoktur. Yerler bellidir. Gider o yerlerde yürüyüşünüzü de yaparsınız. Kolluk kuvvetlerinin o zaman görevi müdahale değil korumadır. Şimdi bunu siyasi partinin genel başkanı olduğum zaman biz kalkıp belirlenen yerlerde yapıyoruz da bu beyefendiler niye orada yapmıyorlar. Bakın İstanbul’da iki önemli yer var. Yenikapı ve Maltepe. Git burada yap. Esnaf mağdur olmasın. Oralarda istediğin gibi konuş. Ama dert o değil. Dert toplumun huzurunu bozmak. Paralel ihanet çetesinin yapmış oldukları da bunlarla aynı. Darbenin ve hukuksuzluğun arkasında durmak. Türkiye’ye yönelik algı operasyonlarının taşıyıcılığın yapmak bu topraklara ihanet olur” açıklamalarında bulundu.

“MADEM KUTUPLAŞMAYA KARŞIYIZ, KIZLARIMIZ ARASINDA KUTUPLAŞMA YAPMAYALIM”
“15 yıl önce başörtüsü yasağını savunanlar, darbe destekleyenler bugün çıkmışlar demokrasinden, insan haklarından bahsediyorlar” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Demokrasi; güçlünün değil, milletin egemen olduğu sistemdir. Bu ülkede başörtülü de başı açık kardeşim de beraber okumalıdır. Devlette de özel sektörde de birlikte çalışmalıdır. Madem kutuplaşmaya karşıyız bunların arasında kutuplaşma yapmayalım. Bu kutuplaşma değil mi. Okumak istiyorum ‘sen kat sayıya tabiisin’ Nitekim katsayı kalktı hepsi şimdi istediği üniversiteye girebilecek. Adalet budur. Temenni ederim özel sektör de bu kızlarımıza kapılarını açar.”

“ENERJİMİZİ KUTUPLAŞMAYA DEĞİL YENİ TÜRKİYE’YE SARF EDECEĞİZ”
Gezi olaylarının arkasındaki cepheyi bildiğini söyleyen Erdoğan, “Şu anda paralel yapı ile birlikte Türkiye ekonomisine algı operasyonu düzenleyenlerin de arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz. Hepsi mahcup olmaya devam edecek. Türkiye 77 milyonu ile kazanırken emin olun kaybedenler sadece onlar olacak. Biz özgüven içinde olacağız. 12 yıl içinde Türkiye nice ilkleri başardı. Geleceğe de aynen o şeklide devam edeceğim. Enerjimizi kutuplaşmaya ve kamplaşmaya değil, gerilime değil artık yeni Türkiye’ye sarf edeceğiz. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olarak benim birinci görevim budur. Çözüm sürecini ileri seviyelere taşıyarak, paralel yapıyı tamamen tasfiye ederek inşallah 2023 hedeflerine ulaşacağız” dedi.

“ZAMAN YUMRUKLARI SIKMA ZAMANI DEĞİL, TOKALAŞMA ZAMANIDIN”
Erdoğan konuşması, “Zaman yumrukları sıkma zamanı değil tokalaşma zamanıdır. Demokrasi standartlarını daha ileri taşıyarak büyümeyi sürdürmek zorundayız. Gayrete ettiğimiz sürece ulaşamayacağımız hiçbir hedef yoktur. Yeter ki birbirimize güvenelim, kurulan tuzakları birlikte fark edip bu tuzaklardan uzak kalalım” sözleri ile noktaladı. 

ALPER KORKMAZ-SADIK KAHRAMAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz