POLİTİKA - 12 Şubat 2016 Cuma 20:04

Eroğlu: '11 milyar dolarlık doğalgaz alımından kurtulduk'

A
A
A
Eroğlu: '11 milyar dolarlık doğalgaz alımından kurtulduk'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "HES’ler sayesinde 11 milyar dolarlık doğalgaz alımından kurtulduk" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Eroğlu, Kanal İstanbul ile ilgili olarak, "Su kaynaklarına ve orman arazilerine asgari düzeyde zarar verecek, çalışma yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Güvenlik maksadıyla baraj yapımına ilişkin olarak Eroğlu, "Barajlar su biriktirmek için yapılıyor. Suyumuzun yüzde 75’ini sulamada kullanıyor. Sanayide yazın daha çok su kullanılır. Sulama, taşkın, enerji kullanma amaçlı barajlar yapılıyor. Güvenlik barajı diye husus yok" şeklinde konuştu.

Hasankeyf’in su altında kalmasına ilişkin olarak Eroğlu, "Tamamı su altında kalmıyor. Yukarıdaki tarihi şehri koruyoruz. Zeynel Bey Türbesi vardı. Şu anda çok özel şekilde taşıyacağız. Hasankeyf neydi ne olacak. Bin metrekare üzerinde evler yaptık. Ağaçlandırmadın mezatına kadar her şeyini yapıyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs suyuna ilişkin olarak Eroğlu, "Bir noktaya gelindi. Belli bir süre biz işleteceğiz" şeklinde konuştu.

İki öneri olduğunu söyleyen Eroğlu, "İki öneri var. Belli bir süre biz işletelim ve bununla ilgili paraları toplayalım. Alt yapıyı tamamlayalım. Dünyanın en ileri altyapısını kuralım. Belediyelerin çoğunun altyapısı eski. Kanalizasyon sistemi, artıma sistemi isterseniz yapalım dedik. Bir mutabakat anlaşması yapıldı" şeklinde konuştu.

Hidroelektrik santrallerinin yapılmasına ilişkin olarak Eroğlu, "HES’lerde elektrik fazlası olmaz. Tüketimin zirve yaptığı saatler olur. Bu saatlerde elektrik ihtiyacının bir kısmını Hidroelektrik santrallerden karşılıyoruz. Elektrik barajlarda dolaylı olarak depolanıyor. HES’ler sayesinde 11 milyar dolarlık doğalgaz alımından kurtulduk" dedi.

Eroğlu, 40 tane firmaya Yapı Denetim yetkilendirme belgesi verildiğini belirterek, 561 hidroelektrik santralinin işletmede olduğunu ve 101 özel, 4 DSİ hidroelektrik santralinin inşasının devam ettiğini kaydetti. Ayrıca, Eroğlu 636 hidroelektrik santralinin planlandığını sözlerine ekledi.

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Pazar günü 10.30-12.30 saatleri arasında Komisyonun ara vermesini talep etti. Bu talep Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç tarafından olumlu karşılandı.

AHMET UMUR ÖZTÜRK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla CHP Muğla Büyükşehir adayı Aras: "Yoksulun üzerinden siyaset yaptırmayacağım" CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yatağan Belediye binası önünde düzenlenen mitingde Yatağanlılarla buluştu. Coşkulu kalabalığa hitap eden Aras, dar gelirli vatandaşı destekleyecek projeler üreteceklerini söyledi. “Sosyal belediyeciliğe en çok ihtiyaç duyulan zaman” Yatağan Belediyesi önünde konuşan Aras, Yatağan’da kreş, sosyal tesis, kent lokantası olmadığını söyledi. İlk 100 günde kreş temeli atacağının sözünü veren Aras, “Altyapı, yol, su bunlar zaten belediyenin asli görevi. Ama asıl içerisinde olduğumuz bu ekonomik krizde düşen alım gücünde sosyal belediyeciliğe en çok ihtiyaç duyulan zaman. Bunu da en iyi Cumhuriyet Halk Partisi yapar. Yatağan’ın bir kreşi var mı? Sosyal tesisi, kent lokantası var mı? Size söz göreve geldiğimiz ilk 100 gün içerisinde hemen bir kreşin temelini inşallah hep birlikte Mesut başkanımla beraber atacağız. Yoğun nüfuslu mahallelerden başlayarak bunların sayısını arttıracağız. Kreş neden önemli, çünkü şu anda özel bir kreş en az bir asgari ücret. Ama biz sosyal belediye olarak bunun 3’te birinden az rakamlarla hizmeti veriyoruz. Çocuklarımızı okullarına güvenli bir şekilde gidiyor. Aile bütçesine katkı sağlanıyor. Kadın özgürleşiyor sosyal hayata, iş hayatına katılıyor” dedi. “Yoksulun üzerinden siyaset yapamayacaklar” İktidarın Cumhuriyet değerlerini unutturmaya çalıştığını belirten Aras, “Emekliye dilenci muamelesi yapıyorlar, sadaka veriyorlar. Sen emekliye sadaka vermezsin. Ben Muğla Kart projesini hayat geçireceğim. Bu kartlarla dar gelirli Muğlalı marketten alışveriş de yapabilecek otobüse de binebilecek. Yardım kolilerine kimseyi muhtaç bıraktırmayacağım. Yoksulun üzerinden siyaset yapamayacaklar burada. Öğrencelerimize burs, etüt merkezi ve yurt sağlayacağız. Yalnız başına yaşayan yaş almış ama dar gelirli olan hemşerilerim için huzurevleri yapmak zorundayız. Ülkemizde aydınlık yolundan asla geri duramaz. 1923’te kurulan Cumhuriyetimizin yavaş yavaş maalesef temel kurucu değerlerinden uzaklaştığını görüyoruz. Artık Atatürk’ü unutturmaya çalışıyorlar. Cumhuriyeti unutturmaya çalışıyorlar. Bayramları kutlamıyorlar biliyorsunuz. Bayramda ya raporlu ya izinli. Bir memleketin, milletin tarihi, milli bayramları çok önemlidir. Bunlara sahip çıkmazsan gelecekte neler olur Allah bilir. Kusura bakmayın. Bu millet size geçit vermez. Bizler vatan, millet, bayrak sevdalısı insanlarız ve vatanımızın bir karış toprağını hiç kimselere yedirtmedik, yedirtmeyiz” diye konuştu.