EKONOMİ - 04 Temmuz 2015 Cumartesi 16:36

Erzurum’un TÜFE’si düştü

A
A
A
Erzurum’un TÜFE’si düştü

TÜİK Haziran 2015 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar mayıs ayına göre yüzde 0.39 oranında düşüş kaydetti.

Yıllık fiyat artış oranının yüzde 5,56 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2014 aralık ayına göre de yüzde 4,45 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 6,81 olarak bildirildi.

HAZİRAN 2015 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM
TÜFE Haziran 2015 dönemi verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.12 oranında yüksek çıktı. Yıllıkta yüzde 1,64, 2014 aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 1,35, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 1.47 oranında düşük çıktı.

AĞRI BÖLGESİ HAZİRAN AYI TÜFE’Sİ
TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,67 oranında düşüş kaydetti. Bu bölgede fiyatlar aralık 2014’e göre yüzde 3,41 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 6,36 olarak açıklandı. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,80 oldu.

MALATYA BÖLGESİ HAZİRAN AYI TÜFESİ
Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda mayıs ayına göre yüzde 0,63 oranında düştü. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 7 aylık ölçekte yüzde 2,92, yıllık bazda ise yüzde 5,03 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7,64 olarak kaydedildi.

VAN BÖLGESİ HAZİRAN AYI TÜFESİ
Haziran 2015 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,41 oranında geriledi. Van bölgesinde yedi aylık enflasyon yüzde 3,86, Yıllık enflasyon yüzde 6,38 ölçeğinde belirlendi. Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,80 düzeyinde ölçüldü

HAZİRAN AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Haziran 2015 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0,39 düşüş ile Erzurum Bölgesi, 2014 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 4,45 ile Erzurum bölgesi, Yıllıkta yüzde 6,38 ile Van Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 7,80 ile Ağrı ve Van bölgesi oldu.

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI DOĞU BÖLGELERİ
Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Haziran bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0,67’lik düşüş ile Ağrı Bölgesi, 7 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 2,92 ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 5,03 ile Malatya Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 6,81 ile Erzurum Bölgesi oldu

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında yüzde 0,51 düştü, yurt içi üretici fiyat endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,25 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt içi Üretici Fiyat Endeksini (Yİ-ÜFE), açıkladı. Buna göre; TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,51 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,20 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,28 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ
Aylık en yüksek artış yüzde 2,64 ile eğlence ve kültür grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,09, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,79, eğitimde yüzde 0,70 ve sağlıkta yüzde 0,53 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2,79 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 1,32, ev eşyasında yüzde 0,09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01 ve ulaştırmada yüzde 0,01 düşüş gerçekleşti.

YILLIKTA EN YÜKSEK ARTIŞ
Yıllık en fazla artış yüzde 13,62 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre eğlence ve kültür (yüzde 11,13), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 9,89), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,28), konut (yüzde 8,39) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

BÖLGELER
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki aya göre en az düşüş yüzde 0,13 ile TR31 (İzmir), TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın), bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 5,65 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale), bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 8,22 ile TR31 (İzmir) ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 8,93 ile TR31 (İzmir) bölgelerinde oldu.
Haziran 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 71 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 218 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 137 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,74 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,79 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,41 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,84 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,36 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (yüzde 8,62), kauçuk ve plastik ürünler (yüzde 2,46), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 1,55) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (yüzde -1,84), giyim eşyası (yüzde -1,74) ve bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde -1,01) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Haziran ayında en yüksek aylık artış ara mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.