GÜNDEM - 10 Şubat 2016 Çarşamba 16:12

Et fiyatlarından üretici dertli tüketici memnun

A
A
A
Et fiyatlarından üretici dertli tüketici memnun

Hükümetin, rekor seviyelere ulaşan et fiyatlarına sınırlama getirmesi üreticileri memnun etmezken vatandaşları sevindirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in et fiyatları konusunda dün yaptığı taban ve tavan fiyat açıklamalarına Trabzonlu kasaplar tepki gösterdi. Belirlenen fiyatlarla et satmanın imkansız olduğunu belirten kasaplar, bunun gerçekleşeceğine inanmak istemediklerini belirttiler. Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz, et fiyatları ile ilgili alınan böyle bir kararı kabul etmediklerini belirterek bunun emri vaki alınan bir karar olduğunu söyledi.
Korkmaz, “Böyle bir emri vaki ile fiyatların düşürülebileceğini zannetmiyorum. Uygulanması şu gün itibariyle mümkün değildir. Uygulanması için önce geçici olarak canlı hayvan ithalatının açılması, böylece fiyatların bu yönü ile aşağı çekilip kasaba etin 20-22 TL'ye gelmesi gerekir. Şu anda etin gerçek reel fiyatının 25 TL karkas olduğunu bildiğimiz için şu anda belirlenen taban ve tavan fiyatların uygulanması bir ütopyadan ibarettir. Sayın bakan bunu neye göre açıkladı, neyi göre yaptı onu bilen değilim. Ancak bu fiyatlar birer hayaldir" dedi.

Kasaplardan Şaban Kakışım da fiyatın kabul edilemez olduğunu belirterek tepki gösterdi. Kakışım, “Bu fiyat bizim için uygun değil. Karkas eti 26-27 TL'ye alıyoruz. Dükkana girişi 36-37 TL. Diğer giderlerle birlikte bakanlık bunu karşılarsa o dediği fiyata satalım. Benim zararımı kim karşılayacak. Bu fiyatı kabul etmemiz mümkün değil. Eğer bu fiyatlar uygulanırsa biz dükkanı kapatacağız. Bakan diyor ki 'ben aldım büyük marketleri yanıma siz ne yaparsanız yapın' Bunun açıklaması bu. Biz trabzon'da kıyamın kilosunu 38 TL'den, kuşbaşı etin kilosunu da 40 TL'den veriyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık 50 yıldır kasaplıkla uğraşan Şahin Kölemenoğlu da bu duruma tepki göstererek hesabın çok iyi yapılması gerektiğini söyledi. Kölemenoğlu, “Bakan bize mal göndermedi. Eti, Et Balık Kurumu'na gönderiyor orada satış yaptırıyor. Biz köylü vatandaşla karşı karşıyayız. Devlet bizi de desteklesin biz de 25 TL’ye verelim. İndirim yapılsa biz de indirim yaparız. Bizde herhangi bir zorlama yok. Bizim kar hattımızda bir değişiklik yok. Bakanlığın aldığı bu fiyatı kasap olarak uygularız ancak bakanlık eti bize kadar ulaştırsın satalım o fiyattan sorun yok. Şu anda 26-27 TL kemikli hayvanı alıyorum, kemiğini sıyırıyorum kalanı kaça satacağım. Gelsin yapsın muhasebesini hatta maliye bakanı yapsın hesabını. Biz de ona göre satalım” şeklinde konuştu. 

BAZI KASAPLAR UYGULAMAYA GEÇSE DE PİYASADA FİYATLAR HALA OLDUKÇA YÜKSEK

Önceki gün kırmızı et sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, görüşmenin ardından karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardıklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından gözlerin çevrildiği kasapların bu fiyatları doğru bulduklarını belirtmesine rağmen piyasada fiyatlar henüz istenilen seviyeye çekilemedi. Fiyatların çok yüksek olmasından şikayetçi olan kasaplar, “Fiyatlar yüksek olunca vatandaşın alım gücü düşüyor. Bu da satışları etkiliyor” dedi.

“FİYATLARIN EN AZ 7-8 LİRA AŞAĞI İNMESİ GEREKİYOR”
Uzun yıllardır Fatih Kadınlar Pazarı'nda kasapçılık yapan Fikret Kurban, “Kırmızı et fiyatları günümüzde en yüksek noktaya ulaştı. Et lezzetli yemeklerin ham maddesidir ancak vatandaşın alım gücü çok düşük. Bugün kırmızı et fiyatları bir işçinin günlük yevmiyesine eş değer düzeydedir. Bir kilo kuş başı et 42 liradır. Bu para bir işçinin günlük kazancı demektir. Et fiyatlarının en az 7-8 lira aşağı inmesi gerekiyor. Biz toptan satış yaptığımız için piyasanın altında bir fiyat oranımız var. Kısacası çok satıyoruz ama az kazanıyoruz. Genel piyasada fiyatların yüksek olma sebebi ithal et konusunda yaşanan sıkıntıdır. Ancak ben bu sıkıntıların aşılacağını ve fiyatların bakanlığın açıkladığı tavan fiyata ineceğini umuyorum” dedi.
Piyasada dana kıymanın fiyatının 38 ile 40 lira arasında olduğunu belirten Fikret Kurban, “Bakanlık bunun tavan fiyatının 32 lira olacağını söyledi. Biz şuan 31 liradan veriyoruz ve bundan kazanıyoruz. Demek ki kırmızı et tavan fiyatın altında da satılabilir ve kazanç bırakabilir” diye konuştu.

“ŞUANA KADAR BİR DÜŞÜŞ OLDUĞUNU GÖRMEDİK”
Gaziosmanpaşa’da kasapçılık yapan Hasan Hüseyin Güler ise, “Et fiyatlarının düşeceği söyleniyor ancak şuana kadar bir düşüş olduğunu görmedik. Dün toptan et aldık 23 liraya, bugün aldık 24 liraydı. Bizim fiyatlarımız uzun süredir 35 lira civarındadır. Ancak genel piyasada fiyatlar dalgalı olunca vatandaşa da olumsuz yansıyor. Devlet bu noktada üzerine düşeni yapacaktır. Devletin her ilçede Et Kurumu olmalı ve satış yapmalıdır. Bu durum et fiyatlarını dengeler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 

EDİRNE'DE TÜKETİCİ MEMNUN ÜRETİCİ DERTLİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatlarını açıklamasının ardından Edirne'de, hayvan üreticileri duruma tepki gösterdi. Kazanacak olanın büyük market ve kasaplar olduğunu dile getiren hayvan yetiştiricileri, "Yine yük bizim sırtımıza binecek" dedi. Tüketici ise fiyatları memnuniyetle karşıladı. Bakan Çelik'in, "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 TL, yağlı et tavan fiyatının 21,8 TL, kıymanın tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 TL olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" açıklamasının ardından Edirne'de vatandaşlar, fiyatları olumlu karşıladı. Evlerine kıyma ve kuşbaşı eti almakta zorluk çektiklerini belirten tüketiciler, "Fiyatların düşmesi iyi olmuş çünkü hiç et yiyemiyorduk" diye konuştu.

"Kazanan büyük marketler olacak"
Edirne'de hayvan yetiştiriciliği yapan Yahya Hıncal, Gıda, Tarım ve Hayvanlık Bakanı Faruk Çelik'in açıkladığı kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatlarında hesap hataları olduğunu belirterek, "Etin esas karkas fiyatlarının maliyetleri hesaplanarak ona göre fiyat söylemesi lazım. Şu anda yem 900, bin TL, eti canlı hayvan borsasından 11-12 TL'ye alması lazım ki üreticiye 32 TL'ye vermesi için. Orada bir yanlış hesaplamalar var. Neye göre bu hesapların yapıldığını bilmiyoruz. Burada muhakkak büyük marketler para kazanıyor, bizim para kazandığımız yok. Şimdi yarın canlı hayvan borsasında da fiyatları otomatik olarak düşürecekler. Bakan Çelik, bu fırsatı marketlerin eline verdi, olan yine bize olacak" şeklinde konuştu.

"Yine her şeyi üreticiye bindirecekler"
Edirne'de hayvan yetiştiriciliği yapan Serkan Gül ise "Bu durumda kazanacak olan yine kasaplar ve büyük marketler olacak. Bizim 18-20 ayda yetiştirdiğimiz bir hayvandan maksimum kazancımız bin 500 lira, o da kendi şartlarımızı kullanarak. Arpamızı, buğdayımızı, mısırımızı kendi tarlamızda ekersek bizler de bu paraları kazanıyoruz. Bunlar bizim sırtımızdan çıkacak, yine üreticiye bindirecekler her şeyi" dedi.

"Bize ulaşan bir fiyat tebligatı yok"
Edirne'de ailece yaklaşık 40 yıldır kasaplık yaptıklarına değinen Mustafa Öztürk de, dana kuşbaşı eti fiyatlarının şu an 40 TL, dana kıymanın kilosunun ise 38 TL olduğunu söyledi. Öztürk, "Bakanımız fiyatları açıkladı ama bize henüz gelen bir tebligat yok. Fiyatlarımız biraz yüksek ama bizim de etimiz kaliteli. Neler olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Kuşbaşı eti aldığımız yok zaten"
Kasap alışverişlerinde fiyatların yüksek olmasından dolayı kısıtlı imkanlarla alışveriş yapabildiklerini söyleyen Yusuf Evcil, "Bir Avrupa ülkesinde dana etinin kilosu 18 TL, ülkemizde ise 38 TL. Fiyatları biraz daha iyileştirirlerse daha iyi olur tabi ki. Bence iyi olmuş çünkü hiç yiyemiyorduk. İnşallah fiyatlar yürürlüğe girer. Şu anda kuşbaşı eti hiç aldığımız yok zaten. Kıyma alıyoruz arada bir o da yarım kilogram. Yani fazla bir şey aldığımız yok, alamıyoruz. Bu fiyatlar yürürlüğe girerse biraz daha fazla belki kıyma alabiliriz" diye konuştu. Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin çift haneli gıda enflasyonunda etkili olan et fiyatlarını kontrol altına alabilmek için kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını açıklamıştı.

GAZİANTEP'TE VATANDAŞ ET FİYATLARINDAN MEMNUN

Hükümetin rekor seviyelere ulaşan et fiyatlarının sınırlama getirmesi Gaziantepli üretici ve vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Kırmızı Et Üreticileri Derneği, Türkiye Kasaplar Federasyonu ile yaptığı toplantıda yağsız et tavan fiyatını 23.3 TL, yağlı et fiyatını ise 21.8 TL olarak açıklamıştı. Bakan Çelik, "Kıyma fiyatı 32 TL ve kuşbaşı fiyatı 34 TL olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık. Et ithalatı meselelerini yoğun değerlendirmesini gerçekleştirdik” diyerek, aldıkları kararın üreticiyi, besiciyi koruma yönünde alınmış bir karar olduğunu söylemesi üzerine, Gaziantepli vatandaşlarda bunu olumlu karşılayarak, vatandaşların bundan sonra daha uygun bir fiyata et yiyeceklerini söyledi.

“Et fiyatları almış başını gidiyordu”
Gaziantepli vatandaşlardan Bilal Bakırel, bu fiyatla vatandaşın daha çok et yiyebilceğini ifade ederek, Bakan Faruk Çelik’e teşekkür etti. Bakırel, “Bakan tarafından et fiyatları konusunda yapılan açıklama çok güzel oldu. Vatandaşlar, hiç olmazsa ayda evine iki defa et götürebilir. 40-45 aşırı bir fiyat yani. Bu arada üreticinin de desteklenmesi lazım. Et fiyatları almış başını, gidiyordu yani karar alanlar güzel bir karar almış. Buna dur diyen yoktu” diye konuştu.

“Haftada bir yarım kilo et alıyordum”
Et fiyatlarının düşmesinden memnun kaldığını ifade eden bir diğer vatandaş Aliye Özyar da daha önce 2-3 kilo et aldığını ve et fiyatlarının artmasının ardından bir kilo et almak zorunda kaldığını söyledi. Özyar, “Çok güzel oldu. Böyle bir karar alındığı için teşekkür ederiz. Yani fakir fukarayı düşündükleri için iyi oldu. Tabi her insan et alıp yiyemiyor. Daha da düşse daha iyi olur. Haftada bir yarım kilo et alıyordum. Bundan sonra hafta 2-3 kilo alacağım” ifadelerini kullandı.

Et fiyatı ucuzlarsa daha fazla satış yapacaklarını belirten kasap Oktay Yanç ise “İnşallah ucuzlar biz de satış yaparız karımız olur, vatandaş et yer. Biz şu anda gram gram et satıyoruz. Fiyat düştüğünde ise vatandaş kiloyla et alır. Yani fiyatın 40 liradan 32 düşmesi herkes için iyi olur ama hayvan fiyatlarının düşmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

Kebapçı Kazım Polat da Hükümetin et fiyatlarıyla ilgili aldığı kararın kendileri için olumlu sonuçlar vereceğini vurgulayarak, “Gayet iyi oldu. Bunun müşterilere yansıması, çok güzel olur. Vatandaş tavuk eti yemekten sıkıldı. Tavuk satışımız biraz daha aşağı düşer. Millet daha çok et yemeye başlar. Yani et satışlarının düşmesi, t satışlarımızı yükseltir. Çok yerinde bir karar oldu. İnşallah ilerdeki günler için daha güzel olur. Yani dediğimi gibi, gelen müşteriler, tavuk yemekten sıkıldı bıktı artık. Bunun haricinde, biz artık yoğunluk olarak kıyma çeşitleri et satmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

HALİL DAĞ - LİDER OLGUN-KORAY USTABAŞI-BEKİR KOCA-MEHMET ALTUNIŞIK 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası yarın başlayacak Mersin’de 20-21 Nisan’da gerçekleştirilecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası yarın başlayacak. Türkiye Triatlon Federasyonu (TTF) ile Mersin Yenişehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Dünya Paratriatlon Kupası, Avrupa Triatlon Gençler Kupası ve ulusal yarışlarda 26 ülkeden 140’ı yabancı olmak üzere toplam 380 sporcu mücadele edecek. Dünya Paratriatlon Kupası’nda mücadele edecek sporcular, Paris Olimpiyatları’na katılabilmek için puan toplayacak. Yarın başlayacak organizasyonda sporcular ilk olarak Fenerbahçe Meydanı’ndan denize girip 750 metre yüzecek. Parkuru tamamlayan atletler, değişim istasyonunda bisiklete binip, Arkeoloji Müzesi ile Mersin Marina kavşağı arasında 3 tur halinde 20 kilometre bisiklet sürecek. Etabı bitiren yarışmacılar, son olarak 2 tur olacak şekilde 5 kilometre koşacak. Organizasyon Kurulu Başkanı Ender Baş, düzenlenen lansmanda, Türkiye Triatlon Federasyonu olarak başarılı işlere imza attıklarını belirterek, Mersin Yenişehir’de de çok daha güzel ve başarılı işlere imza atacaklarını söyledi. Bu konuda Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve ekibinin katkısının büyük olduğunu vurgulayan Baş, katılımcılara başarılar diledi. Abdullah Özyiğit: "Sporcular mavi Akdeniz sularında yüzecek, palmiyeler gölgesinde bisiklet sürüp koşacak" Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de 5 yıl önce başlattıkları organizasyonun hem kente renk kattığını, hem de kentin Avrupa’da ve dünyada tanınmasında önemli bir görev üstlendiğini belirtti. Organizasyonun önemine değinen Özyiğit, "Şu anda 26 ülkeden 140 yabancı sporcu olmak üzere toplam 380 atletin ter dökeceği organizasyonda, sporcular mavi Akdeniz sularında yüzecek, palmiyeler gölgesinde de bisiklet sürerek, koşacaklar" dedi. Spora ve sanata katkı sunmaya devam edeceklerini vurgulayan Özyiğit, şu anda 5’incisini gerçekleştirdikleri organizasyonun dünya finallerini kente getirmeyi arzu ettiklerini kaydetti. Özyiğit, ayrıca geçen hafta FIBA Kadınlar Euroleague Final Four’a ev sahipliği yaptıklarını hatırlatarak, "Bir hafta içinde iki uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu duyuyoruz" diye konuştu. Organizasyonda 26 ülkeden 70 sporcu mücadele edecek Avrupa Triatlon Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Alicia Garcia, böyle bir organizasyonun gerçekleştirmenin zor olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Garcia, Dünya Paratriatlon Kupası’nda 26 ülkeden 70 sporcunun, Avrupa Triatlon Gençler Kupasında da 11 ülkeden 59 sporcunun mücadele edeceğini söyledi. Worldtriatlon Paratriatlon Komitesi’nden Senior Manager Eric Angstadt ise sporcuların Paris Olimpiyatları’na puan toplayacaklarını belirterek, Dünya Paratriatlon Kupası ilk kez Mersin’de gerçekleştirildiğini ve sonra da 4 kupa daha olacağını kaydetti. Uğurcan Özer: "Çok uzağa gitmeden, kendi ülkemizde yarışabiliyoruz" Milli sporculardan Uğurcan Özer, Türkiye’yi paratriatlon branşında uluslararası yarışmalarda temsil ettiğini ifade ederek, dünya sıralamasında ilk 10 sporcu arasında yer aldığını söyledi. 2024 Paris Paralimpik Oyunları için mücadeleye devam edip kotayı almak istediklerini belirten Özer, şöyle devam etti: "Burası bizim için çok önemli bir yarış. Bu yarışa yabancı değilim. Aynı zamanda en iyi dereceyi çıkarttığım bir yarış. 2021 yılından beri Mersin yarışı hem paratriatlon olsun, hem de normal triatlon olsun büyük bir önem arz etti. Bu yıl da uluslararası arenada olması bizim için çok büyük bir şans. Çünkü bu sefer çok uzağa gitmeden, kendi ülkemizde yarışabiliyoruz. Kendi topraklarımızı, kendi havamızı soluyup, bu motivasyonu sağlayabiliyoruz." Tahir Erdemir: "Bayrağımızı çok daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz" Milli sporculardan Tahir Erdemir de Mersin’de 2’nci kez yarışacağını ifade etti. Uluslararası yarışmada ilk kez yarışacağını belirten Erdemir, "Mersin parkurunu ben de çok seviyorum. Çok güzel hedeflerimiz var. Özellikle paratriatlon adına, ülkemiz adına bayrağımızı çok daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Bunun için çabalıyoruz. Çok güzel emekler verdik. İkimiz de bu yarışa hazırız. Güzel bir yarış olacak umarım, çok güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. Yarış direktörü Caner Algün ise yarışmaların gerçekleştirileceği güzergah hakkında bilgi verdi.
Ankara MSB’nin savunma muhabirliği eğitimi başladı Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından basın mensuplarına yönelik düzenlenen savunma muhabirliği eğitimi bugün başladı. Savunma alanındaki faaliyetlerinin kamuoyuna aktarılması hususunda Milli Savunma Bakanlığı ile basın mensupları arasındaki bilgi alışverişinin etkinliğini artırmak amacıyla planlanan eğitim 4 hafta sürecek. Görsel, yazılı ve dijital medya alanlarında çalışan basın mensuplarının katıldığı eğitimde, Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısı ve faaliyetlerinin anlatılması, askeri terminolojiye ilişkin karşılıklı anlayışın geliştirilmesi, kavramsal farkındalığın arttırılması ve yanlış anlaşılmaların giderilmesi, hudutlarla ilgili alınan güvenlik tedbirleri ve bu husustaki faaliyetler ile bilgi aktarılması, terörün kaynağında yok edilmesi çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt içinde ve sınır ötesinde gerçekleştirdiği harekâtlar ile ilgili bilgi aktarılması, Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri iş birliği ve uluslararası görevler kapsamında icra ettiği faaliyetler ile NATO kavram ve terminolojisinin tanıtılması, Milli Savunma Bakanlığı kaynaklı olmayan yanlış bilgi ve dezenformasyonun önüne geçilmesi hedefleniyor. “Bu eğitimde savunma muhabirliği niteliklerinizi geliştirecek bilgiler alacaksınız” Eğitimin başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Bu eğitimde haberde kullanacağınız değil, savunma muhabirliği niteliklerinizi geliştirecek detaylı ve bir kısmını daha önce hiç duymadığınız bilgiler alacaksınız. Bu nedenle anlatılanlara haber gözüyle bakmamanızı özellikle rica ediyoruz. Verilecek olan bu eğitim ve bizzat sahada görev yapanlar tarafından aktarılacak tecrübeler sonucunda elde edeceğiniz kazanımlar ile savunma ve güvenlik gibi zor bir alanda bilgi ve deneyimlerinizi artırarak, Türk ve dünya kamuoyuna daha etkili haber yapma imkânı bulacağınızı değerlendiriyoruz. Bu eğitimin devamı olarak önümüzdeki süreçte savaş muhabirliği eğitimi vermeyi de planladığımızı ifade etmek isterim” dedi.
Antalya Alanya’da 21’inci Turuncu Bayrak Yarışması için başvurular başladı Alanya Belediyesi Turuncu Bayrak Yarışması için başvurular başladı. Bu yıl 21. kez düzenlenen yarışma sonrası uygun görülecek işletmeler Turuncu Bayrak’la ödüllendirilecek. Alanya Belediye Meclisi’nin 18 Haziran 2004 tarihli kararıyla başlayan Turuncu Bayrak Hijyenik İşletme projesi 20. yılını doldurdu. Gıda güvenliğinin geliştirilmesi amacıyla başlayan ve bugünlere gelen Turuncu Bayrak Projesi, şehirde bir prestij ve kalite göstergesi haline geldi. Turuncu Bayrak sayesinde işletmeler, sundukları hizmetin hijyen kurallarına uygun olduğunu müşterilerine ilan edebilme fırsatı yakalıyor. 2004 yılında sadece 17 işletme Turuncu Bayrak almaya hak kazanmışken 2024 yılında Alanya’da 168 turuncu bayraklı işletme sayısına ulaşıldı. Hizmet standardı hedefleniyor Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, esnafı gelişime teşvik etmek ve hizmet standardı sağlamak için çok önem verilen bu projenin 20 yıldır gururla sürdürüldüğü ifade edildi. 2004 yılında sadece restoran kategorisi ile başlayan Turuncu Bayrak süreci 2024 yılına gelindiğinde restoran ve yeme içme yerleri, pastane, dondurma imalathaneleri, pasta imalathaneleri, yufka imalathaneleri, ekmek fırınları, yemek fabrikaları, kasaplar, okul öncesi eğitim kurumları, okul kantinleri, bayan kuaförleri ve şarküteri olmak üzere 11 kategoriye ulaşmış durumda. Son başvuru tarihi 1 Mayıs Projeye katılmak isteyen işletmeler 28 Mart 2024-1 Mayıs 2024 tarihleri arasında Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne başvuru yapabilecek.