POLİTİKA - 30 Mart 2015 Pazartesi 16:13

Erdoğan: 'Seçim bildirgesini okudum- demedim'

A
A
A
Erdoğan: 'Seçim bildirgesini okudum- demedim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AK Parti’nin seçim bildirgesini okudum” diye bir beyanı olmadığını söyledi ve muhalefete çağrıda bulundu.

Slovenya’da mevkidaşıyla birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “- Ben seçim bildirgesini okudum- diye beyanım olmadım. Başbakanın, başkanlık sistemi ilgili düşüncelerini benimle paylaştığını, bizzat o bölümü yazdığını, yazacağını söyledi, ben de düşüncelerimi kendisi ile paylaştım” dedi.

Muhalefet partilerine de çağrıda bulunan Erdoğan, “Muhalefet eğer seçim beyannamelerini bana gönderirse ben kendilerine memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse, çok daha benim için de isabetli olur. Çünkü bu mesafe almaktır. Demek ki burada bir kabul söz konusudur. Onlarla da düşüncelerimi paylaşırım. Ben kırk yıldır siyasetin içerisinde olan birisiyim. Bunlar siyaset acemisi, ama öğrenecekler bazı şeyleri. Bu tür beyannameler gelirse kendilerine yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Tecrübelerimi kendileriyle paylaşmış olurum” ifadelerini kullandı.

NEDEN DAİŞ ?

Türkiye’nin DAİŞ’e destek verdiği iddialarının çok büyük haksızlık ve saygısızlık olduğunu, DAİŞ’i ’terör örgütü’ olarak kabul ettiklerini anlatan Erdoğan, örgüte neden IŞİD demediğini de anlattı. Cumhurbaşkanı, DAİŞ’e IŞİD denilmesinin İslam’a hakaret olduğunu, ayrıca terörist bir örgütü devlet olarak tanımak olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bunlar akaşrı olan mücadelemizi bugüne kadın nasıl sürdürdüysek aynı kararlılıkta sürdürüyoruz ve bu konuda da her türlü koalisyonun içersinde varız” dedi.

“BUNLAR SİYASET ACEMİSİ, GELSİNLER MEMNUNİYETLE YARDIMCI OLURUM”

 Cumhurbaşkanı Erdoğan,muhalefet partilerine yüklenerek:  “Bunlar siyaset acemisi. Ama öğrenecekler bazı şeyleri” diyerek, seçim beyannamelerini göndermeleri halinde kendilerine yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya’nın başkenti Lübliyana’da Sloven mevkidaşı Borut Pahor ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, toplantıda iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ardından konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına kendisine ve beraberindekilere gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “dost ve müttefik Slovenya Cumhurbaşkanı’nın” davetine icabetle bulunduğu Slovenya’yı 2012 yılının Mayıs ayında Başbakan olarak ziyaret ettiğini hatırlattı. Erdoğan, “O ziyaretimde dostum Pahor da Başbakandı. Stratejik Konsey Anlaşmasını o zaman imzalamıştık. Ve değerli mevkidaşım Cumhurbaşkanı Pahor ile 2014 Ocak ayında ülkemizi ziyareti sırasında tekrar bir görüşme fırsatımız oldu. Bu arada tabi New York’ta bir araya geldik. Üst düzey bu ziyaretler artarak devam ediyor. Bunlar da Türkiye-Slovenya arasındaki bu ilişkilerin siyasi alanda olduğu gibi askeri alanda, aynı şekilde ekonomik ve ticari alanda da güçlenerek arttığının birer alametidir” şeklinde konuştu.

Siyasi alanda şu ana kadar Slovenya-Türkiye arasında herhangi bir sıkıntı söz konusu olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Bunun yanında AB sürecinde sürekli yanımızda olan bir Slovenya var. NATO’da biz desteğimizi kendilerine güçlü bir şekilde verdik. Hepsinden öte 1991 Slovenya’nın bağımsızlık yılı, 1992’de Türkiye olarak biz bağımsızlığını tanıdık. Nisan 1993’te de Slovenya’da büyükelçiliğimizi açtık. Bunların hepsi bir kararlılığın ifadesidir” dedi.

EKONOMİK İLİŞKİLER
Ekonomik alanda ise 1 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmine sahip olunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ancak bu rakamın yeterli bulmadıklarını daha da artırmak istediklerini söyledi. Erdoğan, “Ama bunun yanında yeni adımlar atıyoruz. 3. ülkelerde ve şu anda Karadağ’da enerji noktasında hidroelektrik santral kurma konusunda Türk EximBank verilecek destekle bu adımı atmak istiyoruz. Türkiye-Slovenya ve Karadağ olmak üzere. Bu konuda enerji bakanlarımız ilişki halindeler. Yine doğalgazda olsun, yenilenebilir enerji noktasında olsun birçok alanda bu adımları atacağız” dedi.
Bir diğer önemli adımın müteahhitlik sektöründe müşterek adımlar atma imkanı olduğunu belirten Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Otomotiv ve tekstil sektörlerinde aynı şekilde bu adımları atmamız mümkün. Türkiye-Slovenya dediğimiz zaman, bu sabah hareket ettik İstanbul’dan ve 2 saatte buradayız. Artık bunlar bizler için uzak ülkeler değil, yakın ülkeler olarak sürekli bir arada olma imkanımız var. Karma ekonomik komisyonlarımız kısa bir süre önce bir araya geldiler. Birlikte neler yapabiliriz ve Batı Balkanlar’da aynı şekilde müşterek neler yapabiliriz, bunları ikili görüşmemizde ele aldık, değerlendirmelerini yaptık. Heyetler arasında çok daha geniş bir şekilde konuları müzakere etme imkanımız oldu.”

“VARILAN ANLAŞMALARIN HAYATA GEÇİRİLMESİ ÖNEMLİ”
Erdoğan, “Tabi burada ısrarla durduğumuz konu bugün imzasını attığımız bu iki anlaşmanın hayata geçirilmesi ve süratle mesafe almamız çok çok önemli. Ki biz bu anlaşmaları yeterli bulmuyoruz bunların daha da artması gerekiyor ve bu konudaki kararlılığımızı liderler noktasında ortaya koymuş bulunuyoruz. Bundan sonraki özellikle bakanlarımız, milletvekillerimizin bir araya gelişleri suretiyle de bu sürecin hızlanarak devamı gerçekten bizlerin de arzusudur. Önemli olan taleplerimizden bir tanesi de özellikle bu ulaşımdaki sürücü belgelerinin artırılmasıyla alakalı konu. Bunları ne kadar artırabilirsek Avrupa’da da inanıyorum ki bu ilişkilerde, ticarette çok daha farklı bir konuma geleceğiz. Turizmde güzel bir gelişme var. 40 bini aşkın Slovenyalı turist Türkiye’ye gelmiş bulunuyor. Ama aynı şekilde Türkiye’den de Slovenya’ya gelen turistlerde artış var. Bir diğer konu şu anda haftanın her günün birer sefer THY’den Slovenya’ya, Lübliyana’ya geliyor. Bunu da şimdi 10’a çıkarma noktasında attığımız bir adım var. Bu gelişmeler şunu gösteriyor; Slovenya halkıyla Türkiye halkı arasındaki kaynaşma da turizmle çok daha ciddi bir konuma yükselecektir” şeklinde konuştu.

ÇANAKKALE’YE DAVET
23-24 Nisan’da kara savaşlarının 100. yıl dönümünün Çanakkale’de kutlanacağını dile getiren Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor’u oraya davet ettiğini ifade ederek, “Orada kendilerini bekliyorum. Şu anda 30’u aşkın devlet başkanı ve hükümet başkanı geleceklerini bildirdiler kendilerinden de orayı görmek suretiyle dünyaya bir barış mesajını birlikte verelim istiyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“TÜRKİYE’NİN IŞİD İLE İŞBİRLİĞİ YAPTIĞINI SÖYLEMEK SAYGISIZLIK, HAKSIZLIK”
Bir soru üzerine terörün lokal bir konu olmadığına dikkat çeken Erdoğan, “Terör uluslararası bir konudur. Burada uluslararası bir dayanışma söz konusu. Şu anda bizim ülkemize giriş yasağı koyduğumuz yaklaşık 12 bin 500 kişilik bir liste söz konusudur. Yakalayıp ülkesine gönderdiğimiz sayı ise şu anda bin 250 civarındadır. Bize bunların listesi, isimleri gönderilmesi gerekir ki, biz de bunlara müdahale etme şansını elde edelim. Aksi takdirde biz gelen her turisti geri göndermemiz lazım. Bu da tabi insan hakları açısından yanlış bir şey. Ama bu isimler bize gelecek olursa o zaman bizim sınırlarımızdan geçmesi asla mümkün değil” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD ile işbirliği yaptığını söylemenin Türkiye’ye çok büyük bir saygısızlık ve haksızlık olduğunun altını çizerek, “DEAŞ’ı terör örgütü olarak tanıyan bir devletiz. Mesela biz IŞİD ismini kullanmayız. Eğer IŞİD dersek o zaman burada da İslam’a saygısızlık yapılırken böyle bir terör örgütünü devlet olarak tanımak gibi bir gafletin içerisine girilir. Terör örgütünden devlet olur mu? Örgüt, terör örgütü. Onun için biz bunlara DAİŞ diyoruz ki böyle bir şey yok. Bunlar terör örgütüdür. Bunlara karşı olan mücadelemizi bugüne kadar nasıl sürdürdüysek aynı şekilde kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu konuda da her türlü koalisyonun içerisinde varız” diye konuştu.

“BUNLAR SİYASET ACEMİSİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’de yapılacak seçimlere ilişkin bir soruya şu cevabı verdi:
“Benim, ‘Seçim bildirgesini okudum’ diye bir beyanım olmadı. Sadece sayın Başbakan Başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini benimle paylaştığı ve bizzat Başkanlık sistemiyle ilgili bölümü kendisinin yazdığını, yazacağını bana söyledi. Benim de bu noktada düşüncelerimi istedi. Ben de düşüncelerimi kendisiyle paylaştım. Fakat muhalefet eğer seçim beyannamelerini bana gönderirse ben kendilerine memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele Başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse, benim için de çok daha isabetli olur. Bu çünkü bir mesafe almaktır. Başkanlık sistemine onlar karşılar biliyorsunuz. Demek ki burada bir kabul söz konusudur. Onlarla da düşüncelerimi yine paylaşırım çünkü ben ülkemde 40 yıl siyasetin içerisinde olan birisiyim. Bunlar siyaset acemisi. Ama öğrenecekler bazı şeyleri. Eğer bu tür beyannameler gelirse onlarla ilgili de kendilerine yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım, tecrübelerimi kendileriyle paylaşmış olurum.”

“YEMEN’İN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE HEM İÇERİDEN HEM DIŞARIDAN SALDIRI VAR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yemen’deki olaylara ilişkin bir soruyu ise şöyle cevaplandırdı:
“Yemen’deki olayın İran’daki nükleer çalışmalarla ilgili olduğunu asla kabul etmek mümkün değil. Yemen’deki müdahale, Yemen’in toprak bütünlüğüne bir saldırı var. Hem içeriden hem dışarıdan koordine bir saldırı var. Benim işin başında itibaren bu noktada dışişlerimizin, hükümetimizin takındığı tavır şudur; Yemen’in buradaki buradaki toprak bütünlüğüne karşı yapılan bu saldırıda dışarıdan bu işin içerisinde olanların ülkeyi terk etmeleri ve Yemen’in toprak bütünlüğünü tüm Yemenlilerin hep birlikte savunmaları gerekmektedir. Bir diğer taraftan da Yemen’de bir mezhep çatışmasının Yemen halkını ne yazık ki her geçen gün kayba uğrattığını ifade eden açıklamalarımız olmuştur. Biz bu konuda da Suudi Arabistan’ın başlattığı harekata lojistik, istihbari bu konularda her türlü desteği verebileceğimizi açıkça söyledik ve her an bu harekatın da başlıklarını verdiğim konularda yanında olduğumuzu söyledik. Şu anda da aynı noktadayız.”
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.